3766942311
Naslovna Kako zaraditi preko interneta?

Kako zaraditi preko interneta?

Članak poslednji put ažuriran 16. januar 2024. 14:38

Potrebna Vam je dodatna zarada ili ste u potrazi za poslom? Želite da imate fleksibilno radno vreme i da zarađujete iako niste vezani za jedno radno mesto? Niste sigurni čime biste se tačno bavili ili već imate neko iskustvo sa online poslovanjem? Čuli ste za affiliate programe i želeli biste da počnete da se bavite ovim vidom marketinga, ali niste sigurni odakle da počnete i kako da dođete do prvih poslova?

Upravo zbog Vas smo pripremili ovaj priručnik za pronalaženje najisplativijih affiliate programa!

kako zaraditi preko interneta
Izvor: Freepik.com
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Šta je affiliate marketing?

Affiliate marketing je model internet marketinga koji omogućava osobama da zarade proviziju promovišući proizvode ili usluge kompanija ili ljudi. Proizvođač ili vlasnik proizvoda/usluge nakon kupovine obavlja sve ostale aspekte porudžbine, od skladištenja proizvoda, pakovanja, dostave i naplate krajnjem kupcu. Radi se o tome da zajedno sa kompanijom za koju radite usmeravate jednakim snagama korisnike prema željenim prodajnim stranicama ili veb šopovima.

Dakle, najkraće rečeno, affiliate marketing je jedan od najboljih načina za zaradu, jer Vi kao affiliate marketar niste dužni ništa drugo da radite, osim da promovišete proizvod i da ubirate proviziju od prodaje svakog pojedinačno, dok je proizvođač dužan da uradi sve ostalo.

Zar to nije najbolja pozicija koju u okviru marketing domena možete sebi da priuštite?

Slažemo se da jeste, ali kako doći do toga?

Prvo se treba dobro informisati o osnovnim stvarima. Za početak treba da znate da se affiliate marketing sastoji od 3 ili 4 ključna segmenta.

kompanije koja svoj proizvod ili uslugu nudi na tržištu,
affiliate mreže koja izlistava ponude i plaća provizije od strane kompanije svakom individualnom affiliate marketeru,
affiliate marketer koji objavljuje sadržaj ili pravi ponude prema trećim osobama (može biti prema ciljnim grupama koje već interesuju ti sadržaji, ali može biti i u cilju otkrivanja novih korisnika proizvoda),
kupac koji na kraju kupuje proizvod ili uslugu.

Kako funkcionišu affiliate linkovi?

Kako affiliate marketeri posluju samo na internetu, opcija ovakve zarade može biti zaista odlično rešenje za one koji vole da promovišu i isprobavaju nove proizvode.
Odlično ispregovarani dogovori sa kompanijama koje imaju globalni značaj mogu Vam doneti visoke prihode. Koji god medij promovisanja da upotrebite, imaćete zaradu.
Možete promovisati nečije proizvode ili usluge na svojoj web stranici, preko tekstova na blogu, putem video snimaka na Youtube-u ili društvenim mrežama, preko review sajtova ili putem imejla.
Poseban vid affiliate marketing jeste korišćenje affiliate linkova. Preko ovih linkova se prate prodaje i konverzije koje i jesu suština Vaše promocije. Vi ćete tako odraditi promociju nekog proizvoda, preporučiti ga, istaknuti njegove prednosti i ostaviti affiliate link koji vodi na sajt proizvođača gde se taj proizvod može kupiti. Ovi linkovi imaju jedinstveni kod koji daje affiliate mreža ili kompanija, a koji omogućavaju praćenje odakle je kupac došao (obično preko kolačića (cookies), tj. da li je došao na sajt i kupio preko Vaše preporuke.

Načini isplate provizije

Postoji nekoliko ustaljenih načina na koji se isplaćuju provizije, a koji način ćete izabrati zavisi i od toga kojim se domenom affiliate marketinga bavite, odnosno koji ste odabrali.

Najčešći način za isplatu provizija jeste Pay per sale (PPS), tj. provizija po prodaji. Dakle, imaćete proviziju u određenom procentu od svakog prodatog proizvoda. Ove provizije mogu da variraju od 5 do 50% u zavisnosti od toga koliko koja kompanija nudi i šta je potrebno uraditi kako bi se dogodila prodaja.

Izvor: Freepik.com

Sledeći način ubiranja provizije jeste provizija po kliktanju, tj. Pay per click (PPC). Ovaj vid provizije rezervisan je za tipove affiliate marketinga kojise odnose na platforme/sajtove koji plaćaju ljudima da zarađuju tako što će gledati reklame. Suština priče je u tome da postoje sajtovi na kojima se mogu gledati reklame koje Vam mogu, a i ne moraju biti interesantne, te na što više reklama kliknete i odgledate, zaradićete više novca.
Iako ovo zvuči kao lak posao, za koji Vam nisu potrebne neke posebne veštine, naknade za ovaj tip posla uglavnom su veoma niske 1-2 dolara po kliku, što znači da ćete gubiti dosta vremena za mali novac.

Osim ova dva načina, postoji još i Pay per lead (PPL) način obračunavanja provizije gde se provizija isplaćuje za određen broj pratilaca, što je ređi način obračunavanja. Pay per impression (PPM), pak, temelji se na plaćanju provizije oglašivača svaki put kada se na nekom mestu pojavi oglas za neki od njegovih proizvoda.
Pay per action je vrsta plaćanja provizije u kojem se plaća kada korisnik izvrši određenu radnju. Ovo se može odnositi na pretplatu na bilten, posetu sajtu, kupovinu proizvoda ili druge radnje su put do kupovine.

Razlike između niše i mikro niše…

Kako biste razumeli pravilno način funkcionisanja u affiliate marketingu, morate razumeti osnovne pojmove poput niše i mikro niše.
Mikro niša će predstavljati najspecifičniji segment određene industrije, a niša malo širi segment (npr. Ako se radi o industriji lepote, niša će biti segment kozmetike, a mikro niša kojom se Vi možete baviti može biti organska veganska kosmetika). Jedno od tretnutno najdominantnijih tržišta je wellness industrija, niša kojom se možete baviti može biti mršavljenje, a mikro niša kardio za početnike ili nešto slično.

Dakle, važno je adekvatno odaberete uži segment nekog tržišta i da se bavite samo jednim, jer tako Vaš kredibilitet dobija na značaju, ali i birajući mikro nišu opredeljujete se na veoma specifičan krug ljudi.

Na taj način se opredeljujete za usku ciljnu grupu i izoštravate fokus na to kome treba da promovišete i preporučujete proizvode. Osim toga, izbor mikro niše će Vam često doneti online kretanje oko zajednice kupaca koji vole i često pretražuju baš te proizvode koje Vi nudite, a ukoliko nudite skupe i visoko kvalitetne proizvode, jasno ćete klasifikovati kupce u okviru te ciljne grupe i imaćete pregled kome treba nuditi određene proizvode. Štaviše, čak i da koristite kao medijum za promociju video snimke na Youtube-u, možete otvoriti i svoj blog na kom ćete pisati blog postove u vezi sa temama koje su povezane sa tom mikro nišom i time ostvariti dodatan kontakt sa potencijalnim kupcima. Eto još jednog načina da im ostavite put do affiliate linkova koji ih vode ka kupovini…
U mikro nišama, a i u nišama generalno, lojalnost brendučesto postaje osnov za kupovinu. Vaša pozicija kao affiliate marketera treba da bude zacementirana kvalitetnim proizvodima, istinitim podacima i jasnoćom o tome kako proizvodi koje promovišete mogu popraviti i olakšati živote ljudi. Na taj način se i brend koji promovišete targetira visoko u okviru neke niše, a zadovoljni kupci će, naravno, biti odani i lojalni.

Kako da identifikujete koja je najbolja mikro niša za Vas?

Pre svega, potrebno je da identifikujete svoje prednosti. Sigurno ćete imati značajne rezultate ukoliko se krećete u oblastima koje Vas uzbuđuju i interesuju. U njima ćete lakše ploviti i snalaziti se, ali i graditi svoja znanja. Takođe, i prve zarade će doći mnogo ranije ukoliko zaista znate o čemu pričate/pišete dok promovišete.
Kada identifikujete svoje prednosti, potrebno je fokusirati se na problem i odgovoriti na probleme i izazove koji prate Vašu mikro nišu. Problemi koje kupci, ali i Vi imate u stvarnom životu u okviru te mikro niše, upravo će biti tačka u kojoj se povezujete.
Zatim je vreme da svoju mikro nišu istražite i da utvrdite kakva je baza potencijalnih kupaca.
Potrebno je da svoje istraživanje fokusirate na sledeće oblasti:

  1. Treba neformalno i formalno istražiti tržište, a ono što odmah možete uraditi jeste da prvo razgovarate sa prijateljima i porodicom o tome kako oni percipiraju proizvode koje planirate da nudite. Možete se obratiti i kolegama, a ako imate neki početni budžet, možete uputiti i e-poštu ili kratku anketu na društvenim mrežama o toj temi, kako biste procenili koliko određenu grupu interesuje.
  2. Možete koristiti Google Trends – alat koji će Vam pomoći da otkrijete mikro niše u okviru većih, ali i generalano interesovanje koje vlada u vezi sa oblašću kojom Vi želite da se bavite.
  3. Društvene mreže i organizacije – lako ćete saznati kakvo je raspoloženje u vezi sa određenom nišom, tako što ćete istražiti hashtagove na društvenim mrežama vezane za Vašu mikro nišu. Osim toga, pomoći Vam i ako pogledaste udruženja, organizacije i generalno grupe u okviru Vaše niše. Ako primetite da nešto nedostaje i da postoje problemi koji nisu prevaziđeni, na tragu ste toga da imate izuzetan prihod!

Sledeći korak je svakako istraživanje konkurencije koje Vam može pokazati da posedujete neku neiskorišćenu ideju. Ipak, često će Vaše veštine i interesovanja već deliti neki drugi biznisi i moraćete da se nekako nametnete i izdignete iznad konkurencije. To ćete postići ukoliko odgovorite na pitanja “U čemu greše? Gde im i šta nedostaje? Kako mogu bolje od njih?”, navode na onlinezaradaodkuce.com.

Top 4 najisplativije niše!

Već smo naveli da Vaš izbor treba da bude mikro niša koja Vas pre svega interesuje, odnosno da ispratite svoje preferencije i znanja.
Ipak, dok razmišljate o tome, važno je da imate u vidu i činjenicu da postoje niše koje donose veći profit, odnosno koje su na listi od top 4 naprofitabilnije na svetu!

Izvor: Freepik.com

Lifestyle i Wellness niša

Trenutno Lifestyle i Wellness niša vredi na svetskom nivou ko 4,5 triliona američkih dolara, a procena je da će do 2025. godine vredeti čak 7 triliona američkih dolara.
Ova niša uključuje ishranu, dijete, proizvode za vežbanje, za negu kože, zatim suplemente, personalne trenere i mnogo drugih mikro niša koje Vam mogu biti u fokusu.
Osim što vam može doneti mnogo mikro niša koje možete uzeti u razmatranje, Lifestyle i Wellness niša je značajna jer lako pogađa one suštinske potrebe većine stanovništva: želju da se živi što bolje i da se bude zdrav.
Tako Vam se pruža odlična prilika da svoj fokus izoštrite ka ciljnoj grupi sa određenim zdravstvenim problemima i da im pomognete svojim preporukama.

Tehnologija

Osim što želimo da živimo što zdravije i duže, želimo i da olakšamo svoj život što više, a u tome nam pomaže tehnologija i inovacije koje praktično ne prestaju prethodnih 5 decenija.
Tehnologije takođe pogađaju dosta segmenata života, jer one ne samo da olakšavaju život, otvaraju nova radna mesta, utiču na sve segmente društva, već i pružaju zabavu i pomažu nam da lakše delimo svoje stavove i ideje.
Tako se Vaša mikro niša može ticati bilo koje oblasti u okviru tehnološke niše koja će na globalnom nivou bititeška 5,5 biliona do kraja 2023. Godine!
Proizvodi koje možete uzeti u razmatranje tiču se digitalnog striminga, video igara, poslovnih softvera, mobilnih tehnologija, hostinga i dr.
Štaviše, s obzirom da živimo u veku tehnologije koja svakog dana izbacuje nove proizvode, možete zauzeti značajnu ulogu u spajanju korisnika sa proizvodima koji su im neophodni, ali i u edukovanju ciljne grupe o inovacijama i novitetima u okviru određenih niša.

Nega kućnih ljubimaca

Možda niste znali, ali industrija koja se bavi tehnologijama za negu kućnih ljubimaca dostigla je u martu 2023. Godine vrtoglavih 222,93 biliona američkih dolara i trenutno predstavlja jednu od dve najisplativije niše za affiliate marketing.
Ovde se možete fokusirati na hranju za kućne ljubimce, proizvode za negu, odeću, terapijske i službene pse i još mnogo toga.
Osim što je neki vid zabave, briga o kućnim ljubimcima pogađa najdublja osećanja kod svakog pojedinca, a korisnici proizvoda iz ove niše spremni su da potroše i dodatan novac kako bi svojim ljubimcima obezbedili lagodniji, bezbrižniji i bolji život.
Vaše je samo da pronađete kojim biste tačno segmentom mogli da se bavite i šta je ono što Vas u okviru ove niše interesuje, tj. kroz koju mikro nišu biste mogli da dobro profitirate.

Lične finansije

Širok spektar poslova u okviru ove niše obuhvata pružanje finansijskih usluga potrošačima, i uključuje usluge e-fakturisanja, investicija, kriptovaluta, bankarskih inovacija, plaćanja, bezbednost podataka i dr.
Očekuje se da će vrednost ove niše rasti godišnje po 20%, te da će u narednih 5 godina dostići vrednost od preko 300 milijardi dolara. U 2019. Godini, sektor finansijskih tehnologija bio je procenjen na 12 milijardi dolara!
Važno je da znate da kompanije iz ovog sektora najčešće koriste upravo affiliate marketing kada žele da prošire svoj krug delovanja. Potrošači tako dobijaju pogodnosti, affiliate marketeri svoje prilično visoke provizije, a kompanije sve više zadovoljnih korisnika.
Imajte u vidu da, ako ništa drugo, Vaš sadržaj može da se odnosi na to da budućim korisnicima pružite edukaciju o tome koji alati su im potrebni za donošenje pametnih finansijskih odluka.

Top 3 Affiliate programa koji Vam mogu doneti dobru zaradu!

Amazon Associates Affiliate

Amazon Associates Affiliate marketing program uvrstili smo zato što je globalno Amazon jedan od najvećih lidera u ovoj oblasti, koji u svetskom affiliate marketingu učestvuje sa čak 47.3%!
Osim što imate priliku da preporučujete na milione proizvoda iz njihovog programa, moći ćete da zaradite i proviziju do 10% od svake kupovine koju Vaši pratioci ostvare.
I ne samo to, moći ćete čak da zarađujete svoju proviziju i od kupovina koje Vaši pratioci naprave, čak i ako se ne radi o proizvodu koji ste Vi nudili!
Kako zapravo funkcioniše ceo proces?
Pre svega, registrujte se na njihovom sajtu, prihvatite njihove Uslove korišćenja i Politike privatnosti, a zatim razmislite o načinu na koji ćete preporučivati njihove proizvode (blog, video snimci, postovi na društvenim mrežama, Youtube ili nešto drugo). Koji god model da izaberete, dobićete jasna uputstva i svoj affiliate link.
Preko affiliate linka i kolačića, pratiće se koliko Vaših pratilaca zapravo ode na sajt da nešto kupi.
Ako Vaš pratilac doda nešto u svoju korpu na Amazonovom sajtu, Vi dobijate kolačiće koji traju 24h, te ukoliko se kupovina ostvari, dobijate svoju proviziju. Logičan zaključak je da što više ljudi kupi, to ćete Vi više zaraditi.
Prednosti rada za Amazon jesu svakako: pristup neograničenom broju proizvoda za promociju, nizak nivo za isplatu novca (morate imati minimalnih 10 dolara na računu, da biste mogli da podignete svoju zaradu), registracija u svakoj zemlji pojedinačno i širok asortiman proizvoda koji su za svaku ciljnu grupu.
Mane Amazonovog affiliate programa jesu to što kolačići koji traju 24h i nisu baš neka sreća, jer često to bude prekratak rok. Takođe, visine provizija su često i lako promenljive, jer ih Amazon lako promeni.

eBay Partner Network

eBay-ev partnerski program je takođe jedan od najboljih, a njihove provizije se kreću između čak 50 i 70%, zavisno od proizvoda.
I na eBay-u možete birati metod kojim ćete prodavati, a biće Vam dozvoljeno i da istovremeno zarađujete i od drugih strana.
Oni pružaju i izuzetno jednostavan postupak prijave, koji traje oko 5 minuta.
Problem sa eBay-em je što oni plaćaju svakog meseca, na račune onih marketera koji su zaradili više od 10 jedinica valute određene zemlje (npr. 10 USD, 10e itd). Opcije plaćanja, kao i kod drugih svetskih mreža obično idu preko PayPala.
Štaviše, preko eBay-a možete zaraditi još više s naglaskom na kategorije visoke vrednosti, kao i putem privlačenja novih eBay kupaca, koji Vas mogu dovesti nakon nekog vremena i do bonus provizije od 200%! ( http://najboljiaffiliateprogrami.weebly.com/e-bay.html )

Commission Junction – CJ Affiliate

Jedna od najstarijih affiliate mreža, osnovana 1998. godine, koja se od Amazona razlikuje po tome što je fokusirana na velike brendove koji su već izgradili reputaciju vrhunskih, ali se kod njih mogu isto tako naći i manji dobavljači proizvoda i usluga.
Provizije se kreću od 1% do 50% (ili čak i više), u zavisnosti od specifičnosti programa.
CJ Affiliate omogućava i sve alate koji su potrebni marketerima, od podrške do jednostavnog kreiranja mreže affiliate linkova.
Takođe, korisnici ovog affiliate programa najviše su zadovoljni time što je jasno prikazivo koliko je program profitabilan i u kojim segmentima.
U globalu, i CJ Affiliate funkcioniše kao i sve druge platforme. Pre registracije je potrebno da imate neki medijum preko kojeg ćete promovisati njihove brendove, a zatim dobijate svoj affiliate link i počinjete da promovišete njihove proizvode.

Podeli članak
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});