Čemu služi jonizator vazduha?

Članak poslednji put ažuriran April 26, 2021
svetzdravlja
Čemu služi jonizator vazduha

Ako želite da poboljšate  kvalitet vazduha u prostoru u kome boravite, verovatno ste razmatrali opciju kupovine prečiščivača vazduha. Ovi uređaji su visoko efikasni u smanjenju i uklanjanju uobičajenih zagađivača kao što su polen i prašina.

Međutim, možda niste znali da na tržištu postoje i jonizatori koji takođe mogu uticati na poboljšanje kvaliteta vazduha. Jonizatori drugačije rade u poređenju sa tradicionalnim HEPA filterom ali jesu li oni bolje rešenje? Zapravo, bilo je nekoliko kontroverzi u vezi jonizatora vayduha.

Šta je jonizator vazduha i koja je njegova uloga?

Jonizatori vazduha takođe poznati kao jonski prečiščivači ili generatori negativnih jona. Oni funksionišu tako što u prostoru emituju negativne jone koji se vežu za pozitivne jone poput prašine.

Vrste jonizatora

Za razliku od običnih prečišćivača vazduha, koji koriste ventilator za uvlačenje vazduha, jonizatori emituju samo oblak negativnih jona.

Postoje zapravo dve uobičajene vrste jonizatora: Elektrostatički jonizatori i generatori negativnih jona.

Elektrostatički Jonizatori

Elektrostatički jonizatori se obično prodaju kako samostalni uređaji. Oni nemaju ventilatori koji uvlači vazduh unutra. Oni raspršuju jone putem koronskog pražnjenja, tj. električno pražnjenje  izazvano jonskom tečnošću.

Zatim se negativni joni vezuju za čestice u vazduhu i sakupljaju na suprotno naelektrisanoj ravnoj ploči. Nakon toga, ploča za sakupljanje se uklanja i briše.

Elektrostatični jonizatori su uglavnom pristupniji u poređenju sa generatorima negativnih jona i prečišćivačima vazduha.

Generatori Negativnih Jona

Generatori negativnih jona su više prilagodljiviji i mogu se naći kao samostalni uređaji. Takođe, mogu biti ugrađeni kao dodatna funkcionalnost u okviru regularnih prečišćivača vazduha.

Ovi jonizatori proizvode jone putem UV svetla ili koronskog pražnjenja. Za razliku od elektrostatičkih jonizatora, mnogi generatori negativnih jona ne koriste sabirnu ploču.

Dakle, kada su generatori negativnih jona karakteristika na filteru za prečišćavanje vazduha, onda najčešće nemaju sabirnu ploču. Proizvođači često privlače kupce na osnovu toga jer nećete morati da se bavite pločom.

S obzirom da ovakvi modeli nemaju prostor za sakupljanje zagađivača, postavlja se logično pitanje “pa gde se onda oni nalaze”?  Pa nigde! Jednom kada se negativni joni vežu za čestice u vazduhu, postaju preteški da bi lebdeli i tada padaju na najbližu površinu. To znači da ćete na krevetu, kauču, zidovima, tepisima i drugim mestima završiti sa prašinom i drugim zagađivačima iz vazduha.

 

Da li jonizatori vazduha generišu ozon?

Jonizatori generatori ozona

U kasnim 90-im ozonizatori su bili jako popularani. Mnogi benefiti ozonizatora su bili reklamirani na televiziji.

Može se reći da su ove reklame obavile svoj posao, jer je u to vreme svaki drugi dom imao neki tip ozonizatora.

Ali ubrzo, stvari su počele da se menjanju.

Za one koji nisu upoznati, ozonizator je imao svoj problem zbog istražnog izveštaja objavljenog u časopisu Consumer Reports.

Ono što je rezultiralo padom u prodaji ozonizatora vazduha bilo je drugo otkriće Consumer Report-a, a to je da ovi uređaji kao nusprodukt stvaraju stvaraju ozon.

Ozon je poznat po tome što služi kao zaštitni sloj u zemljinoj atmofferi od UV zraka. Međutim, kako EPA (Agencija za zaštitu životne sredine) navodi “Dobro gore loše u blizini”.

Ozon se obično forima u prirodi kada atotni oksid i ispravljiva organska jedinjenja reaguju na sunčevu toplotu. Kada je pri tlu on može biti štetan po naše zdravlje. Može pokrenuti niz zdravstvenih problema, uglavnom respiratorih (kašalj, nadraženost, iritacija sluznice grla ili bolovi pri udisanju).  Međutim, mogu se javiti  mučnine, vrtoglavice i glavobolje.

Takođe, ozon je glavna komponenta smoga koji prekriva mnoge velike gradove širom sveta.

Propisani standard (CARB) nalaže da maksimalna koncentracija ozona u zatvorenom prostoru ne sme biti veća od 0.05 ppm-a.

U zatvorenom prostoru, ozon se generiše putem jonizatora vazduha (ako ga imate u kući). Kao što je več pomenuto, jonizatori obično koriste “koronsko pražnjenje” kako bi emitovali negativne jone. Međutim, gas koji se ispusšta tokom koronskog pražnjenja može biti toksišan za ljude i životnu sredinu.

Kada kupujete jonizator ili prečišćivač vazduha, dobro se raspitajte o načinu njihovog  funksionisanja.

Možda se pitate kako se ovi proizvodi i dalje prodaju. Uprkos tome, mnogi proizvođači ne upozoravaju svoje kupce o potencijalnih nus pojavama ozona.

Šta je potrebno da znate ako se ipak odlučite za kupovinu jonizatora vazduha

Ako ipak želite da kupite jonizator vazduha, imajte na umu nekoliko stvari.

Neki proizvođači naporno rade na proizvodnji jonizatora sa ograničenom emisijom ozonona. Možete čak da pronađete prečišćivače vazduha sa jonizujućom funkcijom koji ne proizvode ozon.

Međutim, trebali biste se držati dalje od proizvoda koji u opisu ne pominju ozon. Ovi proizvođači verovatnije kriju istinu zbog straha gubitka u prodaji.

Toplo vam preporučujemo da potražite prečišišćivače vazduha sa CARB sertifikatom i svojstvom jonizatora. U ovom slučaju možete biti sigurni da aparat proizvodi samo male količine ozona.

Koliko su efektni jonizatori vazduha?

Efektivnost jonizatora vazduha zavisi od tipa. Aparati sa sabirnom pločom su efikasniji u poređenju na one bez ploče. To je zato što oni sakupljaju zagađivače.

Kada vaš uređaj nema ploču za sakupljanje onda efikasnost zavisi od vas. Ako ne očistite kuću ili prostor oko jonizatora, možda nećete primetiti nikakvu razliku. Ali čim uskočite u svoju fotelju ili krevet zagađivači će se vratiti u vazduh.

Da li bi trebalo da kupite jonizator vazduha?

Bilo da kupujete jonizator ili ne, odluka je na vama. Međutim, imajući u vidu rizike i sve gore navedene tačke, ne preporučujemo ih svima.
A
Ne samo da postoji rizik da se ozon emituje u prostor u kome boravite, već ni oni nisu toliko efikasni kao aparati sa filterima.

Ako jonizator ne sadrži pločicu za sakupljanje, ostaćete sa prašnjavim površinama koje zahtevaju dodatno čišćenje.

Uprkos tome što proizvođači preporučuju jonizatore astmatičarima, stručnjaci savetuju drugačije. Zbog proizvodnje ozona, verovatnije je da će uređaj izazvati iritaciju, simptome i napade nego sam zagađen vazduh.

Možete da pronađete prečišćivače vazduha sa filterima koji u sebi imaju ugrađen jonizator. Oni obično ne proizvode neku značajniju količinu ozona. Međutim, jonizujuća funkcija nije toliko efikasna kao kod samostalnih jonizator vazduha. Ove se karakteristike ponekad dodaju u prečišćivač vazduha samo da bi se opravdao veći trošak.

Najtraženiji jonizatori vazduha na tržištu Srbije u 2020.

Samostalni Ionex Jonizator

Ionex sobni jonizator vazduha je električni uređaj koji uz pomoć patentirane tehnologije pomoću visokog napona oslobađa negativne jone iz ugljenih četkica.

Proizvod stiže iz Slovenije gde se kao ocena kvaliteta proizvoda pominju brojni atesti: SIQ, CE, IEC, CB, EMC, LVD, ROHS, GS, TUV i merenja negativnih jona na Institutu `Jožef Stefan` u Ljubljani.

Ionex jonizator vazduhaIzvor: www.ionex.si

Karakteristike

 • Težina 0,5kg
 • Ne emituje štetni ozon
 • Potrošnja električne energije 1.6W
 • Male dimenzije prečnika 11cm i visine od 5cm
 • Do 4.5 x 10^7 (jona/cm^3, sec) i brzina protoka 0,51 x 10^13 (jona/sec)

Više informacija o uređaju možete naći na stranici: Ionex Ionizator

Zepter Therapy Air iOn

Jedan od trenutno najtraženijih i najinteresantnijih modela multifunkcionalnog uređaja na tržištu Srbije je Zepter Therapy Air iOn. Primarna funkcija ovog uređaja je prečišćavanje vazduha, ali ima ugrađen i jonizator vazduha što zajedno čini moćan sistem za tretiranje vazduha.
U turbo režimu rada Zepterov uređaj proizvodi oko neverovatnih 220 000 negativnih jona po cm3 a to, kako tvrde u Zepter kompaniji, pretvara prostor u vazdušnu banju.

Karakteristike uređaja:

 • Generator negativnih jona – 220.000 jona po 1 cm3
 • Automatski režim prečišćavanja vazduha
 • Poseduje ugrađen senzor za detekciju zagađujućih materija u vazduhu koji se automatski aktivira i diže stepen prečiščavanja u zavisnosti od koncentracije zagađujućih čestica u prostoriji.
 • Više vrsta režima rada: Režim rada za decu, turbo režim rada, ritmički režim rada, noćni režim rada
 • Mogućnost montiranja na zid
 • Težina: bruto 10.8kg
 • Dimezije 54.4 x 18.1 x 51 cm
 • Jačina buke: Minimum 21db – maksimum 46 db
 • Kapacitet protoka vazduha: 328m3/h
 • Petostepeni sistem za filtriranje vazduha: Antistatički filter, antibakterijski filter, HEPA filter, antialergijski filter, filter od aktivnog uglja
 • Sertifikovan od strane nemačke laboratorije GUI Lab da efikasno uklanja mikroorganizme koji se prenose “kapljičnim putem” u koje spada i virus SARS-Cov-2, odnosno korona virus

Više informacija o uređaju možete naći na stranici: Inovativni  jonizator vazduha Zepter Therapy Air iOn.

Prečišćival i jonizator vazduha Therapy Air iOn Izvor: zepter.com
Podeli članak: