Masaža beba zašto, kada i kako - odgovori na najvažnija pitanja

Članak poslednji put ažuriran October 12, 2020
Masaža beba – odgovori na najvažnija pitanja

Masaža beba, praksa koja potiče iz drevne Indije i Kine, ima brojne dokazane pozitivne efekte na rani rast i razvoj deteta. Ovaj poseban oblik dodira ima, osim fizičke, i emocionalnu korist i to kako za dete, tako i za roditelje.

U redovima koji slede otkrivamo detaljnije zašto bi trebalo da masirate svoju bebu, kada i kako da to činite, kao i najbolje ulje za masažu koje će povećati dobrobiti masaže.

Zašto masirati bebu?

Sa svakim blagim potezom, vaša beba će se osećati negovano i voljeno. Masaža će i učvrstiti vaš odnos, jer se poverenje i neverbalna komunikacija razvijaju kroz ovu interakciju. Dodir je bebi neophodan i nezamenljiv za razvoj i osećaj sigurnosti.

Osim što jača emotivnu povezanost sa roditeljima, masaža je za bebe korisna i zato što:

  • popravlja raspoloženje
  • smanjuje napetost
  • doprinosi elastičnosti mišića i zglobova, što omogućava pravilan motorni razvoj
  • podstiče cirkulaciju
  • smanjuje neprijatnost zbog rasta zuba
  • jača imunitet (rezultat izbacivanja toksina koji se postiže redovnom masažom)
  • poboljšava varenje hrane i pražnjenje creva
  • sprečava i smanjuje bolove nastale zbog grčeva
  • čini kožu zdravijom i sjajnijom i poboljšava njen tonus

Redovna masaža će takođe omogućiti vašoj bebi da se oseća opuštenije, što može poboljšati njen san.

Kada masirati bebu?

Kada masirati bebu

Potrebno je da prostorija u kojoj masiramo bebu bude topla (oko 27C), pošto se masaža ne radi preko odeće. Važno je da su ruke čiste i nakit skinut. Ako imate duže nokte, budite obazrivi, kako ne bi došlo do povređivanja kože deteta.

Koristite nežne, ali sigurne i ritmične pokrete i svaki ponovite 3 puta. Pritisak ne bi trebalo da bude prejak, jer će se beba rasplakati, ali ni preslab – to će je samo golicati. Možete optimalan pritisak odrediti tako što ćete zatvoriti oči i prstima pritiskati svoje kapke sve do osećaja neprijatnosti. Ono što je prijatan intenzitet na vašim kapcima biće i na koži vaše bebe. Manje delove tela masirajte samo vrhovima prstiju, a veće dlanom.

Tokom masaže ne prekidajte kontakt; neka u svakom trenutku barem jedna ruka dodiruje i masira bebu, kako bi pokreti imali kontinuitet. Dok dodirujte bebu, gledajte u nju i pričajte joj s ljubavlju – sve ono što i inače radite. Tako ćete stimulisati sva čula i uspostaviti intenzivnu vizuelnu komunikaciju.

Sve vreme obraćajte pažnju na to kako vaša beba reaguje. Ako primetite znakove nelagode ili vam se čini da joj nije prijatno, odnosno da ne uživa, prekinite masažu.

A sada da vidimo kako da (prema uputstvu iz knjige “Priručnik za roditelje”) masirate pojedinačne delove bebinog tela:

Grudi

Možete započeti masažom grudnog koša, jer je beba okrenuta licem ka vama što joj daje osećaj sigurnosti i opušta je. Istovremeno, vi po izrazu njenog lica možete da procenite da li joj pritisak i tempo odgovaraju.

Počnite od grudne kosti, prateći liniju rebara – trljajte grudne mišiće i masirajte prostor ispod rebara (od sredine prema spolja). Većim kružnim pokretima masirajte bebu od jednog ramena, preko grudi, do suprotnog kuka (nemojte prelaziti preko bradavica).

Glava i lice

Najpre nekoliko minuta nežno mazite bebinu glavu. Postavite joj potom prste ispod glave i masirajte zadnji deo. Nakon toga stavite šake na sredinu čela i pomerajte prste na dole, ka slepoočnicama. Prstima pravite široke kružne pokrete oko očiju. Masiranje nastavite niz nos, preko obraza, do ušiju. Nežno par sekundi trljate uši, pa zatim pravite kružne pokrete oko usta i na kraju se spustite preko brade do vrata.

Ramena

Masiranje nastavite duž ramena i trljajte ramenu muskulaturu. Zatim obuhvatite oba ramena i nadlaktice i povremeno ih nežno povucite na dole. Nežno raširite bebine ruke i prebacite ih preko grudi.

Podlaktice i šake

Držite bebinu podlakticu jednom rukom a drugom masirajte svaki prst posebno, pa pređite na dlanove i masirajte ih nežnim trljanjem.

Stomak

Pratite pokretima liniju creva preko bebinog stomaka. Masirajte celim dlanom, u pravcu kazaljke na satu, a zatim direktno trljajte. Nežno masirajte pupak i pravite kružne pokrete od sredine prema spolja.

Noge

Započnite nežno masiranje od stomaka preko kukova, niz butine i potkolenice do vrhova nožnih prstiju. Zatim masirajte mišiće nogu. Noge savijene u kolenima privucite stomaku i pravite pokrete kao pri vožnji bicikla.

Stopala

Uzmite stopalo u šaku i masirajte mišiće tabana – koristeći male, kružne pokrete. Nakon toga nežno trljajte svaki nožni prst pojedinačno.

Kompletna masaža

Sada nežno mazite vašu bebu od glave do nožnih prstiju – jednim širokim pokretom, koji je praćen maženjem ramena do vrhova prstiju šaka. Ovim se završava masaža prednje strane tela.

Leđa i zadnjica

Krenite preko ramena i ruku do vrhova prstiju, a zatim duž leđa i zadnjice do stopala. Nežno masirajte lopatice od vrha na dole i prema spolja. Kružnim pokretima masirajte mišiće i pratite liniju od rebara prema zadnjici.

Leđa i listovi

Masirajte mišiće desno i levo od kičme, spuštajući se prema zadnjici. Koristite sve prste za nežnu masažu mišića zadnjice. Zatim izmasirajte noge od kukova prema stopalima.

Završetak masaže

Za kraj masaže, jednim sveobuhvatnim pokretom nežno pređite preko ramena i ruku do vrhova prstiju, a potom preko vrata, leđa, zadnjice i nogu do vrhova nožnih prstiju.

Podeli članak: