Naslovna Da li Vas negativni joni mogu rešiti virusa, bakterija i toksičnih čestica?

Da li vas negativni joni mogu rešiti virusa, bakterija i toksičnih čestica?

Članak poslednji put ažuriran 1. januar 2024. 11:16

Sigurni smo da ste do sada nebrojeno puta čuli za negativne jone i da ste čak imali prilike da ponegde naletite na jonizatore, ali celokupna priča o tome kako negativni joni deluju na mikroorganizme i štetne čestice još uvek nekako “visi u vazduhu”!

Upravo zbog toga smo pripremili tekst koji trenutno čitate, a pogotovo radi odgovora na pitanje koje sve ljude posebno muči: Da li nas i na koji način negativni joni mogu rešiti virusa, bakterija i toksičnih čestica?

Da li jonizator vazuha moze ukloniti viruse i bakterije
Izvor: Pixabay.com
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Šta su zapravo negativni joni?

Negativni joni su, jednostavno rečeno, joni kiseonika (ili nekog drugog jedinjenja) negativnog naelektrisanja.

Nastaju kada se pod dejstvom određenih sila prirode (jakog sunčevog zračenja, električnog pražnjenja u prirodi, velikih voda u pokretu poput vodopada, morskih talasa itd.) odvaja iz stabilnog molekula kiseonika (O2) jon koji je negativnog naelektrisanja.

Kako je taj jedan jon negativno naelektrisan, nestabilan je i lako se vezuje za druge čestice, molekule gasova, čvrstih materija i drugo. Posebno se lako veže za pozitivno naelektrisane čestice i druge toksične zagađivače (PM čestice, viruse, bakterije, alergene poput prašine, grinja, polena, buđi i drugih).

 

Kako funkcionišu negativni joni kada dođu u dodir sa štetnim česticama?

Princip po kom funkcionišu negativni joni je veoma jednostavan: kada dođu u dodir sa pozitivno naelektrisanom PM ili nekom drugom vrstom čestica, zbog svog negativnog naelektrisanja lako će se zalepiti za istu. Ovo će je učiniti znatno težom i oboriti je na pod ili neku drugu površinu.

Zbog toga se negativni joni često, u kolokvijalnom rečniku, nazivaju “peračima vazduha”, jer prosto uklone iz vazduha sve štetne čestice koje bismo inače udahnuli u svoja pluća i trajno ih tu zadržali.

Sada se sigurno pitate da li se ovo na isti način odvija i kada se radi o virusima!

Proces uklanjanja ovih patogena je malo specifičniji!

 

Kako negativni joni uklanjaju viruse iz vazduha? VIDEO

Detaljna istraživanja koja su se ticala uticaja negativnih jona na viruse, pokazala su sledeće: kada se dva  jona zalepe na površinu virusa, transformišu se u OH radikale koji iz proteina virusa izvlače vodonik, stvarajući s njim molekul vode (H2O).

Pošto virusi ne mogu da žive bez vodonika, koji je njihov esencijalni element, negativni joni ih upravo na taj način degradiraju i onemogućavaju njihovo preživljavanje ili funkcionisanje.

Kako negativni joni ubijaju viruse detaljno je prikazano i u narednom videu, zasnovanom na eksperimentima svetski poznatog profesora virusologije na Univerzitetu u Londonu, Džona Oksforda:

Na koji način negativni joni uklanjaju bakterije iz vazduha?

Već smo razjasnili da su negativni joni jedino efikasno rešenje za uklanjanje virusa iz vazduha, a važna istraživanja o uticaju negativnih jona na bakterije u vazduhu pokazuju da su negativni joni efikasni i za uklanjanje istih.

Naime, rezultati studije, objavljene u Nacionalnoj biblioteci za medicinu američkog Nacionalnog centra za biotehnološke informacije, jasno ukazuju na to da negativni joni uzrokuju oksidativni stres u ćelijama bakterija.

Oksidativni stres se definiše kao poremećaj ravnoteže između prooksidanata i antioksidanata, u korist prooksidanata, čiji višak stvara oksidativan stres. Time oksidacijom oštećuje ćelijske komponente, kao što su lipidi, proteini i DNK.

Kada oksidativni stres ošteti pomenute ćelijske komponente, nastaju slobodni radikali koji su visoko reaktivni elementi, poput reaktivnih vrsta kiseonika (ROS). Ovi slobodni, visoko reaktivni radikali napadaju biološke molekule ćelija i, na taj način, dovode do smrti bakterija.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Zašto obični prečišćivači vazduha nisu pouzdano rešenje za uklanjanje zagađivača?

Prednosti jonizatora nad prečišćivačem su brojne.

Prečišćavanje, odnosno filtracija vazduha je mehanička radnja koja se ostvaruje tako što elektromagnetni motori unutar prečišćivača ubrzavaju strujanje vazduha koji sa sobom nosi i loše, pozitivno naelektrisane, jone i čestice. Na taj način se povećava protok loših čestica iz vazduha, čime iste još lakše i brže dolaze do naših pluća.

Druga štetna pojedinost u vezi s prečišćivačima vazduha jeste zabluda da svi zagađivači ostaju u kućištu filtera, dok je realnost malo drugačija. Zapravo, većina zagađivača ostane i okolo samog kućišta filtera.

Osim toga, jedna od najopasnijih i najnepoželjnijih stvari jeste gomilanje zagađivača u filteru, koje dovodi do sjedinjavanja raznolikih reagenasa. Ovo je izrazito štetno kada se radi o virusima i bakterijama koji se filtracijom suštinski ne uništavaju, već se samo zadržavaju u filterima.

Štaviše i najgušći HEPA filteri (oni sa oznakom H13) ne mogu da zadrže ništa što je manje od 0,3 mikrona, a Covid19 i slični virusi su duplo manji nego najsitnija pora najgušćeg filtera za vazduh.

Jasno je da, čak i ako HEPA filter uspe da zadrži sve bakterije i viruse, postavlja se pitanje koliko vremena bi oni bili aktivni u samom filteru i da li će dalje strujanje vazduha kroz taj isti filter iznositi ponovo u vazdušni prostor viruse i bakterije.

Takođe, jedan od važnih razloga zbog kojih insistiramo na korišćenju jonizatora, jesu problematične situacije čišćenja filtera kod prečišćivača vazduha. Kada otvorite kućište filtera, vadite filter i dirate ga rukama, udisaćete vazduh u kojem lebdi užasno visok nivo zagađivača koji su istreseni direktno iz filtera.

Možete li da zamislite koliko štetnih stvari udahnete dok zamenite filtere svom prečišćivaču?

Dakle, očigledno je da je filtracija vazduha opravdano rešenje, samo ukoliko joj prethodi jonizacija, jer najpre treba ubiti viruse i bakterije, pa ih onda provući kroz filter koji će ih i zadržati!

Izvor: Pixabay.com

Jonizatori – pravi izbor za Vaš dom!

Jonizacija je sasvim prirodan proces koji se svakodnevno odigrava u prirodi (kraj vodopada, u šumama, tokom oluja, kišnih perioda itd).

Korišćenjem jonizatora, “opraćete” vazduh u svom domu potpuno prirodno i pouzdano.

Stvoreni da non-stop rade, oni će ravnomerno zasititi vazduh negativnim jonima. Na primer, kod jonizatora koji pružaju izrazito visoke količine negativnih jona, poput Ionex jonizatora koji ispušta nenadmašnih 45.000.000 negativnih jona po cm3 u sekundi (!), svaka prostorija će se ravnomerno ispuniti negativnim jonima. Ovo se ostvaruje pomoću sile magnetizma (negativno naelektrisani joni privlače pozitivno naelektrisane čestice), što znači da nije potrebno nikakvo pomoćno “guranje” vazduha, tj. nema malih elektromotora!

Kao posledica korišćenja jonizatora, primetićete oko istog takozvano “crnilo”, nešto poput pepela spaljenih zagađivača. Upravo to je dokaz efikasnosti jonizatora, jer je taj pepeo totalno bezopasan po Vaše zdravlje, a redovnim održavanjem prostora lako se uklanja.

Navedeni Ionex jonizator, može održavati uravnoteženu količinu negativnih jona u prostoru od 80 m2 i sasvim je dovoljan za domaćinstva i kancelarije, čak i gde mnogo ljudi često prolazi i donosi dosta zagađivača spolja. Jedan je od retkih koji garantuju uništavanje 99,98% toksičnih (PM) čestica, virusa, bakterija i ostalih zagađivača iz vazduha!

Moramo spomenuti još jedan važan problem o kom se retko govori, a zbog kog je, na primer, Ionex jonizator bolja opcija od bilo kog prečišćivača vazduha oplemenjenog jonizatorom.

Naime, kod 2 u 1 uređaja koji su i prečišćivači i jonizatori, problematična je tehnologija “izbacivanja” negativno naelektrisanih jona čije naelektrisanje se gubi ili menja ukoliko su u blizini metalnih delova ili u blizini malih magnetnih elektromotora, koji su pak deo svakog filtera vazduha.

Opšte je poznata činjenica da svaki elektromotor oko sebe ima magnetno polje i da proizvodi loše, pozitivno naelektrisane jone.

Osim navedenog, važno je napomenuti da postoje 2 vrste elektromotora: sa grafitnim četkicama i bez četkica. Oni sa grafitnim četkicama imaju manje magnetno polje, ali je grafitna prašina veoma toksična, dok oni bez četkica prave veće magnetno polje i proizvode štetne, pozitivne jone.

Takođe, negativno naelektrisani joni će se upravo zbog magnetizma, zalepiti na sve metalne površine u prostoriji (od čega ne odstupaju ni metalne površine presvučene plastikom!) Zbog svega navedenog, jasno je da će najviše negativnih jona zapravo ostati na kućištu uređaja koji imaju metalne delove unutar sebe. Ovo je ujedno i argument u prilog tome da jonizator i prečišćivač vazduha treba da budu odvojeni čak i nekoliko metara, po mogućstvu i na suprotnoj strani prostorije!

Kada se radi o ovom prirodnom magnetizmu kod negativnih jona, što su joni na većoj visini i što su slobodniji, lakše će pokriti prostoriju i onesposobiti veću količinu štetnih zagađivača. S tim u vezi, proizvođači Ionex jonizatora i savetuju da se jonizator drži na 1,8 do 2,2 m visine kako bi bio učinkovitiji!

Nadamo se da smo ovim tekstom pružili objašnjenje kako se na najlakši način možete zaštiti od virusa, bakterija i toksičnih čestica! Da biste se podrobnije obavestili o negativnim jonima, pročitajte naš članak Negativni joni u vazduhu – put ka Vašem zdravlju!

Podeli članak
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});