Naslovna Čemu služi jonizator vazduha? Sve što treba da znate o jonizatorima u 2023.

Čemu služi jonizator vazduha? Sve što treba da znate o jonizatorima u 2023.

Članak poslednji put ažuriran 18. novembar 2023. 21:54

Ako želite da poboljšate kvalitet vazduha u prostoru u kome svakodnevno boravite, verovatno ste razmatrali opciju da kupite za svoj dom prečiščivač vazduha.

Ovi uređaji su visoko efikasni u smanjenju i uklanjanju uobičajenih zagađivača, kao što su PM čestice, polen i prašina.

Međutim, možda niste znali da na tržištu postoje i jonizatori, koji, takođe, pozitivno utiču na poboljšanje kvaliteta vazduha. Iako u odnosu na tradicionalne prečišćivače s HEPA filterom  jonizatori drugačije funkcionišu, jesu li bolje rešenje?

Zapravo, poznato je nekoliko kontroverzi u vezi jonizatora vazduha!

Žena sedi pored Jonizator vazduha u stanu
Foto: ShutterstockŠta je jonizator vazduha i koja je njegova uloga?

Jonizatori vazduha, poznati još i kao jonski prečiščivači vazduha ili generatori negativnih jona, funksionišu tako što emituju negativne jone u prostor oko nas. Spomenuti joni se vezuju za štetne čestice koje su pozitivno naelektrisane, kao što su PM 2.5, PM 10, PM 1 čestice, različiti alergeni (polen, prašina, spore buđi, dlake, perut itd.) i mikroorganizme (grinje, bakterije i virusi).

Vrste jonizatora

Za razliku od običnih prečišćivača vazduha, koji koriste ventilator za uvlačenje vazduha, jonizatori emituju oblak negativnih jona.

Postoje zapravo 2 uobičajene vrste jonizatora:

 • elektrostatički jonizatori i
 • generatori negativnih jona.

Elektrostatički jonizatori

Elektrostatički jonizatori se obično prodaju kako samostalni uređaji. Oni nemaju ventilator koji uvlači vazduh unutra, već raspršuju jone putem koronskog, tj. električnog pražnjenja.

Zatim se negativno naelektrisani joni vezuju za čestice u vazduhu i bivaju privučeni na suprotno naelektrisanu ravnu ploču, nakon čega se ploča redovno briše.

Ovaj tip jonizatora je uglavnom pristupačniji u poređenju sa generatorima negativnih jona i prečišćivačima vazduha. Obično su manjih dimenzija, a i njihova cena nije visoka.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Generatori Negativnih Jona

Generatori negativno naelektrisanih jona su prilagodljiviji potrebama korisnika iz više razloga:

 • mogu se naći kao samostalni uređaji, ali često mogu biti i dodatna karakteristika u okviru regularnih prečišćivača vazduha;
 • jednostavni su i laki za korišćenje;
 • mogu se pronaći i u personalnim i u sobnim varijantama;
 • prenosivi su i
 • tehnologije pomoću kojih funkcionišu su jednostavne za razumevanje i ne zahtevaju dodatna ulaganja!

Postoje dve vrste generatora negativnih jona:

 1. generatori sa karbonskim (grafitnim) četkicama i
 2. generatori bez karbonskih četkica.

Za razliku od elektrostatičkih jonizatora, generatori negativnih jona ne koriste sabirnu ploču, te ne zahtevaju da trošite dodatno vreme za čišćenje iste, već da samo redovno održavate higijenu prostora.

Već smo naveli da svi generatori jona sa negativnim naelektrisanjem imaju za cilj da uništavaju zagađivače iz vazduha, a kako je opšte poznato da nemaju prostor za sakupljanje zagađivača, postavlja se logično pitanje gde onda završe uništeni zagađivači?

Odgovor je jednostavan!

Kada se negativno naelektrisani  joni vežu za čestice u vazduhu,  utiču na njihovu masu, tj. postaju preteški da bi lebdeli u vazduhu i padaju na najbližu površinu.

To znači da će negativno naelektrisani joni završiti sa prašinom i drugim zagađivačima iz vazduha na krevetu, kauču, zidovima, patosu, tepisima i drugim mestima, što ćete redovnim održavanjem lako očistiti.

Zato je od presudne važnosti da pri kupovini samostalnog jonizatora vazduha odaberete najkvalitetnije i najsnažnije rešenje koje će omogućiti da se Vaš prostor ispuni velikom količinom negativno naelektrisanih jona.

Da li jonizatori vazduha generišu ozon?

Jonizatori generatori ozona
Foto: Shutterstock

Kasnih 90-ih ozonizatori bili su jako popularni, a mnogi benefiti ozonizatora reklamirani su na televiziji.

Može se reći da su ove reklame obavile svoj posao, jer je u to vreme svaki drugi dom imao neki tip ozonizatora.

Ali ubrzo su stvari počele da se menjaju…

Za one koji nisu upoznati, istražni izveštaj, objavljen u časopisu Consumer Reports, ukazao je na ozbiljnu štetnost ozonizatora, što je rezultiralo padom u prodaji ozonizatora vazduha!  Sledeći prikaz Consumer Report-a, pružio je uvid u to kako ovi uređaji kao nusprodukt stvaraju ozon koji je izuzetno opasan po zdravlje!

Ozon  je poznat po tome što nas štiti od UV zraka, a nalazi se kao zaštitni sloj u zemljinoj atmosferi. Obično se formira u prirodi kada azot-oksid i isparljiva organska jedinjenja reaguju jedni sa drugima pod dejstvom sunčeve toplote.

Zbog svoje izrazite reaktivnost, ukoliko se u atmosferi nađe bliže tlu, veoma je štetan po naše zdravlje! Može izazvati niz zdravstvenih problema, uglavnom respiratornih, kao što su kašalj, iritaciju gornjih disajnih puteva (sluznice grla, nosa i ždrela) ili bolovi pri udisanju.  Osim toga, mogu se javiti i mučnine, vrtoglavice i glavobolje.

Štaviše, ozon je glavna komponenta smoga koji prekriva mnoge velike gradove širom sveta.

Propisani standard (CARB) nalaže da maksimalna koncentracija ozona u zatvorenom prostoru ne sme biti veća od 0.05 ppm-a.

U zatvorenom prostoru, ozon se može generisati kao nusprodukt  kod jonizatora vazduha. Kao što je već navedeno, oni obično koriste “koronsko pražnjenje” kako bi emitovali negativne jone. Međutim, ozon koji se ispušta tokom tog procesa može biti toksišan za ljude i životnu sredinu.

Pri kupovini jonizatora ili prečišćivača vazduha, dobro se raspitajte o načinu njihovog funksionisanja!

Možda se pitate kako se ovi proizvodi i dalje prodaju?

Odgovor je da mnogi proizvođači ne upozoravaju svoje kupce o potencijalnim nuspojavama ozona!

 

Šta je potrebno da znate ako se ipak odlučite za kupovinu jonizatora vazduha?

Ako, ipak,  želite da kupite jonizator vazduha, imajte na umu nekoliko stvari.

Određeni proizvođači naporno rade na proizvodnji jonizatora s ograničenom emisijom ozona, zbog čega su već dostupni jonizatori koji ne proizvode ozon!

Obratite pažnju, jer biste se trebali držati dalje od proizvoda koji u opisu ne pominju koju koncentraciju ozona ispuštaju, jer ti proizvođači verovatnije kriju istinu zbog straha od gubitaka u prodaji.

Toplo vam preporučujemo da potražite prečišćivače vazduha sa CARB sertifikatom i svojstvom jonizatora, jer jedino u tom slučaju možete biti sigurni da aparat proizvodi samo male količine ozona.Koliko su efikasni jonizatori vazduha?

Efikasnost jonizatora vazduha zavisi od toga koji tip uređaja posedujete. Aparati sa sabirnom pločom su efikasniji u poređenju sa onima bez ploče, jer imaju tendenciju da privlače i sakupljaju zagađivače.

Kada vaš uređaj nema ploču za sakupljanje onda efikasnost zavisi isključivo od vas.

Ako ne očistite kuću ili prostor oko jonizatora, možda nećete primetiti nikakvu razliku, jer čim uskočite u svoju fotelju ili krevet zagađivači će se ponovo podići u vazduh!

Da li bi trebalo da kupite jonizator vazduha?

MOŽDA VAS ZANIMA

Negativni joni u vazduhu - put ka Vašem zdravlju!

Negativni joni u vazduhu - put ka Vašem zdravlju! Pročitaj više

Bilo da kupujete jonizator ili ne, odluka je na vama. Međutim, imajući u vidu rizike i sve gore navedene razlike, ne preporučujemo ih svima.

Ne samo da postoji rizik da se ozon emituje u prostor u kome boravite, već ni oni nisu toliko efikasni kao prečišćivači sa filterima.

Ako jonizator ne sadrži pločicu za sakupljanje, ostaćete sa prašnjavim površinama koje zahtevaju dodatno čišćenje.

Uprkos tome što proizvođači preporučuju jonizatore astmatičarima, stručnjaci savetuju drugačije. Zbog proizvodnje ozona, verovatnije je da će uređaj izazvati iritaciju, simptome i napade nego sam zagađen vazduh.

Možete da pronađete prečišćivače vazduha sa filterima koji u sebi imaju ugrađen jonizator. Oni obično ne proizvode neku značajniju količinu ozona. Međutim, jonizujuća funkcija nije toliko efikasna kao kod samostalnih jonizator vazduha. Ove se karakteristike ponekad dodaju prečišćivaču vazduha samo da bi se opravdao veći trošak.

Najtraženiji jonizatori vazduha na tržištu Srbije u 2023.

Samostalni Ionex jonizator vazduha

IONEX jonizator je najmoćniji uređaj na tržištu po broju emitovanih negativnih jona, a što je izmereno sertifikovanim meračem. Dobijen rezultat od 199 miliona negativnih jona po cm3 u sekundi se emituje sa jedinstvene ugljenične četkice i to bez štetnog ozona, a šta omogućava JONSKU TERAPIJU koja se koristi za lečenje alergičara, astmatičara i osoba sa visokim krvnim pritiskom.

Kako je izrađen u Sloveniji, njegov kvalitet potvrđuju brojni sertifikati: SIQ, CE, IEC, CB, EMC, LVD, ROHS, GS, TUV, kao i sertifikat o merenju negativnih jona čuvenog Instituta “Jožef Stefan” u Ljubljani.

Ionex jonizator vazduha

Karakteristike proizvoda :

 • Težina: 0,5 kg,
 • Ozon: ne emituje,
 • Potrošnja električne energije: 1,6 W
 • Dimenzije: prečnik 11 cm, visina 5 cm
 • Količina neg. jona: 45 miliona jona po cm3 u sekundi

Više informacija o Ionex uređajima pogledajte na websajtu: Ionex jonizatori.

Zepter Therapy Air iOn

Jedan od trenutno najtraženijih i najinteresantnijih modela multifunkcionalnog uređaja na tržištu Srbije je Zepter Therapy Air iOn. Primarna funkcija ovog uređaja je prečišćavanje vazduha, ali ima ugrađen i jonizator vazduha što zajedno čini moćan sistem za tretiranje vazduha.
U turbo režimu rada Zepterov Therapy Air iOn proizvodi 1.236.000 negativnih jona po centimetru kubnom a to, kako tvrde u Zepter kompaniji, pretvara prostor u vazdušnu banju.

Prečišćival i jonizator vazduha Therapy Air iOn zepter.com

Karakteristike uređaja:

 • Generator negativnih jona – 1.236.000 jona /cm3
 • Automatski režim prečišćavanja vazduha
 • Poseduje ugrađen senzor za detekciju zagađujućih materija u vazduhu koji se automatski aktivira i diže stepen prečiščavanja u zavisnosti od koncentracije zagađujućih čestica u prostoriji.
 • Više vrsta režima rada: Režim rada za decu, turbo režim rada, ritmički režim rada, noćni režim rada
 • Mogućnost montiranja na zid
 • Težina: bruto 10.8kg
 • Dimezije 54.4 x 18.1 x 51 cm
 • Jačina buke: Minimum 21db – maksimum 46 db
 • Kapacitet protoka vazduha: 328m3/h
 • Petostepeni sistem za filtriranje vazduha: Antistatički filter, antibakterijski filter, HEPA filter, antialergijski filter, filter od aktivnog uglja
 • Sertifikovan od strane nemačke laboratorije GUI Lab da efikasno uklanja mikroorganizme koji se prenose “kapljičnim putem” u koje spada i virus SARS-Cov-2, odnosno korona virus

Više informacija o uređaju možete naći na zvaničnoj stranici: Inovativni  jonizator vazduha Zepter Therapy Air iOn.

MyIon – Personalni nosivi jonizator vazduha

Kompanija Zepter je tokom 2021 lansirala jedan veoma interesantan uređaj koji je ubzo postao pravi hit na tržištu. Radi se o nosivom jonizatoru vazduha koji pomoću napredne tehnologije emituje impresivnih 18 miliona negativnih jona / cm3 . Negativni joni se vezuju za zagađujuće čestice, formirajući nove – teže, koje zbog svoje težine padaju na tlo, dok kod  patogena u vazduhu dolazi do hemijske reakcije na površini ćelijske membrane. Na taj način deakiviraju viruse., čineći ih bezopasnim. Kako navode u Zepter kompaniji,  omogućava zaštitu i od virusa (uključujući i koronavirus)

Karakteristike proizvoda

 • Proizvodi 18,000,000 ions/cm³
 • Nominalna snaga: DC 5 V, 1 A
 • Litijum-jonska baterija: 3.7 V / 0.2 A
 • Dužina upotrebe: 10 sati
 • Vreme punjenja: 2 sata
 • Boja: srebrna
 • Težina: 25 g
 • Dimenzije: (Š) 21 x (V) 66.5 x (D) 19 mm

Više informacija o proizvodu možete naći na oficijalnom Zepter webshopu na sledećem linku Zepter MyIon

Podeli članak0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
MikaPera
MikaPera
2 years ago

Izuzetno koristan clanak