Čemu služi jonizator vazduha? Sve što treba da znate o jonizatorima u 2022.

Članak poslednji put ažuriran May 5, 2022
Author: Portal Svet Zdravlja

Ako želite da poboljšate  kvalitet vazduha u prostoru u kome boravite, verovatno ste razmatrali opciju kupovine prečiščivača vazduha.

Ovi uređaji su visoko efikasni u smanjenju i uklanjanju uobičajenih zagađivača kao što su polen i prašina.

Međutim, možda niste znali da na tržištu postoje i jonizatori koji takođe mogu uticati na poboljšanje kvaliteta vazduha. Jonizatori drugačije rade u poređenju sa tradicionalnim prečišćivačima sa HEPA filterom ali jesu li oni bolje rešenje?

Zapravo, bilo je nekoliko kontroverzi u vezi jonizatora vazduha.

Žena sedi pored Jonizator vazduha u stanu
Foto: Shutterstock

Sadržaj:Šta je jonizator vazduha i koja je njegova uloga?

Jonizatori vazduha takođe poznati kao jonski prečiščivači vazduha ili generatori negativnih jona. Oni funksionišu tako što u prostoru emituju negativne jone koji se vežu za pozitivne jone poput prašine, štetnih koje emituju električni uređaji itd.

Vrste jonizatora

Za razliku od običnih prečišćivača vazduha, koji koriste ventilator za uvlačenje vazduha, jonizatori emituju oblak negativnih jona.

Postoje zapravo dve uobičajene vrste jonizatora:

 • Elektrostatički jonizatori
 • Generatori negativnih jona.

Elektrostatički Jonizatori

Elektrostatički jonizatori se obično prodaju kako samostalni uređaji. Oni nemaju ventilatori koji uvlači vazduh unutra. Oni raspršuju jone putem koronskog pražnjenja, tj. električnog pražnjenja.

Zatim se negativni joni vezuju za čestice u vazduhu i sakupljaju na suprotno naelektrisanoj ravnoj ploči. Nakon toga, ploča za sakupljanje se uklanja i briše.

Elektrostatični jonizatori su uglavnom pristupačniji u poređenju sa generatorima negativnih jona i prečišćivačima vazduha. Obično su manjih dimenzija a i njihova cena nije toliko velika.

Generatori Negativnih Jona

Generatori negativnih jona su više prilagodljiviji i mogu se naći kao samostalni uređaji ali često, mogu biti ugrađeni kao dodatna funkcionalnost u okviru regularnih prečišćivača vazduha.

Ovi jonizatori proizvode jone putem UV svetla ili koronskog pražnjenja. Za razliku od elektrostatičkih jonizatora, mnogi generatori negativnih jona ne koriste sabirnu ploču.

Dakle, kada su generatori negativnih jona dodatna funkionalnost na uređaju za prečišćavanje vazduha, onda najčešće nemaju sabirnu ploču. Proizvođači često privlače kupce na osnovu toga jer nećete morati da se bavite pločom tj. čestim brisanjem ploče.

S obzirom da ovakvi modeli nemaju prostor za sakupljanje zagađivača, postavlja se logično pitanje “pa gde se onda oni nalaze”?  Pa nigde! Jednom kada se negativni joni vežu za čestice u vazduhu, postaju preteški da bi lebdeli u vazduhu i tada padaju na najbližu površinu.

To znači da će završiti sa prašinom i drugim zagađivačima iz vazduha na krevetu, kauču, zidovima, tepisima i drugim mestima. Zato je izuzetno važno da kada kupujete jonizator vazduha u sklopu prečišćivača vazduha, odaberete one najkvalitetnije.

Da li jonizatori vazduha generišu ozon?

Jonizatori generatori ozona
Foto: Shutterstock

U kasnim 90-im ozonizatori su bili jako popularani. Mnogi benefiti ozonizatora su bili reklamirani na televiziji.

Može se reći da su ove reklame obavile svoj posao, jer je u to vreme svaki drugi dom imao neki tip ozonizatora.

Ali ubrzo, stvari su počele da se menjanju.

Za one koji nisu upoznati, ozonizator je imao svoj problem zbog istražnog izveštaja objavljenog u časopisu Consumer Reports.

Ono što je rezultiralo padom u prodaji ozonizatora vazduha bilo je drugo otkriće Consumer Report-a, a to je da ovi uređaji kao nusprodukt stvaraju ozon.

Ozon je poznat po tome što služi kao zaštitni sloj u zemljinoj atmofferi od UV zraka. Međutim, kako EPA (Agencija za zaštitu životne sredine) navodi “Dobro gore loše u blizini”.

Ozon se obično forima u prirodi kada azotni oksid i ispravljiva organska jedinjenja reaguju na sunčevu toplotu. Kada je pri tlu on može biti štetan po naše zdravlje. Može pokrenuti niz zdravstvenih problema, uglavnom respiratorih (kašalj, nadraženost, iritacija sluznice grla ili bolovi pri udisanju).  Međutim, mogu se javiti  mučnine, vrtoglavice i glavobolje.

Takođe, ozon je glavna komponenta smoga koji prekriva mnoge velike gradove širom sveta.

Propisani standard (CARB) nalaže da maksimalna koncentracija ozona u zatvorenom prostoru ne sme biti veća od 0.05 ppm-a.

U zatvorenom prostoru, ozon se generiše putem jonizatora vazduha (ako ga imate u kući). Kao što je več pomenuto, jonizatori obično koriste “koronsko pražnjenje” kako bi emitovali negativne jone. Međutim, gas koji se ispusta tokom koronskog pražnjenja može biti toksišan za ljude i životnu sredinu.

Kada kupujete jonizator ili prečišćivač vazduha, dobro se raspitajte o načinu njihovog  funksionisanja.

Možda se pitate kako se ovi proizvodi i dalje prodaju. Uprkos tome, mnogi proizvođači ne upozoravaju svoje kupce o potencijalnih nus pojavama ozona.

Šta je potrebno da znate ako se ipak odlučite za kupovinu jonizatora vazduha

Ako ipak želite da kupite jonizator vazduha, imajte na umu nekoliko stvari.

Neki proizvođači naporno rade na proizvodnji jonizatora sa ograničenom emisijom ozonona. Možete čak da pronađete prečišćivače vazduha sa jonizujućom funkcijom koji ne proizvode ozon.

Međutim, trebali biste se držati dalje od proizvoda koji u opisu ne pominju ozon. Ovi proizvođači verovatnije kriju istinu zbog straha gubitka u prodaji.

Toplo vam preporučujemo da potražite prečišišćivače vazduha sa CARB sertifikatom i svojstvom jonizatora. U ovom slučaju možete biti sigurni da aparat proizvodi samo male količine ozona.Koliko su efektni jonizatori vazduha?

Efektivnost jonizatora vazduha zavisi od tipa. Aparati sa sabirnom pločom su efikasniji u poređenju na one bez ploče. To je zato što oni sakupljaju zagađivače.

Kada vaš uređaj nema ploču za sakupljanje onda efikasnost zavisi od vas ili od kvaliteta. Ako ne očistite kuću ili prostor oko jonizatora, možda nećete primetiti nikakvu razliku. Ali čim uskočite u svoju fotelju ili krevet zagađivači će se vratiti u vazduh.

Da li bi trebalo da kupite jonizator vazduha?

Negativni joni u vazduhu - put ka Vašem zdravlju!
Negativni joni - vitamini iz vazduha

Bilo da kupujete jonizator ili ne, odluka je na vama. Međutim, imajući u vidu rizike i sve gore navedene razlike, ne preporučujemo ih svima.

Ne samo da postoji rizik da se ozon emituje u prostor u kome boravite, već ni oni nisu toliko efikasni kao prečišćivači sa filterima.

Ako jonizator ne sadrži pločicu za sakupljanje, ostaćete sa prašnjavim površinama koje zahtevaju dodatno čišćenje.

Uprkos tome što proizvođači preporučuju jonizatore astmatičarima, stručnjaci savetuju drugačije. Zbog proizvodnje ozona, verovatnije je da će uređaj izazvati iritaciju, simptome i napade nego sam zagađen vazduh.

Možete da pronađete prečišćivače vazduha sa filterima koji u sebi imaju ugrađen jonizator. Oni obično ne proizvode neku značajniju količinu ozona. Međutim, jonizujuća funkcija nije toliko efikasna kao kod samostalnih jonizator vazduha. Ove se karakteristike ponekad dodaju prečišćivaču vazduha samo da bi se opravdao veći trošak.

Najtraženiji jonizatori vazduha na tržištu Srbije u 2022.

Zepter Therapy Air iOn

Jedan od trenutno najtraženijih i najinteresantnijih modela multifunkcionalnog uređaja na tržištu Srbije je Zepter Therapy Air iOn. Primarna funkcija ovog uređaja je prečišćavanje vazduha, ali ima ugrađen i jonizator vazduha što zajedno čini moćan sistem za tretiranje vazduha.
U turbo režimu rada Zepterov uređaj proizvodi oko neverovatnih 220 000 negativnih jona po cm3 a to, kako tvrde u Zepter kompaniji, pretvara prostor u vazdušnu banju.

Prečišćival i jonizator vazduha Therapy Air iOn Izvor: zepter.com

Karakteristike uređaja:

 • Generator negativnih jona – 220.000 jona po 1 cm3
 • Automatski režim prečišćavanja vazduha
 • Poseduje ugrađen senzor za detekciju zagađujućih materija u vazduhu koji se automatski aktivira i diže stepen prečiščavanja u zavisnosti od koncentracije zagađujućih čestica u prostoriji.
 • Više vrsta režima rada: Režim rada za decu, turbo režim rada, ritmički režim rada, noćni režim rada
 • Mogućnost montiranja na zid
 • Težina: bruto 10.8kg
 • Dimezije 54.4 x 18.1 x 51 cm
 • Jačina buke: Minimum 21db – maksimum 46 db
 • Kapacitet protoka vazduha: 328m3/h
 • Petostepeni sistem za filtriranje vazduha: Antistatički filter, antibakterijski filter, HEPA filter, antialergijski filter, filter od aktivnog uglja
 • Sertifikovan od strane nemačke laboratorije GUI Lab da efikasno uklanja mikroorganizme koji se prenose “kapljičnim putem” u koje spada i virus SARS-Cov-2, odnosno korona virus

Više informacija o uređaju možete naći na stranici: Inovativni  jonizator vazduha Zepter Therapy Air iOn.

Medisana Jonizator XJ 2100

Interesantan model jonizatora dolazi iz firme Medisana. U pitanju je jonizator-prečistač vazduha sa UV lampom. Pogodan je za korišćenje u svim prostorijama (stanu, kući, poslovnom objektu). Poseduje kolektor prašine od nerđajućeg čelika koji uz pomoć statičkog elektriciteta sakuplja nečistoće iz vazduha.

Karakteristike

 • Koristi sistem za upravljanje mikro računarom
 • Germicidna UV lampa eliminiše bakterije , viruse i steriliše
 • Automatski radni ciklus
 • Koristi elektrostatički filter za sakupljanje prašine
 • Neutrališe neprijatne i štetne mirise
 • Ima ugrađen ventilator koji ubrzava cirkulaciju vazduha u prostoriji

Više informacija o uređaju možete naći na zvaničnoj stranici sajta

Medisana jonizator vazduha sa UV lampom medisana.rs

MyIon – Personalni prenosivi jonizator vazduha

Kompanija Zepter je tokom 2021 lansirala jedan veoma interesantan uređaj koji je ubzo postao pravi hit na tržištu. Radi se o prenosivom jonizatoru vazduha koji pomoću napredne tehnologije emituje impresivnih 18 miliona negativnih jona po cm kubnom. Negativni joni se vezuju za zagađujuće čestice, formirajući nove – teže, koje zbog svoje težine padaju na tlo, dok kod  patogena u vazduhu dolazi do hemijske reakcije na površini ćelijske membrane. Na taj način deakiviraju viruse., čineći ih bezopasnim. Kako navode u Zepter kompaniji,  omogućava zaštitu i od virusa (uključujući i koronavirus)

zepter.rs

Karakteristike proizvoda

 • Proizvodi 18,000,000 ions/cm³
 • Nominalna snaga: DC 5 V, 1 A
 • Litijum-jonska baterija: 3.7 V / 0.2 A
 • Dužina upotrebe: 10 sati
 • Vreme punjenja: 2 sata
 • Boja: srebrna
 • Težina: 25 g
 • Dimenzije: (Š) 21 x (V) 66.5 x (D) 19 mm

Više informacija o proizvodu možete naći na oficijalnom Zepter webshopu na sledećem linku Zepter MyIon

Podeli članak:0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
MikaPera
MikaPera
5 months ago

Izuzetno koristan clanak

1
0
Želeli bismo da čujemo vaše mišljenje, ostavite komentar!x
()
x