Naslovna Otkrivamo: Šta je važno kada kupujete prečišćivač vazduha sa hepa filterom?

Otkrivamo: Šta je važno kada kupujete prečišćivač vazduha sa hepa filterom?

Članak poslednji put ažuriran 20. januar 2024. 22:15

Pregledali ste na desetine sajtova koji reklamiraju razne varijante prečišćavanja vazduha, ali i dalje ne možete da se odlučite koji biste prečišćivač odabrali? Niste sigurni ni na koje kriterijume treba da obratite pažnju prilikom kupovine prečišćivača vazduha za svoj dom?

Dok Vam se oči sklapaju od umora i dok priželjkujete da sa ovom temom što pre završite, posvetite još koji minut tekstu koji smo brižljivo pripremili za Vas. Želja nam je da posle čitanja ovog teksta tačno znate šta Vam je potrebno!

Značajno je da krenemo od činjenice da HEPA filteri imaju širok spektar primene u prečišćavanju vazduha. Mogu se naći u prečišćivačima vazduha, usisivačima, klimama i ostalim proizvodima kojima je svrha prečišćavanje vazduha.

Prečišćivači vazduha sa HEPA filterom
Foto: Shutterstock
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Šta je HEPA filter?

Naziv HEPA predstavlja skraćenicu od ,,High-Efficiency Particulate Air”, što podrazumeva visoku efikasnost prilikom prečišćavanja čestica iz vazduha. HEPA filter je zapravo prostirka sastavljena od gustih vlakana koja služi da bi mehanički hvatala štetne čestice iz vazduha (prašinu, spore buđi, polen, perut, dlake kućnih ljubimaca i čađ).

Da bi ispunio HEPA specifikaciju, uglavnom filter mora da zarobi prosečno 99,97% štetnih čestica koje imaju prečnik 0,3 mikrona. Izuzetno je efikasan i za hvatanje većih čestica, ali se može desiti da i čestice manje od 0,3 mikrona ostanu u HEPA filteru.

HEPA efikasnost - grafikon

HEPA filter je nastao 1940. godine i korišćen je u vojne svrhe za hvatanje radioaktivnih čestica iz vazduha. Komercijalizacija HEPA filtera dogodila se  50-ih godina prošlog veka, kada su se pojavili prvi primerci u medicinske svrhe, automobilskoj industriji i domaćinstvima.

Prostirka HEPA filtera je obično presavijena u naborima, poput harmonike. Tim savijanjem prostirke od gustih vlakana se dodatno zgusnula površina koja prima i zadržava štetne čestice iz vazduha. Na taj način je filter efikasniji, ali mu je i vek trajanja duži.

Prilikom kupovine prečišćivača sa HEPA filterom važno je posebno obratiti pažnju na standard koji se primenjuje u klasifikaciji HEPA filtera. Oznaka koju HEPA filter nosi direktno govori o njegovoj efikasnosti u prečišćavanju.

Šta je stvarno važno u vezi sa HEPA standardom?

HEPA standard definiše američko Ministarstvo energetike. Standard ne definiše kako filter mora biti izgrađen i od čega, ali propisuje količinu čestica koje filter mora zadržati.

HEPA filteri se označavaju oznakom ,,H”. To su filteri od H10 do H14.

U Tabeli koja sledi možete pogledati efikasnost svakog tipa HEPA filtera u procentima kada je reč o česticama veličine 0,3 mikrona.

Tip Filtera Klasa Efikasnost za čestice (0.3 mikrona)
H10 80%
H11 95%
HEPA FILTERI H12 99,5%
H13 99,95%
H14 99,995

Zašto je veoma važno da izaberete ,,True” HEPA filter?

Važno je da se fokusirate samo na one HEPA filtere koji imaju oznaku ,,True”, jer su samo ti HEPA filteri standardizovani, odnosno pravi HEPA filteri.

Određeni proizvođači su se vremenom dosetili da oznaka HEPA može označavati generalno filtere koji su visoko efikasni u prečišćavanju štetnih čestica, pa su počeli proizvoditi razne vrste filtera koje nazivaju HEPA filterima, a koji uopšte ne podležu standardima po kojima se HEPA filteri proizvode. Jasno je da, ukoliko takvi filteri nisu urađeni prema propisanim standardima, niko ne garantuje njihovu efikasnost.

Zbog toga su proizvođači koji ozbiljno prilaze procesu izrade HEPA filtera i koji su ih napravili po propisanim standardima, odlučili da u naziv svojih proizvoda ubace oznaku ,,True”, kako bi potrošači znali da razlikuju one HEPA filtere koji su standardizovani od onih koji nisu.

Dakle, ukoliko neki HEPA filter poseduje oznaku ,,True”, to znači da je urađen prema standardima Ministarstva za energetiku SAD-a i da Vam se njime garantuje da će HEPA filter prečistiti onaj procenat čestica iz vazduha koji je propisan u tabeli iznad.

Uglavnom se kao najčešći tip HEPA filtera za prečišćivače vazduha u domaćinstvima uzima onaj koji hvata 99,97% čestica iz vazduha. Dakle, takav standardizovan HEPA filter neće zadržati samo 3 čestice od 10.000 čestica koje prođu kroz njega.

Efikasnost HEPA filtera - dijagram

Takođe, naglašavamo da izaberete HEPA filter sa što višim brojem uz oznaku ,,H”, jer taj broj podrazumeva višu efikasnost filtera (npr. filteri sa oznakom H10 su manje efikasni od filtera koji imaju oznaku H14).

Problem sa običnim HEPA filterima, koji nisu urađeni prema bilo kakvim standardima, jeste u tome što kompanije koje ih proizvode nisu obavezne da dokažu performanse za koje tvrde da ih takvi filteri imaju. Zapravo znači da te performanse ni ne garantuju! Zbog toga preporučujemo da budete oprezni prilikom kupovine svog HEPA filtera!

U čemu HEPA filter za prečišćavanje vazduha nije toliko efikasan?

Kako smo još ranije naglasili u našim tekstovima, HEPA filteri nisu efikasni u hvatanju onih jedinjenja koja ne spadaju u čvrste materije, tj. čestice.

U njih svakako ne spadaju:

  • isparljiva organska jedinjenja – gasovi koji nastaju kao produkt disanja, građevinskog materijala ili različitih proizvoda za vođenje higijene u našim domovima (sredstva za čišćenje, kozmetika itd). Određena isparenja koja se javljaju kao produkti duvanskog dima (poput ugljen-monoksida i formaldehida) su veoma kancerogeni, a HEPA filteri nisu efikasni u njihovom prečišćavanju;
  • virusi – takođe su premali da bi ih HEPA filter uklonio. Ranije su se HEPA filteri prodavali na tržištu uz tvrdnju da mogu efikasno ukloniti viruse iz vazduha, ali istina je da HEPA filteri mogu ukloniti jedino čestice koje na sebi imaju virus, poput prašine, buđi, polena, plesni i sl;
  • spore plesni – iako ih HEPA filter zapravo može zadržati, one ostaju žive na površini filtera i čine ozbiljnu opasnost za Vaše zdravlje. Ostale čestice koje filter zadrži postaju hrana za ove sitne spore i omogućavaju im da se šire u filteru. Tako HEPA filter može postati rasadnik spora plesni u Vašem domu.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

 

Veoma je važno naglasiti da je česta zamena HEPA filtera neophodna i da je od izuzetnog značaja po Vaše zdravlje da razmotrite opcije koje se tiču prečišćivača vazduha sa HEPA filterom koji, osim HEPA filtera, imaju dodatne vidove prečišćavanja.

Ovo je posebno važno upravo zbog toga što će ostali filteri, ukoliko se patogeni mikroorganizmi nađu na HEPA filteru, uspeti da zadrže te mikroorganizme da ne odu dalje u vazduh koji udišete.

Tehnologija prečišćavanja vazduha je poslednjih godina toliko napredovala, da se danas na sprskom tržištu mogu pronaći prečišćivači vazduha koji kombinuju razne tipove filtera čiji pravilan raspored obezbeđuje kvalitetan i svež vazduh, a istovremeno se nadomeštaju njihovi pojedinačni nedostaci.

Kako se nadoknađuju nedostaci HEPA filtera?

Da biste svom prečišćivaču sa HEPA filterom olakšali posao, možete pribeći nekim osnovnim radnjama koje će osvežiti vazduh u Vašem domu i smanjiti zagađivače, poput:

  • češćeg usisavanja i čišćenja prašine
  • čestog otvaranja prozora (tokom i nakon čišćenja pogotovo)
  • promenom nameštaja i dekoracija enterijer koji su statični i odlično sakupljaju prašinu
  • ograničavanjem kućnih ljubimaca na određene prostorije u kući itd.

Sve ovo, ipak, neće biti dovoljno efikasno da biste u svakom trenutku imali svež i čist vazduh u svom okruženju.

Tajna je u tome da svojim plućima pružite vazduh koji je dovoljno prečišćen i sigurno ne sadrži nikakve štetne zagađivače. To se lako može postići sa prečišćivačima koji su usavršili više nivoa filtracije, ali i onima koji imaju različite vrste HEPA filtera.

Najpoznatiji modeli prečišćivača vazduha sa HEPA filterom

Na našem tržištu najčešći su prečišćivači sa HEPA filterima i dodatnim filterima koji pokrivaju prečišćavanje onih jedinjenja koja sâm HEPA filter ne uspeva da prečisti. Tako su napravljeni prečišćivači sa dva, tri, četiri ili pet različitih tipova filtera, tzv. čišćenje u više faza.

Kod nekih naprednih tipova prečišćivača može se naći i predfilter čija je funkcija da hvata najkrupnije čestice i održi HEPA filter i ostale filtere čistijim što duži period.

Mann+Hummel OurAir modeli

OurAir modeli sa oznakama SQ 500 plus, SQ 1750 i SQ 2500  poseduju HEPA filtere sa oznakom H14 i prečišćavaju do 99,995% svih zagađivača iz vazduha i trenutno su jedini modeli prečišćivača vazduha na tržištu Srbije koji poseduju HEPA filtere sa H14 standardom.

Razlika između ova tri modela jeste u veličini prostora koji mogu za jedan sat opslužiti čistim vazduhom.

Philips

PHILIPS prečišćivači vazduha iz Serije 2000, koji rade po osnovu troslojne filtracije. Poseduju Nanoprotect HEPA filtere imaju oznaku ,,Nano” jer su napravljeni da hvataju i ultra fine mikro čestice do 0,02 mikrona, ili 20 nanometara, što je 2 500 puta manje od debljine ljudske dlake.

Važno je da Vam napomenemo da Philips-ovi prečišćivači vazduha poseduju Nanoprotect HEPA filtere sa oznakom ,,True” koja naglašava da su urađeni po  propisanim standardima

LG PuriCare

LG PuriCare 360°. Puri Care prečišćivač poseduje “True” HEPA filter koji uklanja 99,97% čestica prečnika 0,3 mikrona, i dezodorišući filter sa aktivnim ugljem koji uklanja štetne gasove, zagađivače i isparenja u Vašem domu.

Dyson Pure Humidify + Cool Link PH01

Dyson prečišćivač,  kombinuje prečišćavanje, ovlaživanje i hlađenje. Poseduje  HEPA filter sa staklenim vlaknima koji uklanja 99,95% čestica prašine, polena, čađi, spora plesni itd. iz vazduha.

Daikin MCK55W

Poslednji u nizu prečišćivača koje smo samo za Vas izdvojili je svakako Daikin prečišćivač i ovlaživač vazduha oznake MCK55W.

Eletrostatični HEPA filter zadržava fine čestice od 0.1 do 2.5 mikrona, ali se ne zapušava kao obični HEPA filteri, jer su vlakna u vidu mreže obogaćena statičkim elektricitetom koji privlači zagađivače, čime i dalje ostaje prostora da vazduh nesmetano prolazi.

S obzirom na to da smo Vas spoveli do samog kraja našeg detaljnog istraživanja, nadamo se da smo Vas opremili potrebnim informacijama koje Vam mogu pomoći pri adekvatnom odabiru prečišćivača vazduha sa HEPA filterom za Vaš dom!

Xiomi

Xiaomi ima nekoliko verzija prečišćivača koje su dostupne na našem, domaćem tržištu. Može se pronaći nekoliko modela Xiaomi prečišćivača vazduha sa sledećim oznakama: 2, 2S, 2H, 3H, 3C i PRO EU verzija. Najbolja, PRO verzija, poseduje troslojni HEPA filter, koji se sastoji od primarnog filtera, ,,True” HEPA filtera i filtera sa aktivnim ugljem.

Primarni filter je cilindričnog oblika od 360° i ima ulogu filtriranja krupnijih čestica prašine, pamuka, dlaka i peruti kućnih ljubimaca, čađi.

Drugi sloj je visoko efikasni True HEPA filter (H13) koji zadržava aerosole u vidu PM 2.5, PM 0.3-0.5 čestica i polen. Treći sloj ovog naprednog HEPA filtera jeste filter sa aktivnim ugljem koji apsorbuje formaldehid, neprijatne mirise i ostala jedinjenja poput amonijaka, vodonik-sulfida, etanola, radona itd.

Xiaomi 3 u 1 visoko efikasni HEPA filter je u odnosu na konvencionalne HEPA filtere napredniji zbog toga što su u njega integrisana topljena PP vlakna sa elektrostatičkom barijerom koja dodatno zadržava zagađivače. Takođe, vlakna ovog HEPA filtera su manje gusta, što omogućava veću zapreminu čistog vazduha, ali takođe smanjuje potrošnju električne energije i buku.

Ostali Xiaomi HEPA filteri

Na tržištu se mogu naći i Xiomi HEPA filteri kod kojih je akcenat na drugim aspektima efikasnosti, pa tako nalazimo Xiomi antibakterijski HEPA filter i Xiomi HEPA filter sa antiformaldehidnom formulom.

Mi antibakterijski HEPA filter poseduje četvoroslojni efekat čišćenja, jer se sastoji od glavnog filtera, antibakterijskog sloja, visokoefikasnog filtera i filtera sa aktivnim ugljem.

Što se, pak, tiče Mi HEPA filtera sa Antiformaldehid formulom, on poseduje troslojnu strukturu: primarni filter, HEPA i filter sa aktivnim ugljem.

Primarni, cilindrični filter (360°) sastavljen je od PET vlakana i 3-5 puta je čvršći od uporedivih modela, otporan je na savijanje, masti, kiseline, alkalije i većinu rastvarača. Pravi HEPA filter (H11) izrađen je od polipropilenskih i PET vlakana, dok je filter sa aktivnim ugljem sačinjen od kokosove ljuske sa dodatnom anti-formaldehidnom formulom koja efikasno zadržava štetne hemikalije poput formaldehida, benzena i amonijaka.

Sve tri vrste XiaoMi HEPA filtera mogu biti kompatibilne za sve dostupne verzije Xiaomi prečišćivača vazduha: 2S, 2H, 3H, 3C, PRO, osim verzije sa antiformaldehidnom formulom koja nije kompatibilna jedino sa prečišćivačem vazduha sa oznakom PRO. Ova tri tipa filtera Vam posebno mogu biti interesantna ukoliko ne želite da menjate sva tri filtera posebno, nego jedan sa tri vrste delovanja.

Pored toga što je izuzetno važno odabrati prećišćivač vazduha sa kvalitetnim HEPA filterom, prilikom kupovine kvalitetnog prečišćivača važno je obratiti pažnju i druga važnja pitanja. Više o tome možete pročitati u okviru članka ,,Koji prečišćivač vazduha kupiti u 2024. godini?”.
Podeli članak
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});