Naslovna Cigarete bez pepela i dima? Moguće je! Sve što treba da znate o HEETS cigaretama.

Cigarete bez pepela i dima? Moguće je!
Sve što treba da znate o HEETS cigaretama.

Članak poslednji put ažuriran 1. januar 2024. 19:59

Cigareta bez pepela i dima? Moguće je!

HEETS cigarete spadaju u “new age” kategoriju cigareta koju je izumela kompanija Philip Morris International (PMI).  Potrudivši se da se prilagode novonastalim istraživanjima o štetnosti duvanskog dima, PMI je stvorila IQOS uređaje koji samo zagrevaju duvan iz HEETS patrona (uložaka).

Tako se došlo do prelaznog rešenja – pušite, imate osećaj zadovoljstva koje pružaju tradicionalne cigarete, ali se ne izlažete štetnim jedinjenjima iz dima kao kod tradicionalnih cigareta.

HEETS cigarete
Foto pmi.com
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Šta su HEETS cigarete?

HEETS cigarete su duvanski proizvodi poslednje generacije! Samo ime HEETS (HeatSticks) govori da se radi o zagrevanju duvana.

Naime, HEETS cigareta (patrona) sadrži brižljivo savijene listiće duvana. HEETS cigareta se stavlja u IQOS uređaj. U njemu postoji malena oštrica (grejač) koja zagreva upravo listiće duvana iz HEETS cigarete na ne više od 350°C i Vi dobijate neku vrstu duvanske pare koju kroz vrh IQOS uređaja uvlačite.

Grejač je napravljen od keramike koja u sebi sadrži platinu, srebro i zlato, tvrde na sajtu IQOS Srbija. Pošto potrošite HEETS cigaretu, izvadićete je iz IQOS uređaja i zameniti novom.

HEETS patron
Izvor: pmi.com
MOŽDA VAS ZANIMA

Umbrella / vape cigarete - Vrste, jačina,ukusi - Sve što treba da znate

Umbrella / vape cigarete - Vrste, jačina,ukusi - Sve što treba da znate Pročitaj više

HEETS patrona sastoji se od dela u kom je spakovan duvan, šuplje acetatne tube, filtera od polimernog filma, celulozno-acetatnog filtera za usne i završnog/spoljnog papira.

Sami listići duvana su tretirani glicerinom i vodom, a postoji i javno dostupna lista svih sastojaka koji se dodaju u HEETS cigarete.

Ukoliko smo Vam donekle približili po kom principu rade i šta su HEETS cigarete, sledeće teme bi obuhvatale ukuse i jačinu ovih zanimljivih cigareta koje su od pre par godina dostupne na našem tržištu.

Ukusi HEETS cigareta

Postoje razne vrste ukusa HEETS cigareta. Zaljubljenici u ovaj tip urbanih cigareta imaju na raspolaganju čitav spektar ukusa koji im mogu biti interesantni. Od osnovnih i jednostavnih ukusa do egzotičnih i mešanih, Philip Morris International se potrudio da svojim kupcima ponudi bogatstvo i raznolikost.

Osnovni ukusi su:

 • Bronze Selection (Bronzani HEETS je kombinacija ukusa čokolade i nežnog finiša kakaa sa suvim voćem),
 • Sienna Selection (drvenasta nota i nežne arome čaja zaokružuju ukus Sienna Selection HEETS-a),
 • Amber Label (najintenzivniji ukus duvana; najčešće ga konzumiraju oni koji tek prelaze sa tradicionalnih cigareta, jer su im ostali ukusi preblagi),
 • Yellow Label (blaža, lagana varijanta Amber-a; nakon udisanja ostavlja gladak i mastan osećaj u ustima),
 • Turquoise Selection (za neke ljude je ovaj ukus mentola prejak, jer se skoro ne oseća ukus duvana; utisak je kao da nema jačine, možda čak manje nego i u Yellow HEETS-u),
 • Green Selection (lako prepečena mešavina duvana sa osvežavajućom zelenom mentom i mentolom),
 • Blue Selection (duboki ukus mentola koji daje intenzivan osećaj hlađenja).
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Osim ovih osnovnih, postoje i egzotični ukusi:

 • Teak Selection (lako prepečena, izbalansirana, kremasta nota orašastih plodova sa duvanom),
 • Terra Selection (robustan ukus duvana),
 • Gold Selection (somotni ukus specijalno prženog duvana sa drvenastom notom i lako osvežavajućom senom),
 • Red Selection (intenzivan i čist ukus duvana),
 • Purple Wave (hlađenje mentola i ukus tamnih bobica; ukus je uravnotežen, ni previše jak na duvan, ni previše na bobice),
 • Silver Selection (bliži pravom ukusu i mirisu dima, pogodan za one koji običan i neiritirajući dim, manje je suvlji nego Yellow HEETS),
 • Cedar Label (sličan Bronzanom HEETS-u),
 • Green Zing (osvežavajući ukus na citruse, ostavlja blago-kiselkasti ukus u ustima što je posledica mešavine različitog bilja).

Jačina HEETS cigareta

MOŽDA VAS ZANIMA

Tompusi - Sve što treba da znate u 2024.

Tompusi - Sve što treba da znate u 2024. Pročitaj više

Što se pak jačine HEETS cigareta tiče, na samim paklicama ne piše količina nikotina, katrana i monoksida koje ispušta jedna HEETS cigareta. Na sajtu Philip Morris International za Srbiju piše da “Zakon ne nalaže da se označe količine ovih jedinjenja”.

Takođe, tvrde da “svaka varijanta HEETS-a ima približno isti nivo nikotina kao i prosečna cigareta, kad se testira pod uslovima kao za cigarete, u skladu sa ISO standardima. Prilikom korišćenja IQOS-a ne emituje se ugljen-monoksid u vrednostima koje su više u odnosu na nivo prisutan u ambijentalnom vazduhu.”

U potrazi za relevantnim informacijama o jačini HEETS cigareta našli smo podatak da HEETS cigarete sadrže 0,5 mg nikotina, što je prosečna vrednost u odnosu na opseg od 0,3 do 0,8 mg nikotina kod tradicionalnih cigareta.

Navodi se i da, pošto IQOS uređaji zagrevaju duvan, dolazi do znatno višeg apsorbovanja nikotina. Takođe, ista ova informacija se može pronaći i na sajtu IQFAN

Izvor: IQFAN.eu

Štetnost HEETS cigareta

Izvor: Freepik.com

Na brojnim sajtovima, kako stranim, tako i domaćim, mogu se pronaći tvrdnje da su IQOS uređaji i HEETS cigarete, koje uz njih idu, manje štetne od tradicionalnih cigareta sa sagorevajućim duvanom. Ova tvrdnja je donekle tačna. Ali samo donekle!

I na sajtu PMI stoje podaci da rezultati studija na miševima pokazuju sledeće:

 • da su biomarkeri upale pluća, strukturnih oštećenja i molekularnih promena niži u poređenju sa onima kod cigaretnim dimom,
 • da izloženost duvanskoj pari iz IQOS uređaja dovodi do smanjenog stvaranja plaka u aterijama i smanjenog promena u aortama i srčanim tkivima u poređenju sa cigaretnim dimom.
 • da je bilo nekih očekivanih efekata na arterije povezanih sa nikotinom, ali je efekat bio manji nego što je primećeno kod onih izloženih cigaretnom dimu itd.
MOŽDA VAS ZANIMA

Glo cigarete - Novo iskustvo u konzumiranju duvana

Glo cigarete - Novo iskustvo u konzumiranju duvana Pročitaj više

Ipak, iz HEETS cigareta se zagrevanjem duvana oslobađa duvanska para za koju je tačno da sadrži niži nivo kancerogenih i štetnih jedinjenja u odnosu na duvanski dim koji je produkt sagorevanja kod tradicionalnih cigareta. Ali, daleko od toga da su IQOS uređaji i HEETS cigarete potpuno bezbedne.

Studija koja se može pronaći na sajtu Biblioteke za medicinu američkog Nacionalnog centra za biotehnološke informacije pokazuje da je prilikom prelaska sa zapaljivih cigareta na IQOS izloženost ljudi toksičnim sastojcima iz dima bila značajno smanjena, te se zaključuje da ovi proizvodi ipak donekle smanjuju rizik po zdravlje.

Iako je nivo nikotina manje-više isti kao kod tradicionalnih sagorevajućih cigareta, istraživanja su pokazala da su specifičnih nitrozamini (kojih ima u duvanskom dimu sagorevajućih cigareta) bili znatno niži kod HEETS cigareta, kao i nivoi ugljen-monoksida.

Ipak, potrebno je i dalje biti na oprezu, jer ovih jedinjenja ima još uvek i u HEETS cigaretama samo u smanjenoj količini.

MOŽDA VAS ZANIMA

LIL SOLID - Nova generacija uređaja za zagrevanje duvana!

LIL SOLID - Nova generacija uređaja za zagrevanje duvana! Pročitaj više

Jedinjenja akroleina su najviše zabrinjavala naučnike i istraživače! Njihova koncentracija je išla i preko  0,35 μg po m3.

U toj grupi se našao i propilen-glikol kojeg je u jednoj HEETS cigareti znalo da bude i od 240 do 850μg, što je katastrofalno visoka koncentracija u odnosu na koncentraciju istog jedinjenja kod tradicionalnih cigareta (11–28 μg po cigareti).

Tu su još i acetal-aldehid i glicerol, ali i ukusi mentola i drugi čija su dejstva na ljudsko zdravlje nedovoljno ispitana.

Da li u HEETS cigaretama ima katrana?

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Iako na sajtu kompanije Philip Morris International za Srbiju stoji naznaka da po Zakonu nije potrebno napisati količine nikotina i katrana na paklicama HEETS-a, na internetu se može naći više relevantnih studija o ovom pitanju.

Tako studija Tobacco controla-a kojom su se istraživale količine nikotina, katrana i toksičnih nitrozamina u dimu IQOS cigareta, navodi da pri zagrevanju duvana HEETS filera dolazi do otpuštanja upola manje količine katrana nego kod sagorevajućih cigareta. Iako se već u sledećoj rečenici navodi da su podaci dobijeni drugim istraživanjima (Shaller i dr.) pokazali da su koncentracije katrana skoro na istom nivou kao kod tradicionalnih cigareta.

Takođe, južnokorejsko Ministarstvo za hranu i lekove objavilo je 2018. godine da je nivo nikotina kod IQOS cigareta jednak nivou kod tradicionalnih cigareta, a da je količina katrana veća nego kod običnih cigareta. Iz PMI korporacije u Koreji navode da je ova studija bila fokusirana na utvrđivanje težine katrana u HEETS cigaretama i da se odnosila na katran generalno, ne razdvajajući i ne utvrđujući konkretne količine onih najštetnijih supstanci iz katrana. Kako tvrde iz PMI Korea, to dovodi kupce u zabunu, iako ne znači da u toj količini katrana postoji veća količina štetnih jedinjenja iz katrana.

Svakako moramo spomenuti kako su korejska istraživanja utvrdila da su tri proizvoda sa zagrevanjem duvana proizvela od 4,8 do 9,3 mg katrana prilikom korišćenja. IQOS fileri dali su više katrana nego neke od najpopularnijih tradicionalnih cigareta koje daju manje od 8 mg katrana po cigareti. Svi ovi podaci ukazuju na činjenicu da je potrebno obratiti posebnu pažnju učestalost i uopšte konzumiranje HEETS cigareta.

MOŽDA VAS ZANIMA

Elektronske cigarete, IQOS ili tradicionalne cigarete u čemu je razlika?

Elektronske cigarete, IQOS ili tradicionalne cigarete u čemu je razlika? Pročitaj više

Moramo i ovom prilikom naglasiti, da različiti ukusi koji se stavljaju u cigarete donekle ublažavaju ukus duvana, te pogotovo na mlade pušače deluju blaže, lakše se na njih navikavaju i dovode do brže zavisnosti.

S obzirom na to da smo temu o štetnosti IQOS uređaja i HEETS cigareta ovom prilikom samo ovlaš dodirnuli, a o tome smo već pisali opširno, preporučujemo Vam naš detaljniji tekst o štetnosti ove vrste cigareta. Za Vas smo odabrali veliki izbor studija koje se tiču ove teme i priložili sve relevantne informacije.

Detaljnije o studijama u vezi štetnosti HEETS i IQOS cigareta možete pročitati u tekstu Da li su IQOS cigarete štetne?

Podeli članak
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});