Šta su fotokatalitički prečišćivači vazduha?

Članak poslednji put ažuriran November 14, 2021
Author: Jelena Bazovic Content & Copywriter

Sve što se nalazi u Vašem okruženju može biti izvor zagađivača: namještaj, PVC stolarija, zagađen vazduh spolja, aparati za domaćinstvo, tapete, sve vrste deterdženata itd. 

Jedan od revolucionarnijih proizvoda u rješavanju osnovnih problema sa zagađenim vazduhom na ovom podneblju jesu fotokatalitički prečišćivači vazduha! 

U nastojanju da Vam približimo šta je fotokataliza, kako funkcioniše i kako rade fotokatalitički prečišćivači, pripremili smo ovaj tekst za Vas! 

Izvor: Unsplash.com

Sadržaj:

 • Šta je fotokataliza?
 • Kako funkcioniše fotokataliza sa titanijum(IV)-oksidom?
 • Da li je fotokatalitički prečišćivač isto što i prečišćivač sa UV svetlom?
 • Prednosti fotokatalitičkog prečišćivača vazduha

REKLAMAŠta je fotokataliza?

Fotokataliza predstavlja pokretanje ili promjenu brzine neke hemijske reakcije koja je pod dejstvom UV zračenja, vidljivog ili infracrvenog zračenja. Ona se izvodi u prisustvu neke druge supstance (fotokatalizatora) koja upija svjetlost i učestvuje u hemijskoj transformaciji.

Najčešći fotokatalizatori su titanijum(IV)-oksid, cinkov sulfid i kadmijum sulfid.

Kako funkcioniše fotokataliza sa titanijum(IV)-oksidom?

Fotokataliza sa titanijum(IV)-oksidom funkcioniše na sljedeći način: titanijum(IV)-oksid koji je postavljen kao fotokatalizator služi u procesu samog prečišćavanja.

Naime, kada se titanijum(IV)-oksid nađe u okruženju sa ultraljubičastim zračenjem (UV-zračenje), on učestvuje u stvaranju reaktivnih vrsta kiseonika. Te reaktivne vrste kiseonika hvataju čestice i mikroorganizme iz vazduha koji slobodno struji kroz prečišćivač i na taj način iz prečišćivača izlazi čistiji i sterilniji vazduh koji je zdraviji za udisanje!

Takođe, utvrđeno je da se fotokataliza sa titanijum(IV)-oksidom kao katalizatorom može odvijati i pod uticajem vidljivog svjetla ukoliko je jasno prisustvo jona azota i nekih metalnih oksida u samom titanijumu.

Titanijum(IV)-oksid (TiO2) može da oksiduje kiseonik i organske materije, a ima i deodorizacijske i sterilizacijske osobine. Osim toga, spada i u jeftine fotokatalizatore!

Da li ste znali?Titanijum(IV)-oksid iliti titanijum-dioksid je prirodni oksid titanijuma, koji ima široku primjenu. Upotrebljava se i kao bijeli pigment (tzv. titanijumsko bijelo), kao sastojak boja, krema za sunčanje i bojenje hrane (gdje ima oznaku E171). Ima izuzetno visok indeks prelamanja svjetlosti!

Da li je fotokatalitički prečišćivač isto što i prečišćivač sa UV svjetlom?

Odgovor je NE!

Odgovor je NE!

Prečišćivač sa običnim UV svjetlom radi po principu mijenjanja strukture čestica iz vazduha UV zračenjem koje proizvodi. Da bi taj proces bio potpun, potrebno je mikrobe iz vazduha izložiti ovom zračenju u tačno određenom intervalu i tačno određenoj jačini, a često se dešava da ovom principu rada promaknu određeni mikrobi iz vazduha.

Fotokatalitički prečišćivač radi po principu fotokatalize. Dakle, UV zračenje reaguje na fotokatalizator (koji je obično titanijum(IV)-oksid), koji pak pod uticajem ovog zračenja direktno utiče na oksidaciju svih mikroba i čestica iz vazduha!

Na taj način, napadajući antioksidantima spoljašnju opnu mikroba i čestica, uništavaju se i mikroorganizmi koji inače promaknu tokom prečišćavanja vazduha samo UV svjetlom!

Tako se iz vazduha mogu prečistiti i mikroorganizmi koji se veoma teško uklanjaju, poput ešerihije koli, streptokoka, bacila tuberkuloze, spora plesni i buđi itd. Jednom riječju, sve ono što uglavnom promakne prečišćivaču sa običnim UV svjetlom!

Važno je napomenuti i da se antioksidanti koji nastaju kao produkt fotokatalize sudaraju sa zagađivačima vazduha i razlažu ih (oksidiraju) na bezopasne supstance (najčešće vodu, ugljen-dioksid i druga manje štetna hemijska jedinjenja).

Izvor: psp.rs

Prednosti fotokatalitičkog prečišćivača vazduha

Prednosti su svakako mnogostruke, ali izdvajamo:

 • steriliše i dezinfikuje vazduh koji je poslije njega zaista zdrav za udisanje,
 • može se koristiti u svim zatvorenim prostorima (domovima, kancelarijama, bolnicama, školama, vrtićima, staračkim domovima itd),
 • nije izvor jakog UV zračenja,
 • nema ozona kao nuspojave,
 • ne jonizuje vazduh,
 • bešuman je,
 • lako prenosiv,
 • pogodan za najosetljivije društvene grupe (djeca, stariji, imunougrožene osobe, trudnice itd),
 • nije štetan po ljudsko zdravlje…

 

REKLAMAUkoliko Vas interesuju i drugi načini za prečišćavanje vazduha, kao i koje vrste prečišćivača vazduha nove generacije postoje, preporučili bismo Vam da pogledate članak Koji prečišćivač vazduha kupiti u BiH 2021.? Kompletan vodič

Podijeli članak:
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x