Naslovna Može li prečišćivač vazduha da ukloni bakterije, klice i viruse iz vazduha?

Mogu li prečišćivači vazduha da uklone bakterije,klice i viruse iz vazduha?

Članak poslednji put ažuriran 1. januar 2024. 19:20
Foto: Shutterstock

Kenet Mendez, predsednica neprofitne Fondacije za astme i alergije, objašnjava, da prosečan čovek dnevno udahne/izdahne oko 20.000 puta, a da se 90% udaha/izdaha odvija u zatvorenom prostoru.

EPA (Agencija za zaštitu životne sredine) tvrdi da je vazduh neretko zagađeniji u zatvorenim prostorima, nego napolju.

Na osnovu tih podataka možemo samo da zamislimo koliko bakterija, klica i virusa svakodnevno lebdi u vazduhu oko nas. Osim što se slobodno kreću, oni i padaju po površinama, stvarima, našoj koži, odeći, a broj ovih mikroorganizama se povećava srazmerno tome koliko dugo vazduh nije prečišćen ili prostorija provetrena.

Uporno izlaganje bakterijama i virusima može ozbiljno uticati na vaše zdravlje i izazvati široki spektar respiratornih bolesti. Čak i medicinski radnici koji koriste posebne  mere dezinfekcije i sterilne uslove, često imaju problem sa bakterijama i mikroorganizmima koji se nalaze u vazduhu i stvaraju potencijalnu opasnost.

S obzirom na to da su bakterije svuda oko nas, postoji nekoliko načina da se borite protiv njih u vašem domu. Svakako pomažu antibakterijski rastvori za čišćenje, ali oni ne utiču na bakterije iz vazduha koje udišemo.

Mogu li prečišćivači vazduha da uklone bakterije i klice iz vazduha?

Neki prečišćivači vazduha su mnogo efikasniji u uklanjanju bakterija i virusa, dok pojedini prečišćivači vazduha mogu čak da pogoršaju problem. Važno je naznačiti da su bakterije i virusi veoma različiti.

Bakterije su jednoćelijski mikroorganizmi, dok je virusima potreban živi domaćin da bi preživeli i zato mogu da inficiraju bilo koji živi organizam, pa i same bakterije. Obe vrste  se najčešće obuhvataju terminom „klice ili mikroorganizmiˮ, pa ćemo se i mi poslužiti istim.

Bakterije i drugi mikroorganizmi

Bakterije i virusi se mogu širiti po površinama, kapljično i kroz vazduh. Ukoliko neka bolesna osoba u vašoj blizini kašlje, kija ili pak samo razgovara, potencijalno možete biti  izloženi riziku od infekcije, iako ste na određenom rastojanju.

Najčešće bolesti ovim putem prenosive su prehlada, grip, male boginje, zaušci, veliki kašalj, tuberkuloza, difterija itd. Ovi mikroorganizmi prenose se preko sitnih čestica zvanih aerosoli – koje se oslobađaju tokom kašljanja, kijanja ili govora.

Zbog male veličine aerosola, te čestice mogu da ostanu suspendovane (zadržane) u vazduhu u rasponu od nekoliko minuta do nekoliko sati. Prema istraživanjima britanske Nacionalne zdravstvene službe i Masačusetskog instituta za tehnologije, ovi mikroorganizmi su sposobni da putuju kroz vazduh u bilo kom pravcu velikom brzinom. Ova istraživanja utvrdila su da aerosoli tokom kijanja mogu putovati na daljinu od 5 do 10 metara.

Nedavna istraživanja pokazuju interesantnu činjenicu da se virusi mogu preneti čak i putem daha bolesne osobe.

Zbog svega navedenog, bićete veoma izloženi virusima i bakterijama kada su vam bolesna deca, voljena osoba ili kolega.

Kako sprečiti širenje virusa i bakterija vazduhom?

Osnovne mere opreza koje možete preduzeti su pokrivanje usta prilikom kijanja, pravilna higijena prostora i pranje ruku, preporučuju zdravstveni radnici. Osim toga, kao važna mera protiv širenja bakterija i virusa je prečišćavanje vazduha.

Osim respiratornih tegoba, bakterije i virusi mogu da pokrenu i druge neželjene reakcije i bolesti, uključujući hipersenzitivni pneumonitis, alergijski rinitis i neke oblike astme. Zaštita od ovakvih infekcija je od izuzetnog značaja za osetljive populacije, poput starih osoba, male dece i onih sa oslabljenim imunološkim sistemom. Zbog toga je kvalitet vazduha sastavni deo zaštite zdravlja vaše porodice.

Moderni prečišćivači vazduha dizajnirani su da ukljanjaju širok spektar zagađivača iz vazduha, kao što su isparljiva organska jedinjenja, plesan, prašina i polen, zajedno sa bakterijama, virusima i drugim mikroorganizmima.

U ukljanjanju nepoželjnih čestica i mikroorganizama veoma su uspešni prečišćivači vazduha koje i na domaćem tržištu možete nabaviti po pristupačnim cenama. Možete pronaći razne tehnologije prečišćavanja vazduha, poput onih sa HEPA filterima, filterima sa aktivnim ugljem.

Koji prečišćivač vazduha je najbolji za bakterije?

Mnogi proizvođači prečišćivača vazduha koriste više od jedne tehnologije u svojim uređajima da biste bili sigurni šta dobijate kupovinom prečišćivača vazduha.

Evo nekih od raspoloživih tehnologija:

HEPA filter i bakterije

Hepa filter je vrsta mehaničkog filtera koji je dizajniran da ukloni 99,97% čestica iz vazduha prečnika 0,3 mikrona, tako što ih zarobi u mrežu vlakana. Iako imaju široku paletu efikasnosti i kvaliteta, koji zavise od samog proizvođača, utvrđeno je da HEPA filteri mogu zadržati na sebi i čestice prečnika 0,1 mikron, jer se virusi nasumično kreću u raznim pravcima, pa je moguće da ih HEPA filter ipak zadrži. Ovo je potvrdila i studija koju je NASA sprovela.

Ukoliko prečišćivač vayduha sadrži uz HEPA filter i dodatak sa UV-C svetlom koje ubija mikroorganizme, onda je on vrlo dobar izbor. Ako prečišćivač vazduha ne poseduje dodatak sa ultra-violetnim svetlom, HEPA filter će uspešno zadržati bakterije i viruse, ali će oni ostati živi. Daljim korišćenjem takav prečišćivač bi mogao da bude emiter zaraze i infekcije u vašem domu.

Delotvoran je u uklanjanju prašine, dlaka kućnih ljubimca i nekih sastojaka duvanskog dima, ali ne i za uklanjanje hemikalija (gasova) iz vazduha. Takođe, velike čestice prašine i peruti zarobljene u vlaknima HEPA filtera, mogu da posluže kao hrana bakterijama, tako da u kombinaciji sa vlagom, bakterije mogu rasti u prašini koju sakuplja HEPA filter.

Posebno nezgodne mogu biti endospore koje proizvode obakterije poput Bacillus anthracis (uzročnik antraksa). One su neobično otporne i sposobne da prežive unutar HEPA filtera tokom dužeg vremenskog perioda.

Zbog toga je vrlo važno da prečišćivač vazduha ima i dodatne filtere, kako bi sinergički imali moćniji i duži efekat u borbi protiv bakterija.

Radi boljeg sprečavanja rasta klica u filterima, usavršeni su HEPA filteri sa antimikrobnim sredstvima, što se najčešće odnosi na srebrni premaz.

Redovna kontrola i zamena filtera je ključna ukoliko imate prečišćivač sa HEPA filterom.

Bakterije i  filter od aktivnog uglja

Primarna funkcija filtera od aktivnog uglja jeste uklanjanje i zarobljavanje gasovitih zagađivača i isparljivih toksičnih jedinjenja iz vazduha. Utvrđeno je da filteri ovog tipa mogu na sebi zadržati i mikroorganizme raznih prečnika.

Međutim, aktivni ugalj nije u stanju da ukloni veće čestice poput buđi, prašine ili polena, a kako je aktivni ugalj potrebno često menjati, postoji opasnost da se isparljivi zagađivači ponovo vrate u okolinu ukoliko je filter previše zasićen.

To je izuzetno nepovoljna okolnost s obzirom na to da je ugljenik hrana za neke bakterije, dok porozna priroda aktivnog uglja pruža idealno mesto za njihov rast. Ovi filteri mogu postati povoljno okruženje za bakterije poput ešerihije koli, koja predstavlja ozbiljan zdravstveni rizik.

Ovo se dešava kada se filter od aktivnog uglja ne koristi u kombinaciji sa drugim filterima ili kada je raspored i redosled filtera u prečišćivaču vazduha pogrešan (filter od aktivnog uglja uvek ide na kraju sistema za filtriranje vazduha).

Ozonizator i bakterije

Iako je efikasan u ubijanju mikroba poput bakterija i virusa, ozonizator može da bude veoma štetan po zdravlje čoveka.

Radi po principu prečišćavanja i osvežavanja vazduha upotrebom ozona (O3), koji je nestabilan molekul, što znači da može da reaguje sa svim što se nađe u njegovoj neposrednoj blizini. Ukoliko se nađe u respiratornom sistemu čoveka, može izazvati teške tegobe.

Toliko je jak da može ubiti male kućne ljubimce, a posebno ptice, koje su vrlo osetljive na nedostatak kiseonika.

Jonizator i bakterije

Jonizator koristi elektromagnetni naboj da doda ili ukloni elektron kiseoniku, i tako formira jone kiseonika. Ovi joni se vezuju za čestice u vazduhu i izuzetno su baktericidni.

Međutim, ovi joni kiseonika mogu da budu štetni za vaša pluća ukoliko proizvode visoke koncentracije ozona ili negativnih jona, što na kraju može da dovede do respiratornih problema.

Optimalne koncentracije ozona i negativnih jona moraju se poštovati zbog celokupnog zdravlja u vašem domu.

PECO tehnologije u prečišćavanju vazduha

PECO tehnologije zasnovane su na molekularnom aspektu prečišćavanja. Ovakav filter ima sopstvenu tehnologiju filtriranja pomoću tzv. foto-elektrohemijske oksidacije. PECO koristi slobodne radikale, ili reaktivne atome, da razbije čestice-zagađivače na molekularnom nivou.

PECO filteri pre deaktiviraju čestice gasova, bakterija, virusa, prašine i plesni iz vazduha, nego što ih filtriraju. PECO tehnologije su najnovija i najsavršenija vrsta prečišćivača vazduha, jer kao posledice ostavljaju izuzetno niske količine ozona i formaldehida koji su veoma štetni.

Lorens Berkli Nacionalna laboratorija ocenila je ovu vrstu filtriranja vazduha revolucionarnim otkrićem poslednje generacije prečišćavanja koje je zasnovano na naučnom istraživanju dugom 25 godina.

Nažalost, prema našim saznanjima, ove tehnologije još uvek nisu zastupljene na srpskom tržištu a i njihova cena nije mala za naše standarde.

Mikroorganizm i prečišćivač vazduha kao pomoć

Posle svega navedenog, možemo slobodno reći da je prečišćivač vazduha sastavna komponenta zdravlja i dobrobiti svakog doma, jer igra važnu ulogu u borbi protiv lukavih mikroorganizama u vazduhu.

U zavisnosti od vrste prečišćivača vazduha koji odaberete, možete da ukloniti određene vrste mirkoorganizama, čime smanjujete verovatnoću da se ovi mikroorganizmi razmnože u vašem domu.

Osim toga, prečišćivač vazduha može biti odlična pomoć prilikom uklanjanja drugih čestica iz vazduha koje izazivaju tegobe, a ujedno su i prenosioci bakterija. Najčešće se radi o česticama buđi, prašini, dlakama kućnih ljubimaca i grinjama.

Više informacija o trenutno najefikasnijim i najtraženijim prečišćivačima vazduha na tržištu Srbije možete pogledati u članku ,,Koji prečišćivač vazduha kupiti?ˮ

Bakterije u vazduhu i osnovne mere zaštite

Niko ne voli da ga muče hronične respiratorne ili dermatološke tegobe, a posebno je frustrirajuće kada ne možete da kontrolišete kvalitet vazduha koji udišete.

Srećom, da biste bili zdravi, potrebno je pridržavati se sledećih koraka:

  • često površinsko čišćenje ekološki prihvatljivim antibakterijskim rastvorima,
  • zdrave, higijenske životne navike i
  • kupovina kvalitetnog prečišćivača vazduha.

Pranje ruku i dezinfekcija površina kao deo redovnog zdravstveno-higijenskog režima, nisu dovoljni da biste se zaštitili od zagađivača i mikroorganizama iz vazduha.

Podeli članak
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});