3766942311
Naslovna Kompletan vodič: Kako da napišete vrhunski CV i motivaciono pismo?

Kompletan vodič: Kako da napišete vrhunski CV i motivaciono pismo?

Članak poslednji put ažuriran 16. januar 2024. 14:39

Da li znate da o Vašim kompetencijama najbolje govori Vaš CV i motivaciono pismo koje pošaljete budućem poslodavcu? Štaviše, način na koji su sastavljeni biće analizirani i pre nego se poslodavac dotakne Vaših kvalifikacija!

Zbog toga je od presudne važnosti da napišete vrhunski CV i još bolje motivaciono pismo, a mi smo tu da, uz naš kompletan vodič, to bude najlakša stvar na svetu!

Kako napisati CV i motivaciono pismo
Izvor: Freepik.com
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Šta je CV i zbog čega Vam je potreban?

CV je skraćenica od latinskog naziva Curriculum Vitae, koji u bukvalnom prevodu znači “krug života”, dok u svakodnevnom prevodu služi da označi biografiju pojedinca. U savremenom diskursu, odnosi se pre svega na poslovna i profesionalna dostignuća koja u kratkim i preciznim crtama oslikavaju individuu.

Na osnovu CV-ja, poslodavac kojem ga upućujete će na najbrži i najlakši način steći prvi, nadamo se, najpovoljniji, utisak o Vama i odlučiti da Vas pozove na razgovor za posao.
Dakle, CV je dokument kojim govorite o sebi i koji Vam je ulazna karta do razgovora sa nekim iz kompanije, društva, udruženja na čiju radnu poziciju ste aplicirali. Osim toga, on afirmiše Vaše dosadašnje delovanje kao osobe i oslikava Vašu svestranost i sposobnosti.

Šta CV treba da sadrži?

Da krenemo od najjednostavnijih stvari, istina je da je poslednjih godina pismen CV postao zaista prava retkost. Veoma je mnogo onih koji svoje CV-je sami lektorišu i smatraju da su odlično to uradili, ali istina je drugačija. Ukoliko nam ne verujete, samo odnesite svoj CV nekom lektoru, videćete koliko pravopisnih, ali i stilskih, grešaka Vam se potkralo.

Dakle, istaknite se pažljivo lektorisanim i pravopisno besprekornim CV-jem. On će govoriti o Vama i više nego što možete da zamislite, pa će poslodavac uvideti koliko ste pedantni, da ne prepuštate ništa slučaju, da imate izoštreno oko za detalje, da ste konzistentni, da volite sve da držite pod kontrolom, da se trudite i da ste posvećeni.

Osim ovoga, forma CV-ja je veoma važna.


Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/nistrif/public_html/svetzdravlja.rs/wp-content/themes/svetzdravlja/inc/blog-acf.php on line 111

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/nistrif/public_html/svetzdravlja.rs/wp-content/themes/svetzdravlja/inc/blog-acf.php on line 112

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/nistrif/public_html/svetzdravlja.rs/wp-content/themes/svetzdravlja/inc/blog-acf.php on line 113

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/nistrif/public_html/svetzdravlja.rs/wp-content/themes/svetzdravlja/inc/blog-acf.php on line 114

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /home/nistrif/public_html/svetzdravlja.rs/wp-content/themes/svetzdravlja/inc/blog-acf.php on line 114

Svaki CV treba da sadrži nekoliko osnovnih grupa sa informacijama:

 • lični podaci i kontakti (držite se imena i prezimena, datuma rođenja, kao i kontakata poput broja telefona, mejla, linkova do društvenih mreža),
 • podaci o obrazovanju (osnovnom, srednjem i visokom),
 • radno iskustvo (pišite za koje firme ste radili, na kojim pozicijama i šta ste tačno radili. Opišite koje poslove ste obavljali, šta su bila Vaša zaduženja. Trudite se da pišete u kratkim i sažetim tezama. Pokušajte da Vam za svako radno iskustvo opis ne bude duži od tri reda, a idealno bi bilo da bude maksimalno 2 reda dugačak opis),
 • ostale sposobnosti, interesovanja, volontiranja, stručne prakse, dodatne informacije i slično (ukoliko navodite svoje osobine, uvek je plus da navedete da ste pozitivni, vedri, nasmejani, da navedete ukoliko imate neke specifične sposobnosti ili iskustva, svoje hobije i interesovanja i slično). Imajte u vidu da volontiranja, stručne prakse i usavršavanja možda možete staviti i u grupu sa radnim iskustvom ili obrazovanjem. U sekciju interesovanja mogu doći i Vaši hobiji, kako biste poslodavcu pokazali svoju svestranost i nagovestili mu da ste vredni, radni i da imate šarenolika interesovanja.

Suština je da vodite računa da CV bude pregledan i podeljen u celine koje su čitko i jasno napisane, te da se lako može prelaziti sa jedne na drugu. Ovo će Vas istaći i u pozitivnom svetlu, jer će odmah poslodavcu biti jasno da se radi o pedantnoj, organizovanoj i detaljnoj osobi.

Takođe, adekvatan izbor fotografije, formata slova, dezena same stranice i generalno organizacije teksta, mogu Vas istaći i privući pažnju poslodavca, ali o tome čitajte u nastavku ovog teksta…

Formatiranje teksta u CV-ju

Izvor: Unsplash.com

Imajte u vidu da su nedopustivi različiti fontovi i raznolikost u bojama slova.

Kada se radi o fontovima, idealno je da veličina fonta bude 12. U retkim prilikama dopušteno je i 10 ili 11, kada imate dosta stavki, pa je potrebno malo sabiti tekst da bi sve stalo, mada ovo može dovesti do zgusnutosti i nepreglednosti teksta CV-ja, te ne bi bilo dobro da ovo radite samo u situacijama kada nema boljeg rešenja.

Veličina slova treba da bude svuda jednaka, osim u naslovu gde treba navesti da se radi o Curriculum Vitae dokumentu.

Što se tiče fontova, najčešće se koriste Verdana, Calibri, Century Gothic ili Tahoma fontovi. Ipak, nije zgoreg pomenuti da su prva 2 najčešće u upotrebi. Ranije se koristio i Times New Roman, ali se u poslednjih desetak godina smatra zastarelim kada se radi o pisanju CV-ja.

Osim ovih osnovnih naznaka, obratite pažnju kako formatirate tekst.

Glavni naslov koji sadrži naziv Curriculum Vitae, trebalo bi da stoji na sredini stranice.

Podnaslovi koji označavaju sekcije/grupe sa informacijama o Vama, treba da budu Boldovani, a stavke u okviru njih pisanje u tezama. Razmaci između teza treba da budu pravilni, isto kao i razmaci između sekcija.

Upotreba velikih slova je dozvoljena u glavnom naslovu i eventualno (u nekom manjem fontu, tipa 10 ili 11) u podnaslovima.

Izuzetno je važno da budete koncizni i kratki u izlaganju pojedinosti o sebi, da Vam rečenice budu kratke i sažete sa jednostavno prikazanom suštinom. Informacije moraju biti hronološki posložene i iznete logički.

Takođe, potrebno je da, ukoliko pišete CV na latinici, koristite latinicu koja podrazumeva dijakritike (kvačice) iznad slova poput Č, Ž, Ć, Dž, Š i Đ.

I zapamtite zlatno pravilo: Nikada ne mešajte fontove i pisma kojim pišete!

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Najbolje besplatne aplikacije za pravljenje CV-ja

Izradom CV-ja u nekoj od besplatnih aplikacija koje se mogu pronaći na internetu, otići ćete korak dalje u svom predstavljanju budućem poslodavcu.

Odličan i prijatan dizajn, koji Vas već u startu odvaja od drugih, može biti Vaša ulaznica do boljeg i plaćenijeg posla!

Zato je važno da idete u korak sa vremenom i poznajete najbolje aplikacije za pravljenje CV-ja.

Zbog toga bi bilo dobro da obratite pažnju na sledeće:

Canva

Jedna od najpopularnijih i najjednostavniijih aplikacija koju koriste milioni ljudi širom sveta.

U njoj možete lako odabrati template za izradu CV-ja, malo ga izmeniti i napraviti još bolji CV.

Šabloni iliti templejti se modifikuju veoma lako. Samo kliknite na odeljak šablona koji želite da promenite i možete početi sa menjanjem podataka. Svaka izmena se automatski sačuva, tako da ne morate da brinete.

Takođe, možete samostalno dodavati i različite odeljke, figure, slike i drugo, a grafička rešenja koje Canva nudi su izuzetno pregledna, moderna i praktična.

Aplikacija se može koristiti na računarima i mobilnim telefonima, pa je tako uvek možete imati uz sebe.

Resume

Ukoliko ste baš početnik u izradi CV-ja u aplikaciji, Resume će biti idealna platforma za Vas, a interesantno je da je možete koristiti i bez registracije.

Izdvaja je jednostavnost šablona koji se lako menjaju, a polja u koja treba da unesete podatke su jasno označena, pa nećete previše lutati.

Takođe, ostavljena Vam je mogućnost da samostalno odlučite koje sekcije podataka ćete uneti, kao i da selektujete same podatke.

Osim toga, na njoj možete pronaći na milion korisnih saveta koji će učiniti Vaš CV mnogo boljim!

Rhubarb

Ukoliko ste baš u žurbi ili nemate previše vremena za izradu CV-ja, ova aplikacija Vam može biti od velike koristi.

Rhubarb izrađuje biografije pomoću veštačke inteligencije i brži je i efikasniji od drugih opcija.

Koliko je njen rad usavršen, govori i činjenica da podatke sa Vašeg LinkedIn profila možete preneti i koristiti u samoj aplikaciji.

Interesantna je i autocomplete opcija koja će Vam dati savete kako da dopunite svoj CV, upravo onim što poslodavci najčešće traže. Sama platforma će Vam ponuditi više opcija kako da Vaša biografija bude unapređena, te je na Vama samo da odaberete koja Vam se najviše dopada.

Ako aplikaciji navedete i za koju poziciju konkurišete, ona će umesto Vas najbolje prilagoditi Vaš CV.

Reactive Resume

Da biste u ovoj aplikaciji radili, potrebno je da napravite svoj profil.

Nakon toga, imaćete priliku da se upoznate sa njihovim jednostavnim načinom rada, gde je potrebno samo unositi u određene odeljke podatke koji su Vam potrebni.

Ukoliko smatrate da neka informacija koja se od Vas traži nije relevantna za CV koji pravite, možete je samo preskočiti.

Osim toga, ova aplikacija je odlična i zato što, dok unosite podatke, uporedo sa tim možete pratiti kako to sve izgleda u završnoj verziji. Ako, tokom izrade Vašeg CV-ja, odlučite da promenite šablon, podaci koje ste uneli će se odmah prebaciti na novi šablon, tako da će sve promene biti sačuvane.

Aplikacija Vam takođe dozvoljava da lako menjate fontove, boje, ali i razvrstavate elemente u šablonu prema svojim preferencijama.

CV Maker

CV Maker je jedna od najlakših platformi za brzo kreiranje CV-ja. U slobodna polja unosite svoje lične podatke i počinjete da popunjavate sadržaj Vašeg budućeg CV-ja.

Osim toga, možete brzo i lako izabrati jedan od 36 dostupnih dizajna i od njega stvoriti svoj lični CV.

Ova platforma Vam donosi posebnu pogodnost što može sačuvati sve eventualne verzije CV-ja koje bude pravili, te će brižljivo čuvati CV-je koje ste prilagođavali različitim pozicijama na koje ste se prijavljivali. Sve ovo će biti moguće ukoliko na njihovoj platformi napravite lični nalog, preko kog možete organizovati sve varijante.

ElegantCV

Iako ova aplikacija nije potpuno besplatna, uvrstili smo je na ovu listu, jer za manje od 2 dolara možete dobiti probnih 14 dana tokom kojih možete napraviti bezbroj varijanti svog CV-ja.

Štaviše, ovo nije jedini razlog zašto smo je uvrstili u naš izbor. Glavni razlog je što aplikacija ElegantCV kreira CV u skladu sa ATS softverima koji su stvoreni da precrtaju prijave i CV-je koji nisu podobni u odnosu na zadate uslove konkursa.

Šta su ATS softveri? 

ATS softveri su napravljeni da ubrzaju proces selekcije kandidata, te da ga učine jednostavnijim. Pre početka selekcije, zadaju mu se strogi i detaljni kriterijumi na osnovu kojih softver izlistava prijave i neke precrtava, a neke označi kao vredne.

Na taj način, ATS softveri ubrzavaju drastično proces selekcije u trenucima kada na adresu kompanije stižu na hiljade prijava.

Ipak, koliko su i dobri, toliko su i loši, jer se prema Forbsovim istraživanjima, utvrdilo da oko 88% prijava budu ljudi koji su itekako kvalifikovani, ali to ATS softveri nisu prepoznali.

Osim toga, Elegant CV ima jednostavne korak po korak smernice, jednsotavne šablone, lake za korišćenje. Istovremeno, uz ovu aplikaciju nećete gubiti bespotrebno vreme na formatiranje teksta, rečenice će biti profesionalno napisane, krojene ciljano prema Vašoj profesiji i prema zahtevima ATS softvera koje će lako zavarati.

Šabloni su elegantni, a dizajn istih odmah privući pažnju regrutera.

Google Photos

Ovu aplikaciju smo priključili spisku najboljih aplikacija za izradu CV-ja, jer može znatno poboljšati fotografije koje koristite za CV.

Najkorisnije opcije u ovoj aplikaciji su promena formata i podešavanje boja, što može Vašem CV-ju da ti potpuno drugačiji ton. Iako su ove funkcionalnosti svedene samo na osnovne, uglavnom će Vam biti dovoljno kada pripremate CV.

Takođe, biće Vam značajno da sačuvate na svom nalogu fotografije koje ste napravili na svojim telefonom, te da ih koristite kad god su Vam potrebne bez straha da ćete ostati bez njih ili da će biti obrisane.

Arhivu je moguće organizovati po folderima, a vrlo je lako pretraživa, pa ćete uvek sve moći da pronađete u kratkom roku. Aplikaciju možete koristiti i na telefonu, ali i na računaru.

Snapseed

Snapseed je još jedna u nizu aplikacija koja će Vam pomoći da na telefonu prilagodite format neke fotografije, da popravite kontrast ili odnos boja.

Tako ćete za svoj CV dobiti fotografije koje izgledaju kao da su rad nekog profesionalnog fotografa.

Mogućnosti sa ovom aplikacijom su razne, a pre nego što se odlučite da napravite neku izmenu na fotografiji, možete pogledati i kako će sve to izgledati kada bude izmenjeno, pa ukoliko niste zadovoljni, možete bez problema preći na neku drugu opciju.

Takođe, intenzitet filtera se lako kontroliše, što maksimalno može unaprediti fotografiju.

Obrati pažnju na sledeće greške u CV-u!

Izvor: Freepik.com

Dužina CV-ja

Tvoja radna biografija ne sme biti ni preduga, ni prekratka. Idealna dužina CV-ja je u proseku 2 stranice A4 formata. Toleriše se treća stranica ukoliko baš procenite da je potrebno navoditi neka dodatna iskustva ili osobine koje su od ključne važnosti za posao za koji aplicirate.

Na dužinu CV-ja direktno utiče koja iskustva navodite kao primere. Ukoliko ste želeli da navedete radna iskustva od pre 15-20 godina nauštrb onih od pre par meseci, verujte da će Vaš poslodavac više ceniti ona skorašnja, od nekih koja su bila pre dugog niza godina, jer su veštine koje ste putem tih iskustava stekli, odavno prestale i više nisu relevantne. Dakle, držite se iskustava koja su bila u poslednjih desetak godina, jer su ona relevantna. Mada, ukoliko je Vaše poslednje i jedino radno iskustvo bilo pre 15 godina, ne bi bilo loše da ga ipak navedete (ovo se odnosi na osobe koje zbog porodičnih okolnosti nisu u međuvremenu radile). Tako će poslodavac imati bar neki primer koji ilustruje Vaše osobine i sposobnosti.

Preterano korišćenje “Ja” forme

Korišćenje prvog lica jednine, tj. “Ja” forme, nije baš preporučljivo za narativ CV-ja. Poželjno je da pišete u trećem licu jednine, tj. u “On/Ona” formi. Ovo je više stvar konvencije, nego što je stvar estetike. Takođe, ovom konvencijom izbegava se utisak prepotentnosti i hvaljenja sebe, koji se lako stekne kada se piše u “Ja” formi.

Pisanjem u trećem licu jednine, poslodavac podsvesno stiče osećaj da ste objektivna osoba koja s dozom odmerenosti govori o sebi.

Pravopisne greške

Jedan od najboljih načina da upropastite odličan CV, jesu pravopisne greške koje ćete napraviti. Šta god da ste radili, koliko god iskustva imali i kakve god bile Vaše veštine, ukoliko imate nepismeno napisan CV, budite uvereni da će Vaš CV ostati po strani.

Dobro proverite sve pre nego što pošaljete CV poslodavcu, a bilo bi odlično da ga pošaljete na proveru nekom lektoru koji će dodatno proveriti greške i ispraviti netačno.

Visok nivo pismenosti, predstaviće Vas u najboljem svetlu budućem poslodavcu.

Loše organizovane informacije

Nema ništa gore, niti nezanimljivije, od loše prikazanih informacija u CV-ju.

Da li biste Vi želeli da čitate nečiji tekst u kom su samo nabacane informacije bez ikakvog reda i poretka?

Naravno da ne biste! I u pravu ste!

Dakle, kako smo gore naveli: podelite na sekcije, rasporedite informacije u sekcije u koje treba da idu. Pišite kratko i sažeto, a jasno i precizno, i videćete kako će Vaš CV dobiti elegantno kratku i savršeno organizovanu formu


Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/nistrif/public_html/svetzdravlja.rs/wp-content/themes/svetzdravlja/inc/blog-acf.php on line 111

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/nistrif/public_html/svetzdravlja.rs/wp-content/themes/svetzdravlja/inc/blog-acf.php on line 112

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/nistrif/public_html/svetzdravlja.rs/wp-content/themes/svetzdravlja/inc/blog-acf.php on line 113

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/nistrif/public_html/svetzdravlja.rs/wp-content/themes/svetzdravlja/inc/blog-acf.php on line 114

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /home/nistrif/public_html/svetzdravlja.rs/wp-content/themes/svetzdravlja/inc/blog-acf.php on line 114

Loše formatiran tekst

Jasno Vam je da jednoličan tekst, bez ikakve forme, neće biti zapažen u moru takvih CV-ja. Zato je Vaš zadatak da glavni naslov centrirate na sredinu lista, podnaslove i ostatak teksta tako da imaju neku simetriju i da pravilan poredak. Budite dosledni, pa ako ste počeli da koristite jednu veličinu slova za podnaslove, koristite istu veličinu do kraja CV-ja za sve podnaslove. Veličina slova za ostatak teksta neka bude ista do kraja CV-ja.

Loše izabrana fotografija

Ovo je jedan od važnih faktora koji će budućem poslodavcu reći mnogo toga o Vama.

Zato je važno da odaberete fotografiju na kojoj ste fotografisani u poslovnoj garderobi, sa jednobojnom pozadinom iza Vas. Takođe, uglavnom ove fotografije obuhvataju Vaše lice i telo do polovine grudi.

Fotografije sa javnih mesta, plaža, iz kafića i drugih prilika, nisu dozvoljene i prikazuju Vas u neozbiljnom svetlu.

Pokušajte da se na fotografiji ljubazno, srdačno i iskreno nasmešite, jer će to automatski Vašem poslodavcu ostaviti podsvesno utisak o toplini Vaše ličnosti.

Osim toga, zaboravite na frizure i garderobu koje su ekscentrične i previše napadne, jer će to ostaviti utisak o Vašoj neuravnoteženosti.

Čak je i osvetljenje na fotografiji veoma važno, jer će tmurne fotografije nesvesno ostaviti nelagodan utisak na poslodavca, dok će vedrije osvetljenje biti lako uočljivo zbog veselijih boja i prijatnije etmosfere.

Motivaciono pismo treba da odgovori na 2 ključna pitanja: Zašto baš Vi? Zašto baš oni?


Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/nistrif/public_html/svetzdravlja.rs/wp-content/themes/svetzdravlja/inc/blog-acf.php on line 111

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/nistrif/public_html/svetzdravlja.rs/wp-content/themes/svetzdravlja/inc/blog-acf.php on line 112

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/nistrif/public_html/svetzdravlja.rs/wp-content/themes/svetzdravlja/inc/blog-acf.php on line 113

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/nistrif/public_html/svetzdravlja.rs/wp-content/themes/svetzdravlja/inc/blog-acf.php on line 114

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /home/nistrif/public_html/svetzdravlja.rs/wp-content/themes/svetzdravlja/inc/blog-acf.php on line 114

Šta je motivaciono pismo i za šta služi?

Kao što sam naziv kaže, suština motivacionog pisma je da motivišeš budućeg poslodavca da te zaposli. Osim toga, motivacionim pismom pokazuješ i koliko si ti sam motivisan da osvojih poziciju za koju se prijavljuješ.

Potrebno je da se u najkraćim crtama objasni šta te motiviše da se prijaviš (objašnjenje zašto si ti motivisan), te da pobrojiš koje sve koristi bi budući poslodavac mogao da ima ukoliko te zaposli (motivisanje poslodavca da te zaposli).

Koju ulogu ima motivaciono pismo?

Primarna uloga je da dobijete lično priliku da se obratite poslodavcu, a zatim i da se predstavite kao profesionalna i komunikativna osoba koja će ubediti i zainteresovati poslodavca da Vas uzme u razmatranje, ili da se odluči baš za Vas!

Koliko je motivaciono pismo važno, govori u prilog činjenica da ono često presudi u odabiru, kada se radi o kandidatima koji imaju iste reference.

Motivaciono pismo dopunjuje i razjašnjava informacije iz CV-ja, te njime imate priliku da detaljnije predstavite svoja znanja i veštine.

Osim ovoga, ne zaboravite da njime treba direktno poslodavcu objasniti kako planirate da unapredite njegovo poslovanje,te koji će tačno Vaš doprinos biti.

Zato je od presudne važnosti da Vam motivaciono pismo bude savršeno napisano!

Kako napisati motivaciono pismo?

Kako napisati motivaciono pismo

Kako biste zadovoljili očekivanja koja poslodavac ima, potrebno je da proniknete u njegov način razmišljanja. Drugim rečima, počnite da razmišljate kao da ste Vi poslodavac i šta biste voleli da čujete od nekog ko Vam se pismenim putem obraća.

Jasno Vam je da je potrebno da uskladite svoje profesionalne ciljeve sa mogućnostima, znanjima i veštinama koje posedujete.

Takođe, morate se detaljno uputiti u poslovanje kompanije na čiju poziciju aplicirate i poznavati njihov način rada, kako biste znali koje su im potrebe i planovi.

Što se očekivanja poslodavca tiče, on obično želi da zna da li posedujete određene kvalifikacije i obrazovanje, ali i da li posedujete neke osnovne veštine, poput sposobnosti za kvalitetnu komunikaciju, veštinu da radite u timu i održavate idilične odnose sa kolegama. Jedna od važnih veština jeste rad u dinamičnom (stresnom) okruženju i Vaše ponašanje u kriznim situacijama, koje se za, na primer, poslove vođenja sektora, menadžerisanje itd, visoko kotira!

Sledeća stvar koju poslodavac želi da sazna, jeste zašto ste odabrali baš njihovu kompaniju, šta Vas je privuklo i šta nalazite kao izazov u poziciji koju ste odabrali.

Od velike pomoći će biti ako nekoliko puta iščitate tekst oglasa na koji se prijavljujete, a naročito deo u kom su pobrojana zaduženja i obaveze budućeg zaposlenog. U tom delu ćete jasno prepoznati šta poslodavac očekuje od Vas.

U kratkim crtama treba objasniti i zašto Vam je kompanija interesantna (zbog veština koje možete usavršiti, oblasti poslovanja, načina na koji se posao organizuje, radnog okruženja itd). Štaviše, nije na odmet i da nenametljivo pohvalite rad kompanije i da kratko provučete u tekstu da se njihova kompanija razlikuje od drugih i po čemu.

Drugi deo motivacionog pisma treba da predstavlja jasan prikaz razloga zbog kojih poslodavac treba da izabere baš Vas.

Povežite ciljeve kompanije sa svojim!

Najbolje je da pišete o svojim relevantnim dostignućima i iskustvima, ilustrujući kratkim primerima. Obratite pažnju da rečnik i diskurs kojim se obraćate, bude u skladu sa vašom profesijom i nivoom obrazovanja koji imate.

Takođe, imajte u vidu da ćete ostaviti ozbiljniji utisak ukoliko stavite fokus na dugoročne ciljeve u kompaniji za čiju poziciju aplicirate.

Napišite najefikasniji prikaz svojih iskustava!

Dok pišete motivaciono pismo, važno je da Vam CV konstantno bude u službi podsetnika, jer ćete hronološki pratiti šta ste sve radili. Tako ćete ispratiti i rezultate svog rada, što je za budućeg poslodavca najznačajnije.

Da biste adekvatno istakli svoja postignuća i rezultate rada, pišite o tome kako su doprinela daljem radu kompanija u kojima ste radili. Ukoliko ste radili na pozicijama na kojima je Vaš rad doprinosio povećanju zarade ili većoj prodaji, obavezno to spomenite u motivacionom pismu.

Ako je Vaš rad bio presudan kod poboljšanja organizacije rada, prikažite u kratkim crtama kako se to odrazilo na organizovanje rada među kolegama. Da li se povećala efikasnost, uštedelo vreme, poboljšao proces rada i slično.

Ne zaboravite da prikažete ukoliko ste nagrađivani od prethodnih poslodavaca za neka posebna dostignuća, inovativna rešenja ili naročite doprinose.

Važno je da pišete što konkretnije, jer ako budete pisali samo opšte fraze, poput “motiviše me uspeh, napredovanje i rešavanje problema” ili “svaki dan je za mene nov izazov”, utopićete se u more istih. Umesto toga, fokusirajte se na konkretne stvari, poput “uživam u izazovu komuniciranja sa ljudima kojima treba da prodam proizvode” ili “doživljavam kao izazov rešavanje svakodnevnih problema kao što su organizacija snabdevanja i skladištenja” itd.

Navodite samo iskustva i konkretne stvari koje su bliske ili značajne za posao za koji aplicirate i nemojte previše širiti priču.

Koja forma je idealna za motivaciono pismo?

Kada se radi o dužini motivacionog pisma, ono nikada ne bi trebalo da bude duže od A4 stranice, a najviše sa 4 pasusa. Motivaciona pisma koja su napisana na polovini A4 stranice su nedovoljno i šturo napisana i neće privući pažnju poslodavca.

Što se tiče forme obraćanja, piše se u prvom licu jednine, tj. “Ja” formi, i njime se direktno obraćate osobi koja vrši selekciju kandidata.

Pravopisna pravila su i u ovom slučaju važna podjednako, a obavezno koristite latinička slova (š, č, ž, č, ć, đ) i pravilne razmake između reči. Ne zaboravite da posle znakova interpunkcije uvek ide razmak, a naročito ukoliko se radi o tački.

Motivaciono pismo treba da sadrži, kako Vaše podatke (ime i prezime, adresu, kontakt telefon, imejl), tako i podatke kompanije u kojoj aplicirate, i treba da bude naslovljeno na određeno ime. Poželjno je da, ukoliko ne znate ime osobe kojoj se obraćate, pronađete makar ime direktora HR službe.

MOŽDA VAS ZANIMA

Top 10 najboljih poslova od kuće u 2023.!

Top 10 najboljih poslova od kuće u 2023.! Pročitaj više

Motivaciono pismo se i započinje i završava učtivo, ljubazno i profesionalno. Imajte u vidu i da je motivaciono pismo nastavak Vaše biografije, a ne njena prepričana verzija.

Takođe, ton je i dalje formalan, bez obzira što se radi o obraćanju u prvom licu jednine.

Nipošto ne nabrajajte svoje lične karakteristike i veštine bez vidljivog dokaza (navedite opisanu situaciju u kojoj ste koristili određenu veštinu).

Prilikom slanja dokumenta sa motivacionim pismom, naziv fajla naslovite imenom i prezimenom i sadržajem dokumenta (tipa: Ana Trifunović – Motivaciono pismo), jer će ovaj mali znak pažnje s Vaše strane olakšati regruterima posao pri selekciji, ali i ostaviti utisak o Vama da ste posvećeni detaljima i pedantni u radu.

Model STAR

Već smo naveli da se u središnjem delu motivacionog pisma navode konkretne situacije na prethodnim poslovima koje bi trebalo da ilustruju zašto ste baš Vi odličan kandidat za posao za koji aplicirate.

U ovom delu je potrebno da objasnite povezanost Vaših znanja, iskustava, volonterskog rada sa budućim radnim mestom. Trudite se, pritom, da ne ponavljate informacije iz CV-ja.

Kako je ovo ključni i najvažniji deo motivacionog pisma, potrebno je da ga najbolje napišete, a ume da bude veoma izazovan. Potrebno je da vrlo oprezno navedete ono svoje uspehe, znanja i veštine, provučete ih kroz praktičan rad i zatim smestite u kontekst budućeg angažovanja. To možda zvuči lako, ali onog trenutka kada počnete pisanje ovog dela, vrlo je verovatno da ćete se preznojiti od napetosti.

Srećom, postoji razrađen model po kom se to sve radi, a on se zove STAR model!

STAR je zapravo akronim, skraćenica od početnih slova sledećih reči:

 • S (situation) – situacija,
 • T (task) – zadatak,
 • A (activity) – aktivnost,
 • R (result) – rezultat.

Upravo se treba poći od situacije koja je postojala, zatim zadatka koji je ispunjen, preko aktivnosti koje ste preduzeli i zatim koje su rezultate dale te aktivnosti. Primer za ovo bi bio:

Tokom stručne prakse u osnovnoj školi (S), upoznala sam se sa poteškoćama koje prate dečije učenje (T). Svakodnevno sam ih učila mapama uma (A) koje su im omogućavale da lakše usvoje, zapamte i nauče gradivo (R).

Osobine koje se očekuju od kandidata

Možda će Vam biti lakše da prepoznate šta to poslodavac očekuje od Vas, ukoliko navedemo listu poželjnih osobina koja se očekuje od kandidata:

 • znanje iz oblasti za koju se prijavljujete,
 • motivisanost, entuzijazam, posvećenost radu i jasne namere,
 • kreativnost, originalnost, sposobnost za rešavanje problema,
 • iskustvo planiranja i sprovođenja u delo planova,
 • izuzetna sposobnost komuniciranja (kako pisanog, tako i usmenog),
 • zrelost, emocionalna stabilnost i sposobnost da se nosite sa stresom i suočavanjem sa izazovima,
 • liderske veštine,
 • samopouzdanje, inicijativa, nezavisnost i prilagodljivost,
 • odgovornost, želja za uspehom i posvećenost ciljevima.

Imajte u vidu da je balansiranje između hvaljenja i preterane skromnosti ključno za kvalitetno motivaciono pismo. Takođe, isti odnos treba da bude i između dodvoravanja i pokazivanja znanja i motivisanosti.

Pravilo “3 pasusa”!

Možda niste znali, ali idealno motivaciono pismo sadrži samo 3 pasusa:

 • uvodni pasus – navodite razloge zašto Vas interesuje baš ta pozicija i zašto smatrate da ste Vi pravi za nju,
 • srednji pasus – potrebno je da bude blago duži od preostala dva, a navodite razloge zašto ste baš Vi pravi za poziciju za koju se prijavljujete time što navodite prethodna iskustva, situacije itd. Dakle, primenjuje STAR model!
 • finalni pasus – sumirate sve prethodno navedeno tako što ćete zaključiti da ste baš Vi adekvatni za poziciju na koju ste aplicirali. Takođe, ovde je važno završiti pozivom za saradnju koji otvara prostor za buduću interakciju, poput “Unapred se radujem Vašem pozivu” ili “našem budućem susretu” itd.

Zaključite svoje motivaciono pismo sa “Srdačan pozdrav” ili “S poštovanjem”, pa navedite svoje ime i prezime.

Primer motivacionog pisma…

Vaše ime i prezime

Kontakt telefon 

Imejl adresa

 

Ime i prezime osobe kojoj pišete

Ime/Naziv kompanije

Kontakt telefon

Adresa kompanije

 

Poštovani/a gospodine/gospođo prezime,

U prvom pasusu je potrebno da zainteresujete poslodavca da pročita Vaše pismo do kraja. Obavezno navodite razlog obraćanja, naziv pozicije za koju se prijavljujete. Pomenite i gde ste pronašli konkurs.

Srednji pasus bi trebalo da bude kratko i jasno objašnjenje zašto ste zainteresovani da radite baš kod tog poslodavca (ovde se služite činjenicama koje ste o poslovanju poslodavca pronašli na internetu, njegovom sajtu i drugim medijima) i navedite razloge zašto ste zainteresovani baš za ovu poziciju. Ukoliko imate iskustva u ovoj vrsti posla ili dodatno stručno obrazovanje, obavezno i to navedite.

Ovaj pasus nije mesto za prepričavanje biografije, već prilika da pružite dokaz o veštinama koje ste naveli da posedujete (u kojoj ste ih situaciji koristili, radili ste sami ili u timu, koji su bili rezultati, dostignuća – STAR). Ukoliko imate neka dodatna razjašnjenja navoda iz biografije, navedite ih ovde.

U poslednjem pasusu pošaljite  ljubazan pozdrav, te najavite spremnost da se predstavite i lično, a zatim ih pozovite da Vas kontaktiraju ukoliko imaju još pitanja…

Srdačan pozdrav/ S poštovanjem,

Ime i prezime

Datum, grad


Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/nistrif/public_html/svetzdravlja.rs/wp-content/themes/svetzdravlja/inc/blog-acf.php on line 111

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/nistrif/public_html/svetzdravlja.rs/wp-content/themes/svetzdravlja/inc/blog-acf.php on line 112

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/nistrif/public_html/svetzdravlja.rs/wp-content/themes/svetzdravlja/inc/blog-acf.php on line 113

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/nistrif/public_html/svetzdravlja.rs/wp-content/themes/svetzdravlja/inc/blog-acf.php on line 114

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /home/nistrif/public_html/svetzdravlja.rs/wp-content/themes/svetzdravlja/inc/blog-acf.php on line 114
Podeli članak
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});