Naslovna Prečišćivač vazduha sredstvo protiv vlage na zidovima, buđi i plesni?

Prečišćivač vazduha sredstvo protiv vlage na zidovima, buđi i plesni?

Članak poslednji put ažuriran 1. januar 2024. 19:23

Koliko puta ste pomislili da se nikada nećete rešiti vlage i buđi u svom stanu? Nerviraju vas vlažne, prašnjave i buđave fugne u kupatilu i kuhinji?

Ne možete da podnesete buđ na svojim prozorima koja je nastala zbog kondenza? Upotrebljavali ste mnoge preparate, ali se buđ ponovo vraćala.

Dođe vam da se iselite iz stana, jer se osećate nemoćno u svojoj maloj, ličnoj borbi protiv vlage, buđi i plesni?

Možda niste znali, ali delovi vašeg doma koji su podložni visokim temperaturama, velikoj vlažnosti vazduha, kao i stalnom variranju temperature, u riziku su da ih osvoje vlaga, buđ  i plesan. Osim što estetski nije prihvatljivo, pojava buđi i vlage može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, ukoliko se ne uklone na vreme.

U pronalaženju najboljih rešenja za suzbijanje buđi, mnogi se često pitaju “Može li prečišćivač vazduha pomoći kao sredstvo protiv pojave buđi i plesni?”

Prečišćivač vazduha kao sredstvo protiv budji na zivodima, pesni i mirisa
Foto: Shutterstock
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Šta je buđ i kako može uticati na vaše zdravlje?

Buđ stvaraju mikroskopski sitne gljivice (lat. fungi) koje se nalaze svuda oko nas (u našoj kući, kancelariji, na ulici itd). Te sitne spore slobodno lebde kroz vazduh i padaju na površine koje su plodno tlo za njihovo razmnožavanje. Kada se zadese na toplim i vlažnim površinama, dolazi do njihovog multipliciranja i stvaranja buđi. Da stvar bude gora i opasnija, posle nekog vremena počinju da emituju nove spore koje se dalje šire vazduhom.

Najviše buđi se javlja po uglovima, gde je veća temperatura, slabija cirkulacija vazduha, pa samim tim i veća koncentracija vlage.

Inače, ove sitne gljivice su veoma korisne u prirodi, jer su ključne prilikom razgradnje opalog lišća, drveća, flore i faune. Da nema ovog roda gljivica, ne bismo imali ono kvalitetno kompostirano đubrivo koje je izvanredno za mlade biljke. Ipak, ovo je sjajno za prirodno okruženje, ali je za kućne uslove u kojima stanuje čovek, veoma štetno.

 

Štetni efekti buđi po zdravlje uključuju:

  • pojavu alergija (svrabne, crvene oči, osip na koži, curenje nosa, kašalj),
  • probleme sa astmom (teško disanje, nedostatak daha, kašalj),
  • MCS sindrom (osip, vrtoglavica, mučnina, simptomi nalik gripu, problemi sa disanjem),
  • drugi respiratorni problemi kod, inače, zdravih ljudi.

Ukoliko se dugotrajno izlažete sporama plesni, možda nećete ni shvatiti na vreme da upravo zbog njih imate ozbiljnije zdravstvene probleme. Dugoročni efekti svakako uključuju mogućnost pojave:

  • raka pluća,
  • hipersenzitivnog pneumonitisa/plućne fibroze,
  • plućnog oštenjenja/krvarenja,
  • neurotoksičnosti,
  • hematoloških i imunoloških poremećaja,
  • toksičnosti jetre ili bubrega.

Američki Centar za prevenciju bolesti  utvrdio je da ljudi koji su senzibilni na spore buđi mogu imati snažne reakcije, poput respiratornih problema, astme, ozbiljnih iritacija kože, ali i neke vrste raka pluća. Svetska zdravstvena organizacija (WHO) takođe je potvrdila ove činjenice u svojoj studiji WHO guidelines for indoor air quality : dampness and mould iz  2009. godine.

Nažalost, ne postoji efikasan način za uklanjanje svih spora buđi, tako da je jedino moguće  prečišćivačem vazduha smanjiti količinu spora u zatvorenom prostoru na dovoljno nizak nivo, kako biste sprečili alergije ili ostale zdravstvene probleme.

Veoma je važno da se prvo ukine uzrok vlage na zahvaćenoj površini, zatim da se očisti buđ i plesan, jer će nastaviti da se šire i emituju nove količine spora.

Plesan ili budj po zidovima sobe.jpg
Foto: Shutterstock

Može li prečišćivač vazduha da pomogne kod buđi ili plesni?

Što se tiče samog vazduha koji udišemo, određeni prečišćivači će biti veoma uspešni u prečišćavanju vazduha. To uspešno mogu raditi oni koji imaju HEPA filter na kojem će se ove spore zadržati. Više o HEPA filteru možete pogledati u članku ,,Šta je važno kada kupujete prečišćivač vazduha sa HEPA filterom?

Svakako bi vaš prečišćivač trebalo da ima i filter sa aktivnim ugljem, koji uklanja mirise na plesan i vlagu. Veoma je značajno i germicidno UV-C svetlo, koje zaustavlja dalje reprodukovanje spora.

UV-C svetlost

Ultraljubičasta svetlost, poznatija kao UV-C svetlost, odlična je za ubijanje spora plesni i drugih štetnih mikroba iz našeg vazduha. Njen nedostatak jeste potreba za snažnim svetlom ili suncem, kao i dugotrajno izlaganje da bi bilo nekakvog efekta. Stambeni prostori, pak, uglavnom ne ispunjavaju ove uslove, pa možda uklanjanje spora neće biti na zavidnom nivou.

Budj i plesan na zidovima kuhinje
Foto: Shutterstock

Elektrostatički filter

Dobru ulogu u uklanjanju spora može odigrati i elektrostatički filter, koji radi po principu jonizatora. On privlači naelektrisane čestice na, suprotno naelektrisanu, (sabirnu) ploču, i time uspešno zadržava lebdeće spore iz vazduha. Kada spore ostanu koncentrisane na jednom mestu, lako ih možete obrisati pre nego što se ponovo rašire po sobi.

Istraživanja su jednoglasno pokazala da ovi filteri u početku uklanjaju i više od  60% prisutnih mikroba, prilikom jednosmernog prolaza (za većinu velikih čestica), ali je njihov glavni nedostatak što se sabirna ploča brzo zaprlja, pa i efikasnost ubrzo opadne. Očekujte često čišćenje sabirne ploče!

Zbog nepraktičnosti oko оdržavanja sabirnih ploča, kao najbolja opcija se nameće tip prečišćivača vazduha sa dodatno integrisanim generatorom jona, koji će uspeti da jone, koji se nalaze u vazduhu spojeni sa zagađivačima, uvuče u svoj sistem filtriranja vazduha.  Tako će ostati zarobljeni do zamene novih filtera.

PECO tehnologije u prečišćavanju vazduha

Poslednja generacija prečišćivača vazduha zasnovana je na PECO nano-tehnologijama koje podrazumevaju slobodne radikale koji uništavaju hiljadu puta manje čestice i mikrobe iz vazduha nego standardni HEPA filteri. Ova vrsta prečišćivača je vrlo dobra, jer kao posledicu prečišćavanja ne proizvodi ozon, što jeste često kod ostalih vrsta prečišćivača iz starije generacije.

Podeli članak
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});