Naslovna Šta treba da znate pre kupovine ovlaživača vazduha

Šta treba da znate pre kupovine ovlaživača vazduha

Članak poslednji put ažuriran 6. novembar 2023. 22:02

Svima je poznato da ovlaživači vazduha povećavaju vlažnost, ali znate li kako?

Da li oni mogu uticati na naše zdravlje i kako prepoznati da li smo odabrali pravi?

Saznajte u tekstu koji smo pripremili za Vas!

Koji ovlazivac vazduha kupiti
Izvor: Freepik.comŠta su ovlaživači vazduha i čemu služe?

Ovlaživači vazduha postaju sve zastupljeniji u domovima širom sveta. Da li je razlog tome samo trend ili stvarno postoje određeni benefiti korišćenja ovih uređaja?

I dok ih većina koristi za održavanje vlažnosti vazduha u zatvorenim prostorijama, ovlaživači vazduha takođe utiču kao prevencija isušivanju kože, posebno nosa, usana i grla.

Ono po čemu su takođe poznati je da ublažavaju simptome gripa.

Preporučena optimalna vlažnost vazduha u Vašem domu treba da bude između 40 i 60%, a tokom grejne sezone (bez obzira koju vrstu grejanja imate) bude uglavnom oko 20%.

Ovlaživači su posebno važni kada je vazduh suv u prostorijama u kojima provodite veći deo dana (poput kancelarija, spavaćih soba, soba za decu i stare). Zimi taj vazduh, pod uticajem grejanja bude još suvlji, a Vaše telo trpi zbog toga!

Da bi smo dublje sagledali kako funkcionišu ovlaživači vazduha moramo uzeti u obzir da postoje različite tehnologije gde svaka na svoj način dodaje vlagu u vazduh različitim metodama.

Čemu sve doprinosi suv vazduh:

 • dehidriranoj i ispucaloj koži,
 • zapušenom nosu, problemima sa sinusima,
 • respiratornim problemima (pojava kašlja, astme, bronhitisa itd),
 • svrabu i golicanju u grlu; upaljenom grlu,
 • lošoj koncentraciji (kada je vazduh suv, a u prostoriji zagušljivo tokom većeg dela dana, to utiče na koncentraciju svih osoba koje borave u tom prostoru),
 • češćim glavoboljama zbog nedostatka dovoljno kiseonika,
 • podizanju prašine koja dodatno iritira respiratorne organe,
 • lakšem sušenju i pucanju nameštaja od finog drveta i parketa…
Kako odabrati kvalitetan ovlazivac vazduha
Izvor: Freepik.com

Načini rada ovlaživača vazduha

Ovlaživači vazuha su već toliko dugo na tržištu, da postoje razne tehnologije na osnovu kojih rade, ali su principi rada uglavnom isti: postoji posuda za vodu u koju se sipa voda. Zatim se različitim metodama voda pretvara u vodenu paru (izmaglicu) koja se dalje raspršava u vazduh u prostoriji.

Dakle, princip rada je veoma jednostavan i ne zahteva komplikovane sisteme.

Znatno je olakšan dolazak do svežeg vazduha, zar ne?

Tehnologije pomoću kojih rade 

Da bismo razvrstali tehnologije po kojima rade ovlaživači vazduha, moramo ih sve svrstati u dve grupe:

 • ovlaživači vazduha sa hladnim isparavanjem i
 • ovlaživači vazduha sa toplim isparavanjem.

Ovlaživači vazduha sa hladnim isparavanjem (Cool Mist)

Ovaj tip ovlaživača preporučljiv je za osobe koje imaju hronične respiratorne probleme, poput astme, i prija im hladniji, vlažniji i svežiji vazduh koji daju ovi uređaji.

Ovlaživači sa hladnom izmaglicom dele se na dve vrste:

 • tradicionalni ovlaživači vazduha i
 • ultrazvučni ovlaživači vazduha.Tradicionalni ovlaživači vazduha (ventilatorski)

Tradicionalni ovlaživači vazduha su najjednostavnija i najjeftinija trenutno dostupna tehnologija u ovlaživanju vazduha.

Princip rada: u samom telu uređaja postoji rezervoar u koji se uliva čista voda. Zatim se filter do polovine uranja u nju, pa ventilator koji neprestano duva u blizini tog mokrog dela filtera raspršuje sitne čestice vode po prostoriji.

Iako se ovim tradicionalnim ovlaživačima može postići vlažnost vazduha u prostoriji i do 60%, oni pokrivaju uglavnom manje prostorije, pa bi trebalo prilikom njihove kupovine razmisliti gde ćete ga postaviti i o kolikoj prostoriji je reč.

Njihove prednosti su svakako jednostavan dizajn, niska cena i jednostavan princip rada, dok je mana to što pokrivaju manje površine i što imaju nisku produktivnost zbog sporog isparavanja, navode na sajtu ICD-a.

Ultrazvučni ovlaživači vazduha

Ultrazvučni ovlaživači takođe spadaju u vrstu ovlaživača koji proizvode hladnu paru.

Princip rada: maleni ventilator, koji je postavljen u dno uređaja, odozdo usisava vazduh i provlači ga kroz parnu komoru. Na dnu parne komore nalazi se voda (koja u nju dospeva iz susednog kertridža sa vodom), a u vodu je potopljena membrana koja velikom brzinom vibrira ultrazvučnim frekvencijama i na taj način raspršuje sitne čestice vode.

Prednosti:  uglavnom su tihi i ispuštaju hladnu paru koja daje osećaj svežine u Vašem domu.

Mane: viša cena uređaja, obavezno sipanje demineralizovane vode i češće čišćenje membrane na kojoj se može nakupiti kamenac.

Ovlaživači vazduha sa toplim isparavanjem (Warm Mist)

Ovlaživač vazduha sa eteričnim uljem

Ovlaživači sa toplim isparavanjem su malo specifičnijeg načina rada.

Princip rada: u rezervoar se sipa čista, demineralizovana voda. Iz njega ona dospeva u paletu ispod koje se u jednom delu nalazi grejač koji zagreva vodu do isparavanja. Vodena para slobodno prolazi kroz komoru do ventilatora koji je ispušta u prostoriju.

Prednosti: ne spuštaju temperaturu u prostoriji i pogodni su za one sa respiratornim problemima (bronhitisom, prehladom, astmom).

Mane: malo su viši nivoi buke zbog ključanja vode, viši utrošak električne energije zbog grejača koji zagreva vodu, uvek  se mora sipati demineralizovana voda, jer će u suprotnom Vaš nameštaj i stvari po sobi dobiti fine, sitne naslage kamenca.

Takođe, ovi ovlaživači se ne preporučuju ukoliko u kući imate malo dete ili kućnog ljubimca, jer može doći do opekotina od vrele vodene pare koju uređaj ispušta!

Nadgradnja tehnologija ovlaživanja 

Proizvođači ovlaživača vazduha su, želeći da stvore tehnološki što savršenije uređaje, uspeli da naprave aparate koji poseduju mnoge nivoe filtracija uz ovlaživače vazduha. Tako se danas na domaćem tržištu mogu pronaći razne vrste prečišćivača i ovlaživača vazduha u jednom aparatu!

Nemojte se začuditi kada u ovoj obimnoj ponudi naletite, na primer, na prečišćivač sa petostepenim prečišćavanjem vazduha i dodatim ovlaživačem!

Takođe, i jednostavni uređaji za ovlaživanje vazduha danas su uglavnom opremljeni bar jednim dodatnim mehaničkim filterom koji će zaustaviti krupnije čestice prašine, polena, dlaka kućnih ljubimaca itd.

Tako možete pronaći prečišćivače sa ovlaživačima, ovlaživače sa jonizatorima, ovlaživače sa raznim vrstama filtera (poput mehaničkih, elektrostatičkih, fotokatalitičkih itd).

Sigurni smo da će bogata ponuda dovesti do najboljeg mogućeg izbora za Vaše zdravlje!

Dodatni benefiti korišćenja ovlaživača vazduha?

Kako već nazirete, blagotvornost ovlaživača u Vašem domu je višestruka!

Oni Vam neće pomoći samo da lakše dišete, već će povoljno uticati i na celokupno zdravlje svih osoba u Vašem domu!

Ipak, potrebno je posvetiti još koji red koristima koje ovlaživači donose:

 • sluznice nosa i grla prve su u odbrani organizma od virusa i bakterija, a ako ih suv vazduh dodatno isušuje, njihova funkcija je onemogućena. Zbog toga su deca i odrasli češće bolesni u zagušljivim i nedovoljno provetrenim prostorijama sa suvim vazduhom;
 • u sobi sa vlažnim vazduhom lakše se spava i obavljaju ostale dnevne obaveze;
 • suzbijaju se mikroorganizmi kojima pogoduje suv vazduh;
 • pomažu u vlaženju oka i suzbijaju donekle sindroma suvog oka;
 • poboljšava se koncentracija i efikasnost;
 • tokom prehlade, olakšavaju disanje i iskašljavanje;
 • čak se i sobne biljke osećaju bolje kada im pružite vlažan vazduh.

Kako da odaberete kvalitetan ovlaživač vazduha?

Ukoliko ne znate odakle da počnete prilikom odabira svog ovlaživača vazduha, počnite od toga koliku površinu prostorije treba da pokrije!

Manji, stoni ovlaživači vazduha pokrivaju prostorije maksimum do 70m2, dok veći, podni ovlaživači pokrivaju znatno veće prostore.

Izvor: myhome-sr.decoratex.biz

Takođe, obavezno obratite pažnju i na kapacitet rada, tj. koliko svaki ponaosob može raditi bez dodavanja vode. Kapacitet će zavisiti upravo od toga koliki rezervoar poseduje ovlaživač.

A onda se zavalite u fotelju, skrstite ruke i posmatrajte kako on radi za Vas! Naravno, pošto mu dolijete vodu, jer, ne zaboravite, to je jedina stvar koju Vaš mali kućni prijatelj ne može sam da uradi!

Treća, podjednako važna stvar prilikom odabira, jesu ostale performanse koje će Vam znatno olakšati korišćenje ovih uređaja.

Prva u nizu performansi je nivo buke koju uređaj emituje, posebno ako želite da ga držite u spavaćoj sobi. Uređaji koji su bučniji Vam mogu značajno ometati i umanjiti kvalitet sna, pa smo kao vodič kroz nivoe buke pripremili sledeću tabelu:

Izvor: myhome-sr.decoratex.biz

Takođe jedna od važnijih performansi jeste i svetlosni indikator koji Vas obaveštava kada je rezervoar sa vodom prazan.

Značajna je i mogućnost da sam ovlaživač meri nivo vlažnosti ulaznog vazduha (iz prostorije). Ovo je jedna od ključnih performansi na koju treba obratiti pažnju, jer prekomerna količina vlage u prostoriji može naškoditi i Vašem zdravlju i Vašem enterijeru!

Mogući neželjeni efekti koriščenja ovlaživača vazduha

Opekotine su najčešće povrede kada su u pitanju ovlaživači vazduha. Budite posebno pažljivi ako imate decu i nikada im ne dozvolite da rukuju ovlaživačima vazduha.

Svoj ovlaživač vazduha sa toplom izmaglicom postavite daleko od dece na mesto na kom ga ne mogu dohvatiti!

Takođe, podešavanjem ovlaživača da ispušta velike količine pare možete uticati na pojavu kondenza na zidovima, a kao rezultat se može pojaviti buđ i plesan.

Ovlaživači vazduha koji se ne čiste redovno mogu izazvati pojavu bakterija koje mogu negativno uticati na respiratorne organe i tako izazvati kašalj i prehladu. Dobra karakteristika ovlaživača je da, iako se brzo zaprljaju, isto tako se lako i čiste.

 

MOŽDA VAS ZANIMA

Sve što treba da znate o jonizatorima vazduha u 2023.

Sve što treba da znate o jonizatorima vazduha u 2023. Pročitaj više

Pratite upustva proizvođača i redovno čistite uređaj.

Ukoliko se pravilno i na vreme ne održavaju, mogu znatno povećati količinu mikroogranizama u prostoriji i stvoriti ozbiljne zadravstvene probleme, poput bakterija u plućima, upale pluća itd.

Iako nisu štetni za zdravog čoveka, u nekim slučajevima mogu stvoriti probleme ljudima koji boluju od astme, ili imaju predispoziciju da razviju alergijsku astmu na određena eterična ulja koja se mogu sipati u ovlaživač.

Zbog toga Vas pozivamo na oprez i pažljivo promišljanje pri kupovini i korišćenju ovih uređaja!!

Koja je razlika između ovlaživača i osveživača vazduha?

Kupci se često zbune kada se u ponudi pojavi termin ovlaživač i osveživač vazduha.

Danas na tržišti postoje multifunkionalni uređaji koji mogu raditi i kao ovlaživači i kao osveživači.

Ali u čemu je razlika?

MOŽDA VAS ZANIMA

Aromaterapija: Sve što treba da znate u 2023.

Aromaterapija: Sve što treba da znate u 2023. Pročitaj više
Osveživači vazduha: dodaju aromu u prostoriji, omogućavaju aromaterapiju bez povećanja vlažnosti u prostoriji, koriste vodu za raspršivanje eteričnog ulja u prostoriji, rezervoar obično veličine manje šolje.
Ovlaživači vazduha: dodaju vlažnost vazduhu, ublažava tegobe nastale kao posledica suvog vazduha kao što su grebanje u grlu, suva koža, zapušen nos, koristi vodu za podizanje vlažnosti vazduha u prostoriji, rezerovar obično sadrži i do nekoliko litara vode.

Ovlaživači vazduha sa eteričnim uljima

Da li se u vodu u ovlaživaču vazduha mogu dodavati eterična ulja?

Nipošto! Ne sipajte eterična ulja u samu vodu, jer postoji bolja alternativa!

Većina ovlaživača emituje vlagu duvajući kroz vodeni filter, pa dodavanje eteričnih ulja direktno u vodu može oštetiti mehanizme ventilatora i začepiti mokri filter za odvođenje vlage, pa se ne preporučuje da eterična ulja dodajete u samu vodu.

MOŽDA VAS ZANIMA

Eterična ulja: Kako napraviti idealnu, aromatičnu kombinaciju?

Eterična ulja: Kako napraviti idealnu, aromatičnu kombinaciju? Pročitaj više

Upravo zbog ove potrebe proizvođači ovlaživača su stvorili specijalne ovlaživače vazduha sa osveživačima napravljenim za eterična ulja.

Ukoliko ste odlučili da kupite jedan takav uređaj koji povećava vlažnost vazduha i raspršuje eterična ulja, onda biste trebali razmišljati o ultrazvučnim ovlaživačima vazduha koji su posebno dizajnirani za korišćenje eteričnih ulja.

Samo par kapi će Vam pomoći da se posle napornog dana opustite, relaksirate i lakše zaspite. Jednostavno je – odaberite Vašu omiljenu aromu, pa u deo predviđen za dosipanje eteričnih ulja dospite nekoliko kapi koje će se zatim kroz ovlaživač pretvoriti u finu, mirišljavu vlagu…

Ako ste početnik u korišćenju eteričnih ulja možete pogledati našu preporuku:

 • lavanda: omiljena kod osoba koje imaju problema sa spavanjem;
 • divlja narandža: pozitivno utiče na podizanje energije i jačanje imunog sistema;
 • eukaliptus:  eterično ulje eukaliptusa omiljeno je kod osoba koje imaju problema sa opuštanjem;
 • limun: koristi se za poboljšanje raspoloženja;
 • pepermint: pomaže kod respiratornih problema, jer otvara bronhije, a čini i da Vaša kuća zamiriše na bombone.Kako odabrati najbolji ovlaživač vazduha za bebe?

Vođeni ljubavlju i brigom prema svojoj bebi stavićete njeno zdravlje ispred svega!

Suv vazduh u neprovetrenim prostorijama može veoma naškoditi Vašoj bebi, jer snižava imunitetsku odbranu tako malog deteta. Naime, sluzokoža nosa i grla mora biti dovoljno vlažna kako bi štitila dete od mogućih štetnih mikroorganizama u njegovom respiratornom sistemu.

Ukoliko je vazduh izuzetno suv, uticaće na dodatno isušivanje bebinog nosića i grla. Ovo će je vrlo verovatno učiniti podložnijom respiratornim i drugim infekcijama.Zbog toga je važno da vazduh u prostoriji u kojoj beba boravi i spava, bude optimalne vlažnosti!

MOŽDA VAS ZANIMA

Koji prečiščivač vazduha kupiti u 2022. Kompletan vodič

Koji prečiščivač vazduha kupiti u 2022. Kompletan vodič Pročitaj više

Od izuzetne važnosti je nivo buke koju ovlaživač proizvodi, jer maloj deci i bebama može značajno remetiti san. Takođe, obratite pažnju da ne birate ovlaživače sa toplim isparavanjem, jer zbog određenih nepredviđenih okolnosti može doći do opekotina vrelom vodenom parom!

Raspitajte se  da li ovlaživač poseduje dodatne mehaničke i druge vrste filtera. Podrazumeva se da je svaka dodatna opcija filtriranja dobrodošla, jer time omogućavate što čistiji vazduh za svoje dete!

Ovlaživači u koje se sipa demineralizovana voda su pogodniji za dečije sobe, a posebnu pažnju obratite na količinu isparenja koju ovlaživač ispušta, tj. na svetlosni indikator koji će Vam u svakom trenutku pokazivati koji je procenat vlažnosti u dečijoj sobi!

Ukoliko su Vam potrebne dodatne smernice u odabiru adekvatnog ovlaživača, dr Danijela Milosavljević (izvor: uzdravomtelu) je već za Vas odgovorila na određena pitanja:

Naglašavamo da je od krucijalne važnosti da pravilno rukujete svojim ovlaživačem i osluškujete šta Vam on signalizira!

Tako nikada nećete imati problema ni sa previše suvim, ni sa previše vlažnim vazduhom, a dobićete taman toliko vlažan vazduh koji se preporučuje za svaki dom.

Nadamo se da smo makar malo doprineli Vašoj potrazi za boljim i kvalitetnijim vazduhom!