Naslovna Srebrna voda – Štetno ili zdravo rešenje za Vaš organizam?

Srebrna voda - Štetno ili zdravo rešenje za Vaš organizam?

Članak poslednji put ažuriran 2. februar 2024. 18:54

Tražite preparate koji će ojačati Vaš organizam i pripremiti Vas za predstojeće hladne dane?
Čuli ste za pozitivne efekte srebrne vode na organizam, ali niste baš sigurni po kom principu funkcioniše?
Štaviše, ne znate da li je pomenuta voda štetna ili zdrava po Vaš organizam?
Mi smo tu da pružimo odgovore na sva Vaša pitanja!

Srebrna (koloidna) voda
Unsplash.com
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Šta je srebrna voda?

Srebrna voda se reklamira po sajtovima i šopovima kao “potpuno neškodljiv, netoksičan, antialergijski proizvod koji sadrži jone srebra.” Ona se proizvodi ne-hemijskim, elektrodisperznim postupkom pomoću ultračistog srebra u ultračistoj redestilovanoj vodi.

Po hemijskom sastavu radi se o redestilovanog vodi koja sadrži submikroskopske klastere srebra ( klasteri – sitne čestice sačinjene od više atoma ili molekula).

U suštini, prodaje se kao dijetetski suplement, tj. dodatak ishrani koji se koristi kako bi ojačao imunitet i pospešio odbranu organizma od patogena.

Joni srebra se još nazivaju i “najdelotvornijim prirodnim antibiotikom” koji jača imuni sistem, smanjuje prisutnost patogenih mikroorganizama i ima odličan učinak na sve vrste infekcija i zapaljenskih procesa. Osim toga, navodi se i da pomaže u regeneraciji i podmlađivanju organizma.

Kako se konzumira srebrna voda?

Kako se navodi po sajtovima koji ovu vrstu proizvoda plasiraju, srebrna voda se u slučaju infekcije organizma konzumira 4 – 6 puta na dan po 10ml pre jela, za odraslu osobu, prema dozatoru u pakovanju.

Ovaj preparat se, kako preporučuju određeni sajtovi, može davati i deci, uz doziranje od 4 – 6 puta na dan po 5 ml pre jela.

Navodi se, takođe da je uzimanje srebrne vode preporučljivo i za stare osobe, trudnice i dojilje.

Kada se radi o podizanju odbrambenih mehanizama organizma koji je već pod uticanjem akutnih infekcija, preporučuju se 3 kašike na svaka 2 sata.

MOŽDA VAS ZANIMA

Koliko vode treba piti dnevno?

Koliko vode treba piti dnevno? Pročitaj više

Što se tiče oralne higijene, ukoliko se koristi za ispiranje usta, grla ili desni, potrebno je koristiti je nekoliko puta u toku dana, odnosno po potrebi.

Postoje tvrdnje da se srebrna voda može koristiti i ukoliko želite čistije i belje zube. Potrebno je mućkati je u ustima desetak sekundi, a ako pak želite da se uz pomoć nje rešite akni, bubuljica, seboreje i peruti, srebrna voda se nanosi na čistu i suvu kožu lica i tela. Nakon nanošenja se ne briše, već pušta da deluje dok se koža prirodno suši.

 

Na koji način zapravo srebro može da ima neko pozitivno delovanje?

Pozitivno dejstvo srebra zasniva se na tome da ono izvrši inhibiciju (tj. suzbijanje) određenih enzima koje proizvode patogeni mikroorganizmi (bakterije, virusi, gljivice). Isti ti enzimi zaslužni su za regulisanje i odvijanje procesa unutar ćelije tog patogena i bez njih ćelije ovog mikroorganizma ne mogu postojati, a time ni on sam.

Srebro ima ulogu katalizatora koji blokira određene enzime, posle čega ćelije mikroorganizma ostaju bez hrane i kiseonika, što dovodi do smrti tog mikroorganizma.

Većina bolesti današnjice nastaje isključivo usled pada imuniteta usled deficita T limfocita. Srebro ima funkciju da formira i održava rezervni imuni sistem, čuvajući T limfocite i obavljajući deo posla umesto njih. Zbog toga se i preporučuje preventivno korišćenje srebrne vode.

Da li je sve baš tako, kako se tvrdi na pomenutom sajtu, saznaćete malo niže!

Za šta je sve dobra upotreba srebra?

Srebrna voda - upotreba
pixabay.com

Na navedenom sajtu navodi se da blagotvoran učinak srebro ima na postupak regeneracije mozga i nerava, a optimalna koncentracija ovog elementa u organizmu ima pozitivne efekte kod zapaljenskih procesa, respiratornih smetnji, oštećenja jetre i vida…

I ne samo to, istraživanje rađeno in-vitro na Univerzitetu Severni Teksas iz 2003. godine pokazalo sledeće uticaje srebra na podugačku listu patogena:

 • Staphylococcus – populacija od oko 10 miliona jedinki uništena je posle samo 4 minuta izloženosti koloidnom srebru u koncentraciji od 15 ppm-a;
 • Salmonella – populacija od oko 10 miliona jedinki uništena je nakon 7 minuta izloženosti koloidnom srebru koncentracije 15 ppm;
 • Candida – populacija više od milijardu jedinki uništena je posle samo 2 minuta izloženosti koloidnom srebru koncentracije 15 ppm;
 • Pseudomonas – populacija od oko 13 miliona jedinki uništena je posle 10 minuta izloženosti koloidnom srebru koncentracije 15 ppm.
Jedinica mere koja se koristi sa oznakom PPM zapravo je skraćenica od engl. izraza parts per million, što u prevodu znači “milioniti deo jedne celine”.

Štaviše, slične rezultate dala je i studija iz 1999. godine na odeljenju za mikrobiologiju Univerziteta Brigam Jang iz američke države Juta:

 • Staphylococcus aureus (izazivač upale pluća, infekcije oka, sepse, post operativnih infekcija, rana, meningitisa, osteomielitisa itd.), bila je inhibirana rastvorom koncentracije 2,5 ppm, a ubijena rastvorom od 5 ppm;
 • Shigella Boydii (izazivač dizenterije) inhibirana je rastvorom koncentracije 1,25 ppm, a ubijena rastvorom od 2,5 ppm;
 • Salmonella arizonae (uzrok trovanja hranom) inhibirana je u rastvoru od 2,5 ppm, a ubijena u rastvoru od 5 ppm;
 • Escherichia coli (izazivač trovanja hranom, infekcija urinarnog trakta, dečije dijareje, infekcija respiratornih organa i infekcija rana) ubijena je koncentracijom od 2,5 ppm;
 • Pseudomonas aeruginosa (infekcija opekotina i rana, keratitis, pneumonia, meningitis, infekcije urinarnog trakta) inhibirana je koncentracijom od 2,5 ppm, a ubijena koncentracijom od 5 ppm;
 • Streptococcus pneumonie (izazivač pneumonije, meningitisa, sinuzitisa, upale uha), inhibirana je koncentracijom od 5 ppm;
 • Streptococcus mutans (glavni uzročnik zubnih naslaga, upala desni i karijesa), ubijena je pri koncentraciji od 5 ppm, itd.

Osim navedenog, srebrna voda već pri koncentraciji srebra od 0,04 ppm (0,04 mg/dm3) deluje bakteriostatski i baktericidno na različite vrste patogenih bakterija.

Utvrđeno je i da koloidno srebro inaktiviše i uništava viruse gripa A-1 i B, neke Entero i Adeno viruse, Koksaki viruse serotipova A-5, A7 i A 14, viruse Herpesa i Hepatitisa. Uz to, uništava i razne vrste plesni i patogenih gljivica, poput Kandide, što i ne čudi, jer je njegovo antiseptičko dejstvo 1750 puta jače od karbolne kiseline (fenola) i 3,5 puta jače od hlora!

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Koje sve bolesti sprečava preventivna upotreba srebrne vode?

Na sajtu Galen pharme, navodi se da se redovnom upotrebom koloidne srebrne vode smanjuje mogućnost dobijanja gripa i do 75%!

Zbog toga preporučuju preventivno uzimanje srebrne vode, kako bi se zaštitili od prehladnih adeno-virusa, paragripoznih i gripoznih virusa, a tokom leta zbog zaštite od stomačnih bakterijskih infekcija.

Takođe, lista tegoba koje se mogu rešavati koloidnim srebrom, neograničena je, tvrde na ovom sajtu.

Od 650 uzročnika oboljenja, navedena je samo kraća lista zdravstvenih tegoba koje se uspešno mogu tretirati srebrnom vodom.

To su najčešće sledeće tegobe:

MOŽDA VAS ZANIMA

Da li je voda iz plastične ambalaže štetna po zdravlje?

Da li je voda iz plastične ambalaže štetna po zdravlje? Pročitaj više

akne, alergije, artritis, trovanje krvi, pneumonija, upala slepog creva, infekcija bešike, čirevi, opekotine, kandida, cistitis, perut, dermatitis, difterija, dijareje različitog porekla, infekcija uha, ekcem, infekcije ešerihijom koli, bakterijske i virusne infekcije oka, gastritis, gonoreja, polenska groznica, herpes, upale limfnih žlezda, lajmska bolest, malarija, mononukleoza, neurastenija, paraziti, upala plućne maramice, infekcija prostate, psorijaza, kijavica, reuma, opadanje kose, salmonela, seboreja, upala sinusa, infekcije na koži, streptokokne infekcije, stomačni grip, tuberkuloza, upala krajnika, trahoma, čir na želucu i sve vrste gljivičnih infekcija!

Osim navedenog, uglavnom se tvrdi da je srebrna voda delotvorna i kod isceljivanja rana, opekotina, posekotina, ožiljaka, osipa, opekotina od sunca, neprijatnog mirisa nogu, bronhitisa, astme, peska u bubregu, nadimanja, hemoroida i hepatitisa.

Da li se sme koristiti srebrna koloidna voda ako ste alergični na srebro?

Nipošto!

Ukoliko znate da imate alergiju na srebro, nipošto ne smete koristiti ni u kom vidu preparate na bazi srebra. Takođe, čak i ako nemate alergiju na srebro, potrebno je povesti računa o adekvatnoj upotrebi koja je naznačena na pakovanjima, kako ne bi došlo do prekomernog gomilanja srebra u organizmu.

Fenomen koji se javlja kada imate previše srebra u organizmu, naziva se argirija i vidljiva je zbog sivo-plave prebojenosti kože. Smatra se da otud potiče i izraz “plava krv”, jer su vladari u srednjem veku tokom velikih epidemija kuge i drugih zaraznih bolesti jeli srebrnim escajgom, kako bi se zaštitili od patogena. Ovo je dovodilo do prekomernih doza srebra u njihovom organizmu što je uzrokovalo pojavu argirije – plave kože.

Koja srebrna voda je bolja – kupovna ili pravljena ručno kod kuće?

Mnogi korisnici srebrne koloidne vode su skeptični kada se radi o kupovini gotovog proizvoda, pa uglavnom prave srebrnu vodu kod kuće.

MOŽDA VAS ZANIMA

Kako odabrati kvalitetan prečišćivač vode?

Kako odabrati kvalitetan prečišćivač vode? Pročitaj više

Nažalost, to nije dobro rešenje. Pre svega, važno je napomenuti da se za preparate na bazi srebra najčešće tvrdi da prolaze određene provere u standardu i da proizvođači garantuju da su u navedenim količinama vode zastupljene određene količine srebra. Pomoću tih podataka uglavnom možete pratiti koliko ste srebra zapravo uneli u svoj organizam, dok to nije slučaj sa srebrnim vodama koje su napravljene kod kuće.

Takođe, neke srebrne vode koje su iz domaće proizvodnje mogu da sadrže koncentracije srebra i do 1000 ppm, što je izuzetno visoka vrednost, te može izazvati zdravstvene probleme.

Naročito je važno ukoliko želite da koristite srebrnu vodu uz lekove koje već pijete, da se posavetujete sa svojim lekarom o apliciranju iste.

Kakvog je ukusa srebrna voda?

Srebrna voda ne bi trebalo da ima ikakav specifičan ukus. Dakle, ukus kao da pijete običnu vodu, sa veoma blagim ukusom metala.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Da li je i koliko srebrna voda štetna po zdravlje čoveka?

Iako se srebrna voda i danas reklamira kao univerzalni antibiotik bez neželjenog dejstva, studija sprovedena čak 1995. godine koja je obuhvatila 9 preparata sa koloidnim srebrom, pokazala je mnoge nepravilnosti. Naime, već dva od 9 pomenutih proizvoda, sadržala su mikroorganizme kojima je srebrna voda bila kontaminirana, četiri od 9 su pokazala antibakterijsko dejstvo u istraživanjima in vitro (u laboratorijskim uslovima), a praćena koncentracija srebra je opadala vremenom u svakom preparatu od 9 navedenih.

Agencija za hranu i lekove (FDA) Amerike je u svojim istraživanjima pronašla da su neki o preparata sa koloidnim srebrom imali između 15,2% i čak 124% koncentrovanog srebra od onog koji je naveden na deklaraciji. Na kraju, FDA je donela zaključak da “opasnost od upotrebe preparata sa koloidnim srebrom prevazilazi bilo koju očekivanu korist” koju ovi preparati mogu doneti.

Možda najbolji odgovor na pitanje da li je srebrna voda zdravo rešenje, daju tužbe koje širom planete pljušte poslednjih godina.

Naime, 2015. godine je Agencija za standarde u oglašavanju Novog Zelanda naložila usvajanje žalbe na Facebook reklamu za zdravstvene proizvode Salud Colloidal Silver, u kojoj su tvrdili da “većina antibiotika dobijenih na recept ubija samo nekoliko različitih organizama koji izazivaju bolesti, a da je poznato da koloidno srebro uspešno ubija preko 650 mikroorganizama”. Ovo naravno nije tačno, te je navedena Agencija usvojila žalbu i tražila zabranjivanje ovakvih tvrdnji.

Da li je srebrna voda stetna po zdravlje

Sledeća u nizu je presuda iz 2021. godine kada je državni tužilac Misurija dobio presudu protiv Džima Bejkera i njegove produkcijske kompanije Morningside Church Productions Inc. Optuženima je izričito zabranjeno da prodaju ili reklamiraju preparate na bazi srebra (Silver Solution), kao način za sprečavanje, ublažavanje ili lečenje određenih dijagnoza. Osim toga, ova produkcijska kuća dobila je da plati kaznu od 156.000 američkih dolara na ime restitucije, plus 60.000 dolara na ime građanskih kazni. Ova tužba je bila podignuta od strane državnog tužioca Misurija posle gostovanja Šerila Selmana, doktora “naturopate” u šou Džimija Bejkera koji se emitovao širom zemlje. Autor emisije i pomenuti doktor su lažno tvrdili da preparati brenda “Silver Solution” mogu izlečiti infekcije prouzrokovane virusom Covid-19. Naravno, i to je bila laž.

Poznata je i grupna tužba žena koje su imale negativne nuspojave zbog korišćenja proizvoda kompanije Beneficial Solutions sa sedištem u Renou. Naime, žene sa Floride i iz Južne Dakote razvile su argiriju nakon što su koristile proizvod sa koloidnim srebrom (NutraSilver). Tužbe su teretile da je kompanija lažno reklamirala da je NutraSilver efikasan i da su čestice koloidnog srebra premale da bi mogle izazvati argiriju. Prva od nekoliko žena je, osim argirije, razvila i perifernu neuropatiju, bolno stanje za koje su njeni lekari utvrdili da je posledica čestica srebra koje su pronašli u njenim nervima nakon biopsije istih.

Iako su obe tužbe rešene van suda, a iznos novčane nadoknade nikad nije javno objavljen, kompanija je 2018. godine na svom sajtu navela da zatvara svoja vrata iz “ličnih razloga”, a advokat koji je zatupao oštećene žene, počeo je da besplatno zastupa širom SAD-a ljude koji su imali zdravstvene probleme zbog upotrebe proizvoda sa koloidnim srebrom.

Na osnovu dostupnih naučnih studija, iznose se sledeće tvrdnje u vezi sa srebrom:

 • srebro nema poznatu funkciju u organizmu,
 • nije bitan mineralni dodatak ili lek i ne bi trebalo da bude promovisan kako takav,
 • nedostatak srebra u organizmu i da isti dovodi do bolesti je apsolutno neosnovan,
 • tvrdnje o efikasnosti koloidnog srebra ili srebrne vode za brojne bolesti nisu naučno dokazane, podržane ili ispitane,
 • proizvodi od koloidne srebrne vode mogu imati ozbiljne neželjene efekte po zdravlje ljudi (argirija,
 • trovanje srebrom, pojavu nervnih tegoba i problema sa jetrom),
 • laboratorijske analize su pokazale da se količine srebra u komercijalnim proizvodima u velikoj meri razlikuju, što predstavlja rizik za zdravlje potrošača.

Što se, pak, tiče zakonskih regulacija o srebrnoj vodi, 17. avgusta 1999. godine zabranjena je prodaja srebrne koloidne vode u Americi, ako se za nju tvrdi da ima bilo kakve zdravstvene benefite. Isto je uradila i Australija 2002. godine i Evropa 2008. godine.

Koje probleme izaziva previše srebra u krvi?

Poznato je da srebrna voda, odnosno koloidno srebro, otežava apsorpciju antibiotika i drugih lekova koji se piju u tom trenutku.

Osim toga, srebro se taloži u organizmu i izaziva brojna neželjena stanja:

 • argiriju – već smo naveli da je to stanje izazvano prekomernom količinom srebra u organizmu, zbog kojeg telo dobija pravičasto-sivu boju, do modre. Osim na koži, ovo stanje dovodi do zapravljivanja i očiju, unutrašnjih organa, noktiju i desni. Loša vest je da plava boja neće nestati tek tako, ako prestanete da unosite srebro, već će ostati kao trajna posledica,
 • oštećenje bubrega,
 • problemi sa digestivnim traktom, crevima i želudcem,
 • česte i izrazito bolne glavobolje uzrokovane nervnim problemima – srebro se taloži u nervima istvara veoma bolna stanja,
 • problemi sa jetrom – zbog nemogućnosti da preradi velike količine srebra u krvi, srebro postepeno počinje da se gomila u jetri, te dovodi do toksičnih stanja iste,
 • neželjene reakcije ukoliko se srebrna voda i ostali preparati na bazi srebra uzimaju paralelno sa penicilaminom, hinolonskim antibioticima, tetraciklinom, levotiroksinom i dr,
 • razni drugi toksičnim efekti, kao što su potpuno oštećenje i zastoj jetre, iritacija kože, očiju, respiratornog i crevnog trakta i promene u ćelijama
MOŽDA VAS ZANIMA

Najbolji filteri za vodu na tržištu Srbije u 2023.

Najbolji filteri za vodu na tržištu Srbije u 2023. Pročitaj više

Cochrane je  objavio tekst o tome kako ne postoji dovoljno naučnih dokaza o tome da preparati na bazi srebra imaju antiinflamatorno, antibaktericidno i antigljivično dejstvo.

Možda je najbolje da na osnovu gorenavedenih rigoroznih regulativa i nuspojava koje srebro može izazvati, sami izvedete zaključak o stvarnoj štetnosti ili dobrobiti srebrne vode!

Podeli članak
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});