Destilovana voda od A do Š : Sve što treba da znate!

Članak poslednji put ažuriran October 31, 2021
Author: Jelena Bazovic Content & Copywriter
Destilovana voda
Foto: Shutterstock

Destilovana voda!

Zdrava za svakodnevno konzumiranje ili običan mit?

Svet zdravlja i ovog puta u misiji da odgovori na sva značajnija pitanja o konzumiranju određenih zdravih ili štetnih stvari, ali i u razbijanju mitova o nekim štetnim stvarima koje svakodnevno konzumiramo!

REKLAMAŠta je destilovana voda? 

Destilovana voda se dobija procesom destilacije.

Destilacija je način razdvajanja tečne smeše hemijskih jedinjenja fizičkim procesom isparavanja i potom kondenzovanja sastojaka smeše. Koristi se u cilju izolovanja ili prečišćavanja jednog ili više jedinjenja koji se nalaze u smeši.

Dakle, cilj je izdvajanje čvrstih jedinjenja promenom agregatnog stanja vode.

 

Kako se dobija destilovana voda?

Postoje dve vrste destilacije: prosta destilacija (kada se smeša sastoji od samo dva elementa koja treba razdvojiti) i frakciona destilacija (kada je smeša sastavljena iz više frakcija koje je potrebno razdvojiti).

Foto: Wikipedia.org

Proces destilacije odvija po sledećim fazama: u destilatoru zagrevamo određenu količinu vode na početnih 80⁰C, isparava i odlazi u kondenzator kroz koji se hladi, vraća se u tečno stanje i silazi u posudu za prihvatanje destilata. Ovim procesom voda prelazi iz tečnog u gasovito, pa hlađenjem ponovo u tečno stanje, da bi se oslobodila čvrstih i gasovitih materija.

Voda se tako oslobađa kiselinskih i baznih oksida hlora, azota, sumpora, fosfata i dr. Takođe, u tokom ovog procesa oslobađa se i metala, minerala (poput magnezijuma, kalcijuma, natrijuma itd) i teških metala (poput olova, žive, mangana, molibdena, hroma, nikla) kojih ima u primesama u pijaćoj vodi.

Kada voda dospe u gasovito stanje u destilatoru, jedinjenja poput hlora i amonijaka takođe prelaze u gasovito stanje, ali se prilikom prolaska kroz hladan kondenzator, uglavnom vraćaju u tečno agregatno stanje i ostaju u destilovanoj vodi.

Tek kada se temperatura prilikom destilacije podigne na 100⁰C, a sva voda pređe u gasovito agregatno stanje, smatra se da je proces destilacije postignut.

Krajnji proizvod je, na jednoj strani destilovana voda sa manjim procentom minerala, (teških) metala i drugih jedinjenja, a na drugoj strani suvi ostatak.

Časa puna destilovane vode
Foto: Unsplash.com

Da li destilovana voda provodi struju?

Da li ste znali da destilovana voda ne provodi struju? Naime, kako ona nema jone – naelektrisane čestice soli, nije moguća provodljivost, ili je moguća izuzetno niskog intenziteta. Tako destilovana voda ne spada u elektro-provodnike.

REKLAMADa li je destilovana voda isto što i demineralizovana voda?

Razlika između ovih voda je način dobijanja i kvalitet vode koja je krajnji rezultat.
Mnoge vode koje se nude na našem tržištu se nazivaju destilovanim vodama, a zapravo su samo demineralizovane, iliti tzv. DEMI vode.

To nikako nije isto.

Demineralizacija se vrši uklanjanjem određenih minerala (najčešće magnezijuma i kalcijuma) iz vode. To se može izvršiti jonizatorima, finijim filterima ili reverznim osmozama. Dakle, proces demineralizacije vode je potpuno drugačiji nego proces destilacije.

Demineralizacija se vrši fizičko-hemijskom metodom odvajanja pozitivnih i negativnih jona iz vode pomoću suprotno polarizovanih granula smole u demi kolonama kroz koje pod pritiskom protiče voda. Ovaj proces se dobija najčešće raznim vrstama jonizatora koji oslobađaju vodu od širokog spektra minerala.

Moramo naglasiti da se demineralizacijom voda u većoj meri oslobađa minerala, metala i ostalih jedinjenja nego destilacijom. Verovatno i zbog toga što se tokom demineralizacije kombinuje više različitih načina obrade vode, dok je kod procesa destilacije sve svedeno na ograničene mogućnosti menjanja agregatnih stanja vode.

da li je destilovana voda isto što i demineralizovana voda
Foto: Unsplash.com

Gde se koristi destilovana voda?

Najčešća primena destilovane vode je u medicinskim ustanovama, prehrambenoj industriji, laboratorijama, stomatološkim ordinacijama i velikim industrijskim pogonima za potrebe rashlađivanja uređaja.

Destilovana voda koja se koristi za intravenozne rastvore, injekcije i druge medicinske svrhe, uglavnom nosi naziv redestilata, što govori da je prošla kroz dva procesa destilacije radi većeg stepena čistoće.

Dok se demineralizovana, iliti DEMI voda, koristi i u kućnoj radinosti za pegle na paru, hladnjake automobila, antifrize, akumulatore, fotohemiju itd. Upotreba demineralizovane i destilovane vode za kućne aparate omogućava da aparati traju duže, jer ih čuvaju od taloženja kamenca i drugih nečistoća koje bi ostajae kao posledica korišćenja vode iz vodovoda.

Da li je zdravo piti destilovanu vodu?

Iako se destilovana voda u principu može koristiti za piće, nije preporučena njena svakodnevna upotreba u dužem periodu i nije zdravo konzumirati isključivo nju.

Destilovana voda je oslobođena minerala, metala i drugih jedinjenja koji su potrebni Vašem zdravlju! Lišavajući svoj organizam ovih primesa iz vode, može doći do problema sa zdravljem, jer je Vašem organizmu potrebna određena doza magnezijuma, kalcijuma, natrijuma i drugih jedinjenja iz vode, kao i normalne pH vrednosti i balans elektrolita u organizmu.

Da li je zdravo piti destilovanu vodu
Foto: Unsplash.com

Neke studije su pokazale povezanost između konzumiranja vode sa manjkom kalcijuma i magnezijuma i umora, grčeva u mišićima, slabošću i bolestima srca. Takođe, destilovana voda Vam neće omogućiti jednaku hidriranost kao voda sa česme, već će Vam se tražiti u većim količinama što može dodatno opteretiti Vaše bubrege.

Preporučeno je da ljudi koji poste, mala deca, onkološki bolesnici, novorođenčad i sportisti ne konzumiraju destilovanu vodu kako bi izbegli elektrolitske neravnoteže, a pogotovo ukoliko ne konzumiraju i druge vrste vode preko kojih mogu dobiti potrebne minerale.

Ipak, potrebno je naglasiti da u određenim delovima naše zemlje postoje veliki problemi sa pijaćom vodom, jer ona uglavnom sadrži visoke koncentracije raznih štetnih jedinjenja, pa je važno da potrošači pronađu alternativne izvore vode, poput kupovnih, prečišćivača i omekšivača vode koji će dati kvalitetniju vodu i dr.

Podeli članak:
5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Želeli bismo da čujemo vaše mišljenje, ostavite komentar!x
()
x