Naslovna Da li elektrostatički prečišćivač vazduha pomaže kod alergija?

Da li elektrostatički filter pomaže kod alergija?

Članak poslednji put ažuriran 1. januar 2024. 19:19

Svako od nas želi čist vazduh u svom domu, ali nivoi zagađivača vazduha u zatvorenom prostoru mogu biti 2-5 puta veći u odnosu na vazduh na otvorenom. Pored redovnog čišćenja i adekvatne ventilacije, korišćenje prečišćivača vazduha može da pomogne vašem domu da bude sa što manje alergena a vi bez alergijskih reakcija ili alergije.

Uobičajeni prečišćivači vazduha koji  koriste kontrolu nivoa čestica u vazduhu imaju elektrostatički filter za prečišćavanje vazduha, koji hvata čestice. Ovaj filter se u industriji naziva i elektrostatički taložnik i obećava veliku pomoć kod alergije.

Elektrostatički filteri za vazduh omogućavaju filtriranje prašine i drugih čestica (alergena) iz vazduha koji se se smatraju okidačima alergije.

Ovi filteri mogu da se koriste u prenosivim uređajima za prečišćavanje vazduha, ali postoje ozbiljna pitanja o tome koliko su oni efikasni za alergije i da li možda ispuštaju više štetnih alergena od onoga što uklanjaju iz vazduha.

Zato, pre nego što kupite ili potražite elektrostatičke filtere za vazduh ili prečišćivač vazduha za borbu protiv alergena, početno pravilo je da saznate kako oni rade.

U daljem tekstu biće reči o ograničenjima i nedostacima, kao i prečišćivačima vazduha koji mogu da budu efikasni kod alergija.

Elekstrostatički filteri kao sredstvo u uklanjanju alergena
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Šta je elektrostatički filter?

Možda izgledaju komplikovano, ali stvarna nauka koja stoji iza elektrostatskih filtera za alergije je vrlo jednostavna.

Da biste shvatili kako ovaj fenomen elektrostastičkog filtera funkcioniše i kako može da sakupi alergene, napravićemo kratko poređenje.

Ovaj filter idealno deluju poput magneta za prašinu i bilo koje druge čestice koje lebde u vazduhu.

Zamislite magnet i kako se njegove pozitivne i negativne strane međusobno privlače.

Ako čestice koje prolaze kroz filter imaju električni naboj (naeletrisanje), a sama ploča je sa suprotnim naelektrisanjem, čestice se u tom slučaju ,,lepe,, za ploču.

U idealnom scenariju, sve čestice koje izazvaju alergije i lebde u vazduhu bi se tada zaglavile u filteru i problem alergena u vašem domu mogao bi da bude rešen.

Ali da li je zaista tako videćemo nešto kasnije.

Isti princip elektrostatičkog privlačenja je, uzgred, ono zbog čega se vaša kosa ,,lepi,, za balon ako ga trljate po suvoj kosi.

Prilikom trpljanja balon odstranjuje elektrone sa vaše kose i dobija negativano naeletrisanje, dok vašoj kosi ostaje pozitivano naeletrisanje.

Da li elektrostatički filter pomaže kod alergija?

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Elektrostatički uređaj za filtriranje vazduha prilično dobro filtrira alergene iz vazduha, jer filtrira čestice poput prašine, peruti, plesni, dlaka (alergene koji su uobičajeni izazivači alergije).

Međutim, njihova efikasnost zavisi od vrste zagađivača koju želite da uklonite iz vazduha i tako smanjite alergije, ali i od uslova u vašem domu.

Takođe efikasnost naravno zavisi i od samog uređaja za filtriranje vazduha.

Agencija za zaštitu životne sredine koristi četiri merna standarda, kako bi se utvrdilo koliko dobro uređaj-filter za prečišćavanje vazduha može da ukloniti čestice iz vazduha.

Ono što se ovde primenjuje naziva se ispitivanje efikasnosti tačke atmosferske prašine, gde se meri koliko dobro filter može da ukloni sitne čestice prašine u vazduhu.

Agencija za zaštitu životne sredine izveštava da elektrostatički taložnici ili filteri, imaju efikasnost i do 98 procenata u skladu sa ovim testom (ako vazduh polako prolazi kroz uređaj), uglavnom zato što mogu da uklone krupne čestice.

Međutim, ova visoka početna efikasnost zavisi od toga da li je filter čist.

Učinkovitost će se smanjiti kako se čestice nakupljaju na ploči elektrostatičkog filtera ili ukoliko se brzina protoka vazduha povećava.

Dobro je imati na umu da se ovi testovi izvode u kontrolisanim laboratorijskim okruženjima, koji možda ne odražavaju realne uslove. Takođe, treba da znate da efikasnost filtera zavisi od veličine čestice.

Za elektrostatičko čišćenje vazduha, velike čestice daju dovoljno naeletrisanja, pa mogu da se dobro uhvatite na sabirnu ploču tj. elektrostatički filter.

Ali male čestice u srednjem rasponu unutar 0,1 do 1 mikrona se ne sakupljaju dobro na ovim pločama.

To znači da elektrostatički taložnici tj. filteri ne mogu da filtriraju sve čestice u vazduhu na istom nivou efikasnosti, jer sve zavisiti od veličine zagađivača.

Za ovako sitne čestice potreban je HEPA filter u kombinaciji sa jonizatorom o čemu će biti reči nešto kasnije.

Rezultati studije u realnim okruženjima se razlikuju kada je u pitanju efikasnost filtriranja elektrostatičkih filtera.

Jedna studija (2010) je otkrila da je prečišćavanje vazduha sa elektrostatičkim filterima uklonio veće čestice poput grinja iz kućne prašine veličine 10 (10-12,5 µm) u roku od 30 minuta i značajno smanjilo koncentraciju manjih čestica (2-10 µm) u roku od 60 minuta.

Za 30 minuta upotrebe, elektrostatički filter vazduha je uklonio 60% čestica vazduha u ispitivanoj komori.

MOŽDA VAS ZANIMA

Koji prečišćivač vazduha kupiti u 2024.? Kompletan vodič

Koji prečišćivač vazduha kupiti u 2024.? Kompletan vodič Pročitaj više

Znači uklanjanje čestica korišćenjem elektrostatičkog filtera uveliko je poboljšano, pa je idealno da se koristi kao predfiltra u prečišćivaču vazduha protiv alergena.

Sada kada znate nešto više o tome kako antistatički filter za vazduh u principu radi, evo kako se on koriste u stvarnom životu i kako može pomoći kod alergija.

Izraz “elektrostatički filter za vazduh” može da značiti jednu od dve stvari – jedinicu za prečišćavanje vazduha koja koristi električnu energiju za punjenje čestica ili filteri-paneli za jednokratnu upotrebu filtera koji se obično postavljaju u uređaje za prečišćavanje vazduha.

Elektrostatički naelektrisana vlakna 

U borbu protiv alergije možda bi mogli potražiti „elektrostatički filter za vazduh“ koji bi mogao da posluži kao sredstvo za ponovnu upotrebu. To su filter platna čija su vlakna napravljena od elektrostatički naeletrisanog materijala. Ovo se odnosi na sredstvo za filteriranje vazduha i odvojeno je kategorije elektronskih uređaja za prečišćavanje vazduha koji koriste spoljni izvor napajanja (poput jonizatora).

Elektrostatički naeletrisani filteri se smatraju „ravnim“ filterima, za razliku od „naboranih“ filtera kao što su HEPA filteri. Razlika je u tome što ako su vlakna elektrostatički naeletrisana, tada se čestice koje dolaze u dodir sa vlaknima privlače i lepe za filter umesto da budu zarobljene unutar vlakana (kao što je slučaj sa HEPA filterom).

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Elektrostatički naelektrisani filter platna su obično instalirana u neki od HVAC sistema (sisteme za zagrevanje i hlađenje) i izrađuju se od grubih vlakana. Prašina i druge zagađujuće čestice u vašem domu koje prođu kroz filter mogu biti privučene vlaknima koje se zatim zadržavaju na njima.

Ovi filteri su često jeftiniji of mehaničkih filtera kao HEPA jer su gruba vlakna lakša za proizvodnju. Glavni problem kod njih je što vremenom vlakna bivaju prelepljena prašinom i gube na efikasnosti. U jednom trenutku čak postanu neupotrebljivi. Međutim, ovi filteri se mogu ponovo oprati i iskoristiti.

Elektrostatički taložnici 

S druge strane, postoje elektrostatički prečišćivači vazduha takođe poznati kao elektrostatički taložnici.

Sami uređaji mogu biti prenosivi. Oni koriste principe elektromagnetizma da privuku zagađivače.

Ako razmatrate kupovinu ovakvih vrsta uređaja za prečišćavanje vazduha, jedno od glavnih stavki na koju treba da obratite pažnju je i da li proizvod stvara opasne doze ozona a time i neželjene efekte.

Više o elektrostatičkim taložnicima i jonizatorima možete pogledati u članku “Čemu služi jonizator vazduha?” gde su predstavljeni i najtraženiji modeli jonizatora u Srbiji u 2024.

Prednosti i mane upotrebe elektrostatičkog filtera

Elektrostatički filter za alergije uklanja mnoge čestice u vazduhu određene veličine, zavisno od pravih uslova. Ipak, da biste odlučili da li je elektrostatički filter za vas, važno je odmerite prednosti i nedostatke.

Prednosti:

  • Niski troškovi: Postoje početan jednokratni trošak za elektrostatički filter (bilo prenosivu jedinicu ili instaliranu u uređaj), jer nema potrebe za zamenom filtera kako se on čisti ili usisava.
  • Pranje / ponovna upotreba: Ploča ili filter koji sakuplja alergene unutar uređaja može da se opere i ponovo koristiti.
  • Efikasno: Elektrostatički filter sa poločom za sakupljanje se prilično dobro pokazao za uklanjanje prašine i drugih čestica iz vazduha, sve dok se ploča održava čistom.

Nedostaci:

  • Ako se ne očiste gube na efikasnosti: Efikasnost elektrostatičkog filtera je najveća kada su kolektorske ploče čiste i nisu prenatrpane česticama. Stručnjaci preporučuju čišćenje svake nedelje do najmanje jednom mesečno.
  • Uklanjaju samo čestice: Elektrostatički filtri za vazduh smanjuju nivo čestica u vazduhu kao što su prašina, perut i drugi alergeni, ali se uopšte ne bave štetnim gasovima. Isparljiva organska jedinjenja (VOC) i mirisi iz izvora kao što su duvanski dim, dim od sagorevanja i kućnih ljubimaca ostaće u vazduhu.
  • Ozon: Potencijal elektrofiltera da proizvode ozon je njegov najozbiljniji nedostatak.
Podeli članak

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});