Naslovna Eterična ulja: Kako napraviti idealnu, aromatičnu kombinaciju?

Eterična ulja: Kako napraviti idealnu, aromatičnu kombinaciju?

Članak poslednji put ažuriran 1. januar 2024. 11:14

Često se osećate umorno, iscrpljeno i pod tenzijom? Savremeni način života nameće Vam hrpu obaveza i odgovornosti zbog kojih ne stižete sebi da pružite odgovarajući odmor i da se opustite? 

Da li znate da i u ovakvim naizgled bezizlaznim situacijama postoje adekvatni načini da se odmorite od napornog dana i svom organizmu priuštite opuštajuće trenutke? 

Ovo je momenat u kom počinje naša priča o aromaterapiji i kombinacijama esencijalnih ulja koja će u Vaš dom uneti mir i učiniti da se u svakom smislu osećate bolje i zdravije unutar svog bića…

O tome šta su tačno eterična ulja, na koji način se dobijaju, koji su načini primene i kako pravilno razblažiti eterična ulja, pisali smo već u našem tekstu Čarobno iskustvo mirisa – Aromaterapija!, ali ono što je ostalo nedovoljno objašnjeno, jeste upravo kombinovanje različitih esencijalnih ulja kako bi se dobili tzv. blenderi (tj. višeslojne kombinacije esencijalnih ulja koje razbuđuju sva Vaša čula).

Pa da počnemo…

Etericna ulja - odaberite svoju idealnu kombinaciju
Izvor: Unsplash.com
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Šta su zapravo blenderi?

Jednostavno rečeno – blenderi su precizno odmerene kombinacije različitih ulja u jednoj bočici.

Različite mešavine se lako mogu pronaći u prodaji, ali ideja je da zaljubljenici u aromaterapiju sami spravljaju svoje jedinstvene mešavine koje će pažljivo odabrati i koje će postati njihov lični pečat!

Sigurno se sada pitate kako to uraditi kada ne znate ništa o ecencijalnim uljima?

Vrlo lako!

Načini kombinovanja eteričnih ulja

Izvor: Unsplash.com

Svako ko je ljubitelj mirisa, ili pak uživalac u parfemima, zna da se ne mogu baš svi mirisi kombinovati jedni sa drugima.

Tako je i sa eteričnim uljima koja imaju za cilj da deluju na Vaše raspoloženje. Kako bi učinak bio što bolji, potrebno je da pažljivo odaberete isključivo ona ulja za koja znate da će imati učinka.

Ali to nije sve. Osim toga, važno je i da ispratite 3 pravila kombinovanja eteričnih ulja koja smo izdvojili za Vas!

 

1. Kombinovanje eteričnih ulja prema porodici kojoj ta vrsta biljke pripada

Ovo je pravilo br. 1 prilikom kombinovanja harmoničnih kombinacija mirisa kojim se služe svi veliki majstori parfema.

Iako će se neke kombinacije slagati idiličnije, a neke manje idilično sa drugima, ovaj način kombinovanja definitivno će biti sa najmanje promašaja, jer koju god kombinaciju da pokušate da stvorite, biće najmanje mirisa koji se razilaze.

Možda Vam je zbog ovoga jasno zašto se prilikom spravljanja parfema, na primer, uz orhideju najčešće kombinuje vanila. Upravo zbog toga što su to dva esencijalna ulja iz jedne porodice:orchidaceae.

Tabela sa porodicama esencijalnih ulja

2. Kombinovanje eteričnih ulja prema grupi mirisa 

Spajanje eteričnih ulja prema grupama mirisa, još je lakše nego kombinovanje prema botaničkim porodicama biljaka.

Jednostavno, vodite se podelom od nekoliko najznačajnijih grupa:

  • drveni,
  • biljni,
  • citrusni,
  • cvetni,
  • mošusni i
  • začinski.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Ono što je interesantno, jeste mogućnost poigravanja sa ovim grupama mirisa.

Naime, ovim načinom kombinovanja možete mešati eterična ulja unutar i

Infografik - grupe mirisa sa nabrojanim mirisima

Takođe, moguće je kombinovati eterična ulja iz susednih grupa, pa ćete spajati, na primer, citrusne i cvetne mirise, ili cvetne i mošusne.

Ono što svakako treba znati, jeste podatak da se ulja iz jedne grupe slažu sa uljima iz susednih grupa sa obe strane ovog reda, tj. biljni će se slagati i sa drvenim, i sa citrusnim, mošusni i sa cvetnim i sa začinskim!

Treći način da u okviru ovog načina kombinovanja dođete do svoje savršene kombinacije eteričnih ulja, jeste kombinovanje po suprotnosti!

Ovo podrazumeva da kombinujete potpuno suprotne grupe mirisa: na primer, drvene i cvetne, mošusne i biljne, začinske i citrusne, ali i začinske i cvetne grupe mirisa.

Savršeno harmonična kombinacija dobija se pravilom 2:1, koje znači da birate 2 eterična ulja iz iste grupe, a samo jedno iz suprotne.

Infografik - ukrštanje grupe mirisa

3. Kombinovanje po notama

Naspecifičniji od svih ponuđenih načina kombinovanja jeste upravo kombinovanje po notama. 

Ulja su podeljena po “težini”, od kojih bazne (donje) note imaju najteže molekule, pa najsporije izvetre i najintenzivnije su.

Ipak, da biste bili vešti u ovoj vrsti kombinovanja eteričnih ulja,  morate pre svega razumeti  šta su gornje, srednje i donje (bazne) note.

Tabela sa notama eteričnih ulja

Srednje note – pravo srce mirisa nalazi se između gornjih i donjih (baznih) nota i prava je suština svake kombinacije i po trajanju i po intenzitetu. To su ona ulja čiji mirisi najduže traju i koja su najdominantnija u celokupnoj kombinaciji.

Donje (bazne) note – najintenzivnija ulja u svakoj kombinaciji, koja prave osnovnu sliku, ali koja se najčešće stvara tek posle par minuta od dodira sa mirisom. Ove note duže ostaju na koži i duže deluju, a kako i njihov naziv kaže, oni su baza za ostala eterična ulja. To praktično znači da ih koristite za razblaživanje ostalih eteričnih ulja.

 

Ono što je važno znati, jeste tzv. “pravilo 3-2-1”, koje podrazumeva spajanje prema proporcijama: 3 kapi gornje note, 2 kapi srednje i 1 kap bazne note.

Na taj način ćete dobiti idealan spoj eteričnih ulja koji će biti autentični odraz Vaše ličnosti!

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Još važnih činjenica o upotrebi eteričnih ulja…

Ulja morate čuvati u  tamnim bočicama kako se ne bi pokvarila zbog svetlosti, a bočice treba da budu dobro zatvorene, da ecencije ne bi vetrile.

MOŽDA VAS ZANIMA

Koji prečišćivač vazduha kupiti u 2024?

Koji prečišćivač vazduha kupiti u 2024? Pročitaj više

Uvek je bolje kupovati manje količine jer, kako ste već mogli zaključiti, tokom jedne upotrebe nećete potrošiti ogromne količine ulja, već se radi o kapima.

Citrusna ulja obavezno čuvajte u frižideru kako bi zadržala svoja blagotvorna svojstva i ostala što duže sveža.

Interesantna je i činjenica da, iako se zovu uljima, eterična ulja zapravo nisu masna, ne rastvaraju se u vodi. Suprotno tome, odlično se rastvaraju u alkoholu i savršeno se mogu mešati sa drugim uljima i voskom.

Eterična ulja koja proizvode poznatiji proizvođači i koja su skuplja, garantovaće Vam kvalitet i biće uglavnom čistija supstanca od onih jeftinijih koja su dobijena ko zna kakvim medotama.

Budite oprezni prilikom nanošenja direktno na kožu, jer direktno, bez razblaživanja možete nanositi samo lavandino ulje, koje je naročito blagotvorno kod opekotina kože. Sva ostala ulja NE SMEJU se nanositi direktno na kožu ukoliko nisu razblažena u nosećem ulju ili alkoholu i vodi.

Kako dozirati eterična ulja?

Veoma je važno pažljivo dozirati svaku kap.

Uvek je bolje staviti i manje nekog eteričnog ulja, a najbolje bi bilo da se pridržavate već navedenih pravila o doziranju u skladu sa tim za koji način kombinovanja ulja se odlučite.

Ponekad prekomerna količina eteričnog ulja može biti opasna, kao što je slučaj sa prekomernim konzumiranjem žalfije i ruzmarina koji u nekim situacijama mogu izazvati epilepsiju kod osetljivih ljudi. I majoran može imati negativne, narkotičke efekte, a nana može izazivati vrtoglavice ako se sa njom pretera.

Ukoliko pripremate esencijalna ulja za masažu, za jednu osobu je sasvim dovoljno 10-15 kapi jednog ulja ili mešavine nekoliko ulja razređenih u nosećem ulju za masažu.

MOŽDA VAS ZANIMA

Šta treba da znate pre kupovine ovlaživača vazduha sa eteričnim uljima?

Šta treba da znate pre kupovine ovlaživača vazduha sa eteričnim uljima? Pročitaj više

Na samom početku bi trebalo u bočicu nasuti 20 ml nosećeg ulja (ulja jojobe, avokada, hladno ceđeno suncokretovo, maslinovo itd) ili mešavinu više različitih vrsta nosećeg ulja, a onda nakapati 10-15 kapi eteričnog ulja koja želimo da dodamo.

Preporučene proporcije ukoliko mešavinom tretirate lice su 1-3%, a za telo 2-5% u osnovnom ulju. Ovo znači da na 100 ml osnovnog ulja (baze) dolazi tek 2-5 ml eteričnih ulja.

Takođe, važno je da ne mešate više od tri eterična ulja, a maksimum pet kako bi svojstva svakog ponaosob imala mogućnost da deluju u svom punom kapacitetu.

Podeli članak
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});