Naslovna Šta su fotokatalitički prečišćivači vazduha?

Šta su fotokatalitički prečišćivači vazduha?

Članak poslednji put ažuriran 1. januar 2024. 19:21

Sve što se nalazi u Vašem okruženju može biti izvor zagađivača: nameštaj, PVC stolarija, zagađen vazduh spolja, aparati za domaćinstvo, tapete, sve vrste deterdženata itd. 

Jedan od revolucionarnijih proizvoda u rešavanju osnovnih problema sa zagađenim vazduhom na ovom podneblju jesu fotokatalitički prečišćivači vazduha! 

U nastojanju da Vam približimo šta je fotokataliza, kako funkcioniše i kako rade fotokatalitički prečišćivači, pripremili smo ovaj tekst za Vas! 

Fotokataliticki preciscivac vazduha
Izvor: Unsplash.com
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Fotokataliza predstavlja pokretanje ili promenu brzine neke hemijske reakcije koja je pod dejstvom UV zračenja, vidljivog ili infracrvenog zračenja. Ona se izvodi u prisustvu neke druge supstance (fotokatalizatora) koja upija svetlost i učestvuje u hemijskoj transformaciji.

Najčešći fotokatalizatori su titanijum(IV)-oksid, cinkov sulfid i kadmijum sulfid.

Kako funkcioniše fotokataliza sa titanijum(IV)-oksidom?

Fotokataliza sa titanijum(IV)-oksidom funkcioniše na sledeći način: titanijum(IV)-oksid koji je postavljen kao fotokatalizator služi u procesu samog prečišćavanja.

Šta je fotokataliza?

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Naime, kada se titanijum(IV)-oksid nađe u okruženju sa ultraljubičastim zračenjem (UV-zračenje), on učestvuje u stvaranju reaktivnih vrsta kiseonika. Te reaktivne vrste kiseonika hvataju čestice i mikroorganizme iz vazduha koji slobodno struji kroz prečišćivač i na taj način iz prečišćivača izlazi čistiji i sterilniji vazduh koji je zdraviji za udisanje!

Takođe, utvrđeno je da se fotokataliza sa titanijum(IV)-oksidom kao katalizatorom može odvijati i pod uticajem vidljivog svetla ukoliko je jasno prisustvo jona azota i nekih metalnih oksida u samom titanijumu.

Titanijum(IV)-oksid (TiO2) može da oksiduje kiseonik i organske materije, a ima i deodorizacijske i sterilizacijske osobine. Osim toga, spada i u jeftine fotokatalizatore!

Da li ste znali? – Titanijum(IV)-oksid iliti titanijum-dioksid je prirodni oksid titanijuma, koji ima široku primenu. Upotrebljava se i kao beli pigment (tzv. titanijumsko belo), kao sastojak boja, krema za sunčanje i bojenje hrane (gde ima oznaku E171). Ima izuzetno visok indeks prelamanja svetlosti!

Da li je fotokatalitički prečišćivač isto što i prečišćivač sa UV svetlom?

Odgovor je NE!

Prečišćivač sa običnim UV svetlom radi po principu menjanja strukture čestica iz vazduha UV zračenjem koje proizvodi. Da bi taj proces bio potpun, potrebno je mikrobe iz vazduha izložiti ovom zračenju u tačno određenom intervalu i tačno određenoj jačini, a često se dešava da ovom principu rada promaknu određeni mikrobi iz vazduha.

Fotokatalitički prečišćivač radi po principu fotokatalize. Dakle, UV zračenje reaguje na fotokatalizator (koji je obično titanijum(IV)-oksid), koji pak pod uticajem ovog zračenja direktno utiče na oksidaciju svih mikroba i čestica iz vazduha!

Na taj način, napadajući antioksidantima spoljašnju opnu mikroba i čestica, uništavaju se i mikroorganizmi koji inače promaknu tokom prečišćavanja vazduha samo UV svetlom!

Tako se iz vazduha mogu prečistiti i mikroorganizmi koji se veoma teško uklanjaju, poput ešerihije koli, streptokoka, bacila tuberkuloze, spora plesni i buđi itd. Jednom rečju, sve ono što uglavnom promakne prečišćivaču sa običnim UV svetlom!

Važno je napomenuti i da se antioksidanti koji nastaju kao produkt fotokatalize sudaraju sa zagađivačima vazduha i razlažu ih (oksidiraju) na bezopasne supstance (najčešće vodu, ugljen-dioksid i druga manje štetna hemijska jedinjenja).

Da li je fotokatalitički prečišćivač isto što i prečišćivač sa UV svetlom?
Izvor: psp.rs

Prednosti fotokatalitičkog prečišćivača vazduha

Prednosti su svakako mnogostruke, ali izdvajamo:

 • steriliše i dezinfikuje vazduh koji je posle njega zaista zdrav za udisanje,
 • može se koristiti u svim zatvorenim prostorima (domovima, kancelarijama, bolnicama, školama, vrtićima, staračkim domovima itd),
 • nije izvor jakog UV zračenja,
 • nema ozona kao nuspojave,
 • ne jonizuje vazduh,
 • bešuman je,
 • lako prenosiv,
 • pogodan za najosetljivije društvene grupe (deca, stariji, imunougrožene osobe, trudnice itd),
 • nije štetan po ljudsko zdravlje…
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Da li u Srbiji postoje prečišćivači vazduha sa fotokatalitičkim filterom u Srbiji

Izdvojili smo 3 brenda na našem tržištu koji u svom asortimanu proizvoda nude prečišćivač vazduha sa fotokatalitičkim filterom:

 • Nobel Ambilife
 • Tesy
 • Viessmann

Prvo će Vam zapasti za oko da se težilo dodatnom opremanju fotokatalitičkog prečišćavanja vazduha, a to je da bi se omogućio što savršeniji kvalitet vazduha!

Tako se osim fotokatalitičkog filtera u samom uređaju mogu naći i dodatni filteti poput mehaničkih, sa aktivnim ugljem, HEPA filter, jonizujući mehanizam itd.

Ukoliko Vas interesuju i drugi načini za prečišćavanje vazduha, kao i koje vrste prečišćivača vazduha nove generacije postoje, preporučili bismo Vam da pogledate članak Koji prečišćivač vazduha kupiti u 2023.? Kompletan vodič

Podeli članak
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});