Prečišćivač vazduha sredstvo protiv vlage na zidovima, buđi i plijesni?

Članak poslednji put ažuriran November 2, 2021
Author: Portal Svet Zdravlja
Prečišćivač vazduha kao sredstvo protiv budji na zivodima, pesni i mirisa
Foto: Shutterstock

Koliko puta ste pomislili da se nikada nećete rješiti vlage i buđi u svom stanu? Nerviraju vas vlažne, prašnjave i buđave fugne u kupatilu i kuhinji?

Ne možete da podnesete buđ na svojim prozorima koja je nastala zbog kondenza? Upotrebljavali ste mnoge preparate, ali se buđ ponovo vraćala.

Dođe vam da se iselite iz stana, jer se osjećate nemoćno u svojoj maloj, ličnoj borbi protiv vlage, buđi i plijesni?

Možda niste znali, ali dijelovi vašeg doma koji su podložni visokim temperaturama, velikoj vlažnosti vazduha, kao i stalnom variranju temperature, u riziku su da ih osvoje vlaga, buđ  i plijesan. Osim što estetski nije prihvatljivo, pojava buđi i vlage može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, ukoliko se ne uklone na vrijeme.

U pronalaženju najboljih rješenja za suzbijanje buđi, mnogi se često pitaju “Može li prečišćivač vazduha pomoći kao sredstvo protiv pojave buđi i plijesni?”

REKLAMAŠta je buđ i kako može uticati na vaše zdravlje?

Buđ stvaraju mikroskopski sitne gljivice (lat. fungi) koje se nalaze svuda oko nas (u našoj kući, kancelariji, na ulici itd). Te sitne spore slobodno lebde kroz vazduh i padaju na površine koje su plodno tlo za njihovo razmnožavanje. Kada se zadese na toplim i vlažnim površinama, dolazi do njihovog multipliciranja i stvaranja buđi. Da stvar bude gora i opasnija, poslije nekog vremena počinju da emituju nove spore koje se dalje šire vazduhom.

Najviše buđi se javlja po uglovima, gdje je veća temperatura, slabija cirkulacija vazduha, pa samim tim i veća koncentracija vlage.

Inače, ove sitne gljivice su veoma korisne u prirodi, jer su ključne prilikom razgradnje opalog lišća, drveća, flore i faune. Da nema ovog roda gljivica, ne bismo imali ono kvalitetno kompostirano đubrivo koje je izvanredno za mlade biljke. Ipak, ovo je sjajno za prirodno okruženje, ali je za kućne uslove u kojima stanuje čovjek, veoma štetno.

 

Štetni efekti buđi po zdravlje uključuju:

  • pojavu alergija (svrabne, crvene oči, osip na koži, curenje nosa, kašalj),
  • probleme sa astmom (teško disanje, nedostatak daha, kašalj),
  • MCS sindrom (osip, vrtoglavica, mučnina, simptomi nalik gripu, problemi sa disanjem),
  • drugi respiratorni problemi kod, inače, zdravih ljudi.

Ukoliko se dugotrajno izlažete sporama plijesni, možda nećete ni shvatiti na vrijeme da upravo zbog njih imate ozbiljnije zdravstvene probleme. Dugoročni efekti svakako uključuju mogućnost pojave:

  • raka pluća,
  • hipersenzitivnog pneumonitisa/plućne fibroze,
  • plućnog oštenjenja/krvarenja,
  • neurotoksičnosti,
  • hematoloških i imunoloških poremećaja,
  • toksičnosti jetre ili bubrega.

Američki Centar za prevenciju bolesti  utvrdio je da ljudi koji su senzibilni na spore buđi mogu imati snažne reakcije, poput respiratornih problema, astme, ozbiljnih iritacija kože, ali i neke vrste raka pluća. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) takođe je potvrdila ove činjenice u svojoj studiji WHO guidelines for indoor air quality : dampness and mould iz  2009. godine.

Nažalost, ne postoji efikasan način za uklanjanje svih spora buđi, tako da je jedino moguće prečišćivačem vazduha smanjiti količinu spora u zatvorenom prostoru na dovoljno nizak nivo, kako biste spriječili alergije ili ostale zdravstvene probleme.

Veoma je važno da se prvo ukine uzrok vlage na zahvaćenoj površini, zatim da se očisti buđ i plijesan, jer će nastaviti da se šire i emituju nove količine spora.

Plesan ili budj po zidovima sobe.jpg
Foto: Shutterstock

Može li prečišćivač vazduha da pomogne kod buđi ili plijesni?

Što se tiče samog vazduha koji udišemo, određeni prečišćivači će biti veoma uspješni u prečišćavanju vazduha. To uspješno mogu raditi oni koji imaju HEPA filter na kojem će se ove spore zadržati. Više o HEPA filteru možete pogledati u članku ,,Šta je važno kada kupujete prečišćivač vazduha sa HEPA filterom?

Svakako bi vaš prečišćivač trebalo da ima i filter sa aktivnim ugljem, koji uklanja mirise na plijesan i vlagu. Veoma je značajno i germicidno UV-C svjetlo, koje zaustavlja dalje reprodukovanje spora.

UV-C svjetlost

Ultraljubičasta svjetlost, poznatija kao UV-C svjetlost, odlična je za ubijanje spora plijesni i drugih štetnih mikroba iz našeg vazduha. Njen nedostatak jeste potreba za snažnim svjetlom ili suncem, kao i dugotrajno izlaganje da bi bilo nekakvog efekta. Stambeni prostori, pak, uglavnom ne ispunjavaju ove uslove, pa možda uklanjanje spora neće biti na zavidnom nivou.

Budj i plesan na zidovima kuhinje
Foto: Shutterstock

Elektrostatički filter

Dobru ulogu u uklanjanju spora može odigrati i elektrostatički filter, koji radi po principu jonizatora. On privlači naelektrisane čestice na, suprotno naelektrisanu, (sabirnu) ploču, i time uspješno zadržava lebdeće spore iz vazduha. Kada spore ostanu koncentrisane na jednom mjestu, lako ih možete obrisati prije nego što se ponovo rašire po sobi.

Istraživanja su jednoglasno pokazala da ovi filteri u početku uklanjaju i više od  60% prisutnih mikroba, prilikom jednosmjernog prolaza (za većinu velikih čestica), ali je njihov glavni nedostatak što se sabirna ploča brzo zaprlja, pa i efikasnost ubrzo opadne. Očekujte često čišćenje sabirne ploče!

Zbog nepraktičnosti oko оdržavanja sabirnih ploča, kao najbolja opcija se nameće tip prečišćivača vazduha sa dodatno integrisanim generatorom jona, koji će uspjeti da jone, koji se nalaze u vazduhu spojeni sa zagađivačima, uvuče u svoj sistem filtriranja vazduha.  Tako će ostati zarobljeni do zamjene novih filtera.

PECO tehnologije u prečišćavanju vazduha

Posljednja generacija prečišćivača vazduha zasnovana je na PECO nano-tehnologijama koje podrazumijevaju slobodne radikale koji uništavaju hiljadu puta manje čestice i mikrobe iz vazduha nego standardni HEPA filteri. Ova vrsta prečišćivača je vrlo dobra, jer kao posljedicu prečišćavanja ne proizvodi ozon, što jeste često kod ostalih vrsta prečišćivača iz starije generacije.

Kako naći najbolji prečišćivač vazduha za uklanjanje plijesni?

Pošto smo vas upoznali sa tim po kom principu funkcionišu određeni prečišćivači, ostaje da pogledate koji su prečišćivači vazduha zastupljeni na tržištu i da odaberete po svom ukusu i potrebi.

Uradili smo analizu i predstavili 3 vrlo kvalitetna prečišćivača vazduha nove generacije kao i 3 najtraženija prečišćivača vazduha na tržištu BiH u 2021. godini, pa procijenite sami.

Podijeli članak:
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x