Čemu služi jonizator vazduha? Sve što treba da znate o jonizatorima u 2021.

Članak poslednji put ažuriran November 14, 2021
Author: Portal Svet Zdravlja

Ako želite da poboljšate  kvalitet vazduha u prostoru u kome boravite, vjerovatno ste razmatrali opciju kupovine prečiščivača vazduha.

Ovi uređaji su visoko efikasni u smanjenju i uklanjanju uobičajenih zagađivača kao što su polen i prašina.

Međutim, možda niste znali da na tržištu postoje i jonizatori koji takođe mogu uticati na poboljšanje kvaliteta vazduha. Jonizatori drugačije rade u poređenju sa tradicionalnim prečišćivačima sa HEPA filterom ali jesu li oni bolje rješenje?

Zapravo, bilo je nekoliko kontroverzi u vezi jonizatora vazduha.

Žena sedi pored Jonizator vazduha u stanu
Foto: Shutterstock

REKLAMAŠta je jonizator vazduha i koja je njegova uloga?

Jonizatori vazduha takođe poznati kao jonski prečiščivači vazduha ili generatori negativnih jona. Oni funksionišu tako što u prostoru emituju negativne jone koji se vežu za pozitivne jone poput prašine, štetnih koje emituju električni uređaji itd.

Vrste jonizatora

Za razliku od običnih prečišćivača vazduha, koji koriste ventilator za uvlačenje vazduha, jonizatori emituju oblak negativnih jona.

Postoje zapravo dvije uobičajene vrste jonizatora:

  • Elektrostatički jonizatori
  • Generatori negativnih jona.

Elektrostatički Jonizatori

Elektrostatički jonizatori se obično prodaju kako samostalni uređaji. Oni nemaju ventilatore koji uvlači vazduh unutra. Oni raspršuju jone putem koronskog pražnjenja, tj. električnog pražnjenja.

Zatim se negativni joni vezuju za čestice u vazduhu i sakupljaju na suprotno naelektrisanoj ravnoj ploči. Nakon toga, ploča za sakupljanje se uklanja i briše.

Elektrostatični jonizatori su uglavnom pristupačniji u poređenju sa generatorima negativnih jona i prečišćivačima vazduha. Obično su manjih dimenzija a i njihova cijena nije toliko velika.

Generatori Negativnih Jona

Generator negativnih jona ispušta negativne jone - ilustracija
Foto: Shutterstock

Generatori negativnih jona su više prilagodljiviji i mogu se naći kao samostalni uređaji ali često, mogu biti ugrađeni kao dodatna funkcionalnost u okviru regularnih prečišćivača vazduha.

Ovi jonizatori proizvode jone putem UV svjetla ili koronskog pražnjenja. Za razliku od elektrostatičkih jonizatora, mnogi generatori negativnih jona ne koriste sabirnu ploču.

Dakle, kada su generatori negativnih jona dodatna funkionalnost na uređaju za prečišćavanje vazduha, onda najčešće nemaju sabirnu ploču. Proizvođači često privlače kupce na osnovu toga jer nećete morati da se bavite pločom tj. čestim brisanjem ploče.

S obzirom da ovakvi modeli nemaju prostor za sakupljanje zagađivača, postavlja se logično pitanje “pa gdje se onda oni nalaze”?  Pa nigdje! Jednom kada se negativni joni vežu za čestice u vazduhu, postaju preteški da bi lebdjeli u vazduhu i tada padaju na najbližu površinu.

To znači da će završiti sa prašinom i drugim zagađivačima iz vazduha na krevetu, kauču, zidovima, tepisima i drugim mjestima. Zato je izuzetno važno da kada kupujete jonizator vazduha u sklopu prečišćivača vazduha, odaberete one najkvalitetnije.

Da li jonizatori vazduha generišu ozon?

Jonizatori generatori ozona
Foto: Shutterstock

U kasnim 90-im ozonizatori su bili jako popularani. Mnogi benefiti ozonizatora su bili reklamirani na televiziji.

Može se reći da su ove reklame obavile svoj posao, jer je u to vrijeme svaki drugi dom imao neki tip ozonizatora.

Ali ubrzo, stvari su počele da se mijenjanju.

Za one koji nisu upoznati, ozonizator je imao svoj problem zbog istražnog izvještaja objavljenog u časopisu Consumer Reports.

Ono što je rezultiralo padom u prodaji ozonizatora vazduha bilo je drugo otkriće Consumer Report-a, a to je da ovi uređaji kao nusprodukt stvaraju ozon.

Ozon je poznat po tome što služi kao zaštitni sloj u zemljinoj atmosferi od UV zraka. Međutim, kako EPA (Agencija za zaštitu životne sredine) navodi “Dobro gore loše u blizini”.

Ozon se obično formira u prirodi kada azotni oksid i ispravljiva organska jedinjenja reaguju na sunčevu toplotu. Kada je pri tlu on može biti štetan po naše zdravlje. Može pokrenuti niz zdravstvenih problema, uglavnom respiratorih (kašalj, nadraženost, iritacija sluznice grla ili bolovi pri udisanju).  Međutim, mogu se javiti mučnine, vrtoglavice i glavobolje.

Takođe, ozon je glavna komponenta smoga koji prekriva mnoge velike gradove širom svijeta.

Propisani standard (CARB) nalaže da maksimalna koncentracija ozona u zatvorenom prostoru ne smije biti veća od 0.05 ppm-a.

U zatvorenom prostoru, ozon se generiše putem jonizatora vazduha (ako ga imate u kući). Kao što je već pomenuto, jonizatori obično koriste “koronsko pražnjenje” kako bi emitovali negativne jone. Međutim, gas koji se ispusta tokom koronskog pražnjenja može biti toksičan za ljude i životnu sredinu.

Kada kupujete jonizator ili prečišćivač vazduha, dobro se raspitajte o načinu njihovog  funksionisanja.

Možda se pitate kako se ovi proizvodi i dalje prodaju. Uprkos tome, mnogi proizvođači ne upozoravaju svoje kupce o potencijalnih nus pojavama ozona.

Šta je potrebno da znate ako se ipak odlučite za kupovinu jonizatora vazduha

Ako ipak želite da kupite jonizator vazduha, imajte na umu nekoliko stvari.

Neki proizvođači naporno rade na proizvodnji jonizatora sa ograničenom emisijom ozona. Možete čak da pronađete prečišćivače vazduha sa jonizujućom funkcijom koji ne proizvode ozon.

Međutim, trebali biste se držati dalje od proizvoda koji u opisu ne pominju ozon. Ovi proizvođači vjerovatnije kriju istinu zbog straha gubitka u prodaji.

Toplo vam preporučujemo da potražite prečišišćivače vazduha sa CARB certifikatom i svojstvom jonizatora. U ovom slučaju možete biti sigurni da aparat proizvodi samo male količine ozona.

Koliko su efektni jonizatori vazduha?

Efektivnost jonizatora vazduha zavisi od tipa. Aparati sa sabirnom pločom su efikasniji u poređenju na one bez ploče. To je zato što oni sakupljaju zagađivače.

Kada vaš uređaj nema ploču za sakupljanje onda efikasnost zavisi od vas ili od kvaliteta. Ako ne očistite kuću ili prostor oko jonizatora, možda nećete primjetiti nikakvu razliku. Ali čim uskočite u svoju fotelju ili krevet zagađivači će se vratiti u vazduh.

REKLAMA

Da li bi trebalo da kupite jonizator vazduha?

Bilo da kupujete jonizator ili ne, odluka je na vama. Međutim, imajući u vidu rizike i sve gore navedene razlike, ne preporučujemo ih svima.

Ne samo da postoji rizik da se ozon emituje u prostor u kome boravite, već ni oni nisu toliko efikasni kao prečišćivači sa filterima.

Ako jonizator ne sadrži pločicu za sakupljanje, ostaćete sa prašnjavim površinama koje zahtjevaju dodatno čišćenje.

Uprkos tome što proizvođači preporučuju jonizatore astmatičarima, stručnjaci savjetuju drugačije. Zbog proizvodnje ozona, vjerovatnije je da će uređaj izazvati iritaciju, simptome i napade nego sam zagađen vazduh.

Možete da pronađete prečišćivače vazduha sa filterima koji u sebi imaju ugrađen jonizator. Oni obično ne proizvode neku značajniju količinu ozona. Međutim, jonizujuća funkcija nije toliko efikasna kao kod samostalnih jonizator vazduha. Ove se karakteristike ponekad dodaju prečišćivaču vazduha samo da bi se opravdao veći trošak.

Podijeli članak:
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x