Naslovna Čist vazduh i spolja i unutra: Bez zagađivača vazduha  uz jedinstvene Mann+Hummel prečišćivače vazduha!

Čist vazduh i spolja i unutra: Bez zagađivača vazduha  uz jedinstvene Mann+Hummel prečišćivače vazduha!

Članak poslednji put ažuriran 8. maj 2024. 14:38

Da li znate da 91% populacije na našoj planeti udiše vazduh u kojem količina zagađivača prelazi bezbedne granice propisane od strane Svetske zdravstvene organizacije (SZO)?
S obzirom na to da je izrazito povećanje zagađenja vazduha globalni problem, da zahteva brza i efikasna rešenja, i da pogađa sve sfere naših života, nameće se urgentno pitanje kako spoljašnji i unutrašnji vazduh učiniti što kvalitetnijim.

PM čestice - Zagađena panorama grada
unsplash.com

Zagađenje vazduha – tinjajući problem koji nas isuviše košta…

U Srbiji su i ove jeseni i zime koncentracije zagađivača u vazduhu daleko prevazilazile dozvoljene, zdrave granice, te je vazduh neretko bio toliko zagađen da je zahtevao svođenje svih aktivnosti na minimum. Osim toga, značajno je uticao na mnoge hronične zdravstvene tegobe, ali i nastanak novih. I dok teško dišemo, svakodnevno pratimo nove crne statistike o broju smrti koje godišnje izazove zagađen vazduh.

Konkretno u našoj zemlji, ta brojka iz godine u godinu raste, a poslednji podatak je da više od 6.000 ljudi godišnje izgubi bitku za život zbog užasnog kvaliteta vazduha!
Premda navedeni podatak ukazuje na previsoku cenu udisanja zagađenog vazduha, nije nevažno ni to što isti sve više remeti našu dnevnu rutinu – ograničava nam kretanje, oduzima dah, razboljeva one koje volimo i dovodi do pojave širokog spektra bolesti i tegoba!

Na koje tegobe i bolesti utiče zagađen vazduh? 

Ne postoji nijedan organ u Vašem telu koji će biti zaštićen od visokih koncentracija zagađivača iz vazduha!

Naime, fine čestice i gasovi dospevaju u Vaš krvotok putem udisanja, gutanja, kontaminacije očiju i drugim putevima, izazivajući upalne i kancerogene procese širom Vašeg organizma.
Visoke koncentracije zagađivača u vazduhu predstavljaju rizik za smrtnost od svih mogućih zdravstvenih uzroka. Ovo podrazumeva da se rizik koji izazivaju ne odnosi samo na osobe koje imaju hronična oboljenja, nego na sve osobe koje su zagađenom vazduhu izložene.

Relevantna istraživanja pokazuju da zagađen vazduh utiče na razvoj mnogih bolesti, a najčešće su moždani udar, ishemijska bolest srca, hronična opstruktivna bolest pluća, upala i rak pluća, katarakta. Štaviše, zagađen vazduh, tvrde studije, doprinosi povećanom riziku od štetnih ishoda u trudnoći (tzv. mala porođajna težina novorođenčadi, prevremeni porođaj i drugo), pojave hroničnih bolesti pluća kod dece u najranijem uzrastu, pojavu dijabetesa, kognitivnih i neuroloških bolesti, ali i razvoj depresije!

Naročitu opasnost stvaraju fine PM čestice koje, ulazeći u Vaš krvotok, dolaze do svih organa i stvaraju sistemske upale, što izaziva sistemsko uništavanje tkiva i ćelija u organizmu.
Kratkotrajno izlaganje visokim nivoima ovih čestica, može dovesti do smanjene funkcije pluća, respiratornih infekcija i pogoršanja astme, tvrde iz Svetske zdravstvene organizacije (SZO). Dok dugotrajna izloženost PM česticama povećava rizik da osobe razviju bolesti sa dužim početkom, ali fatalnijim ishodima, poput moždanog udara, bolesti srca, hroničnu opstruktivnu bolest pluća, razne tipove raka i druge.

Da li je unutrašnji i spoljašnji vazduh podjednako zagađen?

Istraživanja su pokazala da tokom svog životnog veka provedemo čak 91% vremena u zatvorenom prostoru, te da taj vazduh može biti i do čak 5 puta zagađeniji nego vazduh napolju!
Naime, unutrašnji vazduh, osim što prima zagađivače spolja, koji nastaju kao industrijski i saobraćajni produkt pre svega, ima čitavu paletu dodatnih zagađivača koji ga čine najkoncentrovanijim i najprljavijim!

Samo neki od faktora koji doprinose izuzetno nezdravom vazduhu u zatvorenim prostorima su: kućna prašina, grinje, dlake i perut kućnih ljubimaca, buđ i plesan, polen, virusi i bakterije koje unose svi članovi porodice, sredstva za održavanje higijene koja se često raspršuju, parfemi, razne hemijske supstance iz namestaja, lakiranih površina i drugo.

Sve navedeno čini da vazduh u zatvorenim prostorijama bude izrazito ustajao, nekvalitetan i štetan po zdravlje.
Povrh toga, u zemljama u razvoju, u koje spada i Srbija, izrazito otrovan spoljašnji vazduh posledica je delovanja teških industrija, rada termoelektrana, upotrebe fosilnih goriva u saobraćaju, zatim individualnog i industrijskog loženja čvrstih, nekvalitetnih goriva i drugog.

U tako specifičnoj situaciji javlja se konstantna izloženost izuzetno zagađenom vazduhu, kako u kućnim, tako i u spoljnim uslovima! Ona je upravo i najproblematičnija kod zagađenog vazduha.

Postoji li rešenje za zagađenost spoljašnjeg i unutrašnjeg vazduha?

Trenutno najefikasnije rešenje za zagađen unutrašnji i spoljašnji vazduh jesu prečišćivači sa HEPA filterima.

Najsavršeniji tip HEPA filtera koji je do sada bio zastupljen na srpskom tržištu, jesu HEPA filteri sa oznakom H13 koji su deo maltene svih prečišćivača vazduha i pružali su manje-više (u odnosu na dodatne filtere) uvek isto rešenje – do 99,95% efikasnosti u prečišćavanju PM čestica, virusa, bakterija i alergena.

No, od skoro se na našem tržištu mogu pronaći savršeniji modeli prečišćavača za spoljašnje i unutrašnje prostore nemačke kompanije Mann+Hummel, koji poseduju HEPA filtere sa oznakom H14 !

HEPA filteri sa oznakom H14  garantuju efikasnost od neverovatnih 99,995% u uklanjanju svih gorenavedenih zagađivača!

Ovo praktično znači da prečišćivači Mann+Hummel uklanjaju sve nečistoće iz vazduha i emituju potpuno zdrav i čist vazduh!

Potrebno je naglasiti da oznaka H14 za HEPA filtere na srpskom tržištu  do sada nije bila rezervisana za komercijalne prečišćivače vazduha, tj. za široku upotrebu u domaćinstvima. HEPA filteri sa oznakom H14 koristili su se za velike sisteme prečišćavanja, rezervisane za čitave objekte, spoljne prostore i drugo.
Kompanija Mann+Hummel uspela je da najsavršeniji tip HEPA filtera ugradi i u prenosive prečišćivače za domaćinstva!

Izradila je savršeno rešenje za domove koji nemaju mogućnost ugradnje velikih sistema za prečišćavanje vazduha, koje ova kompanija takođe nudi.

No, u cilju što boljeg predstavljanja inovativnih i neprevaziđenih Mann+Hummel prečišćivača, potrebno je razdvojiti ih u kategorije.

Prenosivi/mobilni kućni prečišćivači vazduha za unutrašnji vazduh

OurAir modeli sa oznakama SQ 500 plus, SQ 1750 i SQ 2500 trenutno su najsavršeniji prečišćivači koji se mogu pronaći na našem tržištu, jer jedini poseduju HEPA filtere sa oznakom H14 i prečišćavaju do 99,995% svih zagađivača iz vazduha!

Razlika između ova tri modela jeste u veličini prostora koji mogu za jedan sat opslužiti čistim vazduhom.

Tako model OurAir SQ 500 plus može tokom jednog sata prečistiti maksimalno 500 m3 vazduha. Idealno je rešenje za manje stanove, s obzirom na to da će, što je prostorija manja, veći broj puta prečistiti vazduh tokom jednog sata. Na primer, ukoliko je prostorija oko 40m2, SQ 500 plus će 5 puta tokom jednog sata isfiltrirati vazduh u prostoriji. Isto tako, ako je površina prostorije samo 18m2, ovaj prečišćivač će čak 12 puta tokom jednog sata isfiltrirati sav vazduh u prostoriji.)

U odnosu na prethodni model, OurAir SQ 1750 ponudiće znatno bolje performanse. Njegov kapacitet čistog vazduha je izvanrednih 1750m3 u jednom času!

Takođe poseduje HEPA filter sa oznakom H14, ali i opciona rešenja u vidu karbonskog predfiltera i UV-C faze dodatnog prečišćavanja vazduha, bez emitujućeg ozona!

Idealno je ako njime prečišćavate vazduh u prostoriji veličine do 140m2, jer će ga 5 puta tokom jednog časa isfiltrirati. Ukoliko je prostorija manja, prečišćivač će tokom jednog sata češće isfiltrirati sav vazduh u istoj, te će, na primer, u prostoriji veličine 60m2 očistiti vazduh čak 12 puta!

Poslednji iz serije prenosivih prečišćivača koji filtriraju unutrašnji vazduh je model OurAir SQ 2500. Namenjen je prečišćavanju vazduha velikih prostora, sa stopom protoka vazduha od 2500m3 po času, uglavnom je predviđen za barove, restorane, kancelarijske prostorije, fitnes klubove, medicinske prostore i drugo.

Ukoliko se radi o  prostoriji, na primer, veličine do 200m2, model  SQ 2500  će 5 puta tokom jednog časa isfiltrirati sav vazduh u istoj. Ukoliko je prostorija manja, na primer 85m2, SQ 2500 će vazduh isfiltrirati čak 12 puta!

Takođe, i ovaj model ima dodatne faze prečišćavanja u vidu karbonskog predfiltera i UV-C faze prečišćavanja koja ne emituje ozon!

Važno je napomenuti da vazduh koji je 5 ili više puta isfiltriran tokom jednog sata postaje medicinski sterilan, poput onog u operacionim salama,  i potpuno zdrav, što se dobija bilo kojim od navedenih prečišćivača!

Takođe, ništa manje važna napomena je i da su svi HEPA filteri urađeni po strogim ISO29463 i EN1822 standardima!

Nadogradnja većih ventilacionih i klimatskih sistema za zgrade

Kompanija Mann+Hummel potrudila se da svojim korisnicima obezbedi sva moguća rešenja do čistog i zdravog vazduha, pa ukoliko vaš ventilacioni sistem već poseduje HVAC sistem, pruža vam se mogućnost da ga nadogradite najefikasnijim HEPA filterima.

Naime, nemačka kompanija Mann+Hummel proizvodi i HEPA filtere sa oznakama H13 i H14 za nadogradnju postojećih HVAC sistema, te je tako moguće da unapredite svoj ventilacioni sistem. Ovo omogućava da uz minimalne troškove popravite Vašu ventilaciju, bez dodatnih troškova oko rekonfiguracije iste. Ovi HEPA filteri proizvedeni su u standardnim veličinama, sa najnovijom ePTFE membranom, a po standardima ISO 29643 i EN 1822.

Takođe, ugradnjom ovih filtera u svoj ventilacioni sistem, potrošnja energije ostaje praktično ista.

Jedan od najboljih filtera ovog tipa jeste svakako Airpocket Eco ePM1 65%, opremljen pomenutom ePTFE membranom, koji pruža izrazito visoku energetsku efikasnost!

Revolucionarna rešenja za efikasno prečišćavanje spoljašnjeg vazduha

Inspirisani brigom o zdravlju svakog pojedinca, već i celih populacija, stručnjaci iz kompanije Mann+Hummel stvorili su inovativne Filter kocke (Filter Cubes) kako bi rešili problem spoljnog zagađenja vazduha.

Filter Cubes trenutno su najjedinstvenije rešenje za ovaj vid problema, a izuzetno su efikasne i praktične.

Ove Filter kocke zadržavaju više od 80% zagađujućih čestica (PM, fine prašine itd), ali i azot-dioksid (NO2) i ozon (O3), koji su jedni od najvećih gasovitih zagađivača.

Njihov kombinovani filter (jedan filter za čestice i jedan od aktivnog uglja koji izuzetno efikasno upija azot-dioksid i ozon), ima visoko efikasne performanse tako da uz minimalan utrošak električne energije isporučuje visoku stopu čistog vazduha!

Zahvaljujući njihovom modularnom dizajnu, moguće je povezati i do 3 Filter kocke u kolonu, čime se dobija 16.625m3 zdravog i čistog vazduha na sat!

Dovoljno je postaviti ih na prometnim gradskim mestima, poput velikih raskrsnica, autobuskih stajališta, ili pak osetljivim mestima (gradskim igralištima, parkovima, prenaseljenim oblastima). Osim toga, tehnologija Filter kocki se može lako integrisati u okviru postojeće infrastrukture, na autobuska stajališta ili bilborde (videti opcije sa Filter Grid i Filter Square modelima).

Senzori kojima su ovi modeli opremljeni beleže podatke o vazduhu i vremenu, kao i nivou zagađenja, prenoseći podatke na Cloud. Na taj način sistem filtera se kontroliše u zavisnosti od potreba i uslova okoline, štedeći troškove električne energije.

Na osnovu svih inovativnih i praktičnih rešenja koje je kompanija Mann+Hammel stvarala nepunih 80 godina, baveći se isključivo zdravljem pojedinca i opšte populacije, smatramo da navedeni prečišćivači vazduha zaslužuju počasno mesto na našem tržištu, kao i u Vašim domovima!