Otkrivamo: Šta je važno kada kupujete prečišćivač vazduha sa hepa filterom?

Članak poslednji put ažuriran October 13, 2020
Prečišćivači vazduha sa HEPA filterom

Sadržaj:

Zagađenje vazduha nisu samo izduvni gasovi ili industrijski dim.

Grinje, prašina, spore plesni, polen, perut kućnih ljubimaca u vazduhu unutar vašeg doma mogu prouzrokovati probleme ako neko iz vašeg okruženja ima problema sa alerigijama ili astmom.

Upotreba HEPA filtera može zarobiti ove zagađivače što može olakšati živo osobama koje imaju tegobe.

 

Izbor i korišćenje filtera za vazduh

Mnogi prečišćivači vazduha sadrže HEPA filter. Oni mogu biti mali prenosivi uređaji koji mogu biti namenjeni samo za jednu sobu.

Ako razmatrate kupovinu uređaja za prečišćavanje vazduha sa HEPA filterom, prvo saznajte koliku količinu vazduha taj filter može prečistiti. Budite sigurni da ste odabrali onaj koji je dovoljno velik za sobu u koju planirate da ga smestite. Više infomracija možete dobiti u članku “Koji prečišćivač vazduha kupiti?“.

Najbolji prostor za uređaj je onaj u kom provodite najveći deo vremena – obično je to spavaća soba.

 

Šta je HEPA filter?

HEPA je skraćenica za „High-Efficiency Particulate Air“.

HEPA filter uglavnom koristi prostirku od gustih vlakana za hvatanje čestica koje prolaze nju.

Da bi ispunio HEPA specifikaciju, filter mora da zarobi 99,97 odsto svih čestica koje imaju prečnik 0,3 mikrona.

Može da uhvatiti manje čestica (obično je vrlo efikasan i za hvatanje većih čestica), ali njegova efikasnost opada kako čestice postaju manje od 0,3 mikrona.

Imajte na umu da je u Evropi HEPA standard definisan malo drugačije (ako vidite filter sa ocenom koja izgleda kao H13 ili U16, koristi se evropski standard).

Generalno gledano, veći broj (bez obzira na slovo), bolji je filter prema evropskom standardu.

 

HEPA filteri i HEPA standard (sertifikat)

HEPA standard definiše američko Ministarstvo energetike.

Možda se čini čudnim da je Ministarstvo energetike stvorilo standard za filtracije vazduha, ali HEPA je prvi put razvijen u četrdesetim godinama prošlog veka za upotrebu u objektima koji sadrže nuklearne materijale.

HEPA filteri mogu da se koriste za kontrolu zračenja, jer ukoliko su čestice prašine i vlage ozračene, one mogu da šire radioaktivnu kontaminaciju kroz vazduh – ventilacione sisteme i hodnike.

HEPA filteri su razvijeni da zadrže potencijalno radioaktivne čestice.

Od tada se koristi u brojnim industrijama.

Do 1960-ih, HEPA filteri su se pojavili na tržištu potrošača kao filteri za ventilaciju, usisivače i prečišćivače vazduha.

Standard ne definiše kako filter mora biti izgrađen ili od čega je napravljen, već jednostavno ukazuje da li može da ispuni ciljni broj za hvatanje čestica.

To se označava određenim brojem.

 

Za šta se koriste HEPA filteri?

Da biste shvatili kako funkcioniše HEPA filter, zamislite ga kao harmoniku (umrežena vlakna).

Prostirka ili vlakno se obično presavija u nabore da bi se povećala površina i vek trajanja filtera (cik-cak oblik harmonike).

Vazduh prolazi kroz vlakna i dovoljno velike čestice se zadržavaju u klopci kada udare u vlakna.

To je igra veličine, koja vrlo jasno pomaže da se shvati šta HEPA filteri mogu da filtriraju, a šta ne.

HEPA filter deluje dobro i efikasan je u uklanjanju dovoljno krutih čestica poput dlaka kućnih ljubimaca, polena i prašine.

Ostale čestice mogu da se zarobe u HEPA filter, ali nedostatke HEPA filtera ću objasniti u sledećem odeljku.

Gde HEPA filter za vazduh nije toliko efikasan?

Dok HEPA filter uklanja neke čestice iz vazduha, u vazduhu ima puno štetnih zagađivača koji nisu čvrste materije ili čestice.

Isparljiva organska jedinjenja

Isparljiva organska jedinjenja su gasovi koji se prenose vazduhom, a koji uglavnom potiču od građevinskog materijala ili proizvoda u našim domovima, kao i od sredstava za čišćenje i kozmetiku.

Što se tiče zdravstvenog efekta neki štetni gasovi su dobro poznati kancerogeni.

HEPA filteri ne mogu da uklone isparljiva organska jedinjenja i štetne gasove, jer su jednostavno manje veličine od onog što HEPA filter može da zarobi.

Virusi

Kao i šteni gasovi, virusi su takođe premali da bi ih Hepa filter uklonilo.

Uprkos ovoj činjenici, proizvodi na bazi HEPA dugo su se plasirali na tržištu sa tvrdnjom da štite od virusa.

Međutim HEPA može da ukloni čestice koje nose virus poput prašine, buđi, polena, plesni i dr.

Prečišćivači vazduha sa ultraljubičastom svetlosti ili sa višeslojnim sistemom filtracije mogu pomoći u eliminaciji virusa.

Plesan

Spore plesni su dovoljno velike da mogu da se uhvate u HEPA filtere, ali ostaju žive na površini filtera.

Ostale čestice koje se nakupljaju i ispunjavaju filter počinju da deluju kao hranjive materije i omogućavaju sporama plesni da potencijalno rastu na i kroz filter membranu, što može da rezultira na kraju da se ispuštaju nove spore u vazduh.

Važno je reći da je česta zamena filtera je neophodna, i da je vrlo bitno da uređaj za prečišćavanje vazduha obavezno ima predfiltere ili više filtera u svom sistemu.

Ukoliko se patogeni prikupe na filteru a da prethodno nisu uklonjeni nekim drugim filterom, na kraju se patogeni ponovo ispuštaju u vazduh.

Najbolji prečišćivači na tržištu imaju kombinaciju filtera i njihov pravilan raspored omogućava da sinergički obezbede kvalitetan i svež vazduh, a da se pritom izbegnu njihovi pojedinačni nedostaci.

Tipovi HEPA FILTERA

Efikasnost HEPA filtera - dijagram

Ako se odlučite za HEPA filter, obratite pažnju na nekoliko važnih varijacija HEPA.

Važno je da napomenem da potražite visok HEPA standard (veći broj kod HEPA sertifikata).

Neki filteri za vazduh se prodaju kao „HEPA filteri“ ali nisu toliko efikasni kao drugi tip HEPa filtera.

Neki proizvođači čiji filteri ne zadovoljavaju standard počeli su upotrebljavaju izraz “HEPA filteri”, zato obratite pažnju prilikom kupovine.

Problem sa prečišćivačima vazduha koji se danas prodaju što ćete vrlo lako pomisliti da su svi isti. Mnogi u marketingu će pametno iskoristiti HEPA termin gde ćete vrlo lako pomisliti da su svi isti a zapravo nisu. Nisu svi podjednako efikasni kao pravi “true” HEPA filter.

Problem leži u detaljima i kako su filteri ocenjivani.

 

Šta je Pravi “True” Hepa filter

HEPA filter opisuje tip filtera koji je dizajniran da zadovolji nivoe efikasnosti i kvaliteta prečišćivanja vazduha koje je postavilo amričko ministartstvo za energetiku. Ovi filteri su napravljeni od veoma gustog materijala nalik vlaknima.

Da bi ispunio standard filter mora biti u mogućnosti da ukloni 99.7% čestica iz vazduha, veličine do 0.3 mikrona.

Mikron ili mikrometar (uM) je 1 / 1.000.000 metara. To je zajednička merna jedinica za mikroskopske elemente.
Učintkovitost filtera ondosi se na to koliko čestica može “zarobiti” tj . ukloniti iz protoka vazduha koji prolazi kroz njega. Na 99,97%, na svakih 10 000 čestica koje uđu u njega samo oko 3 ne uspe da prečisti.
HEPA filteri su vrlo efikasni u čišćenju vazduha!

Hepa filter vs. Pravi “True” Hepa filter

HEPA efikasnost - grafikon
Grafikon iznad prikazuje kako filteri za vazduh poput HEPA filtera deluju unutar prečišćivača.
Učinkovitost HEPA filtera počinje da opada za čestice veličine 0,3 uM, zbog čega su ocenjene na „99,97% čestica do 0,3 uM“. Filtri zapravo rade čak i bolje od te veličine (kao što se vidi na grafikonu, na primer 5uM).
Nakon crvene linije na grafikonu, možete videti da efikasnost (broj čestica koje može da uhvati) malo padne blizu određenog raspona veličine.
Zanimljivo je znati da filetri zapravo zadržavaju više čestica ispod tog raspona veličina, ali je pogrešno kupovati filter na osnovu toga.

Minimalna veličina čestica je ono što je važno

Najvažnija stvar koju treba znati je najmanja veličina čestica koju filter može ukloniti iz vazduha. U slučaju originalnog (true) HEPA filtera, budite sigurni da je to 0,3 uM (manje od jednog miliona metra).

Običan HEPA tip filtera su oni koji izgledaju kao pravi HEPA filteri, ali ne ispunjavaju iste zahteve. Nisu standardizovani i mogu imati bilo koji raspon efikasnosti i minimalnu ocenu veličine čestica.

Takođe, obični HEPA tipovi filtera se prodaju kako bi ostavili utisak da imaju iste performanse ali ko to može da zna sem ako specifikacije nisu jasno naznačene.

Ne postoje obavezni zahtevi da kompanije koje prodaju njih dokazuju performanse svog proizvoda.

 

Tip HEPA filtera na koji treba posebno obratiti pažnju

U potrazi za odgovarajućim HEPA filterom mogli  biste naići na proizvode koji se reklamiraju sa 99.9% efikasnosti u filtriranju ili nešto slično. Ali najvažnija karakteristika je minimalna veličina čestica koje se mogu filtrirati na tom nivou. Koje su to čestice? Da li ih zaista prečiščava?

Ako to nije posebno jasno, neće imati realnu sliku koliko će to zaista funkcionisati. Velika verovatnoća je da nije ni blizu performansi pravog “true” HEPA filtera.

U nekim situacijama, takav tip HEPA filtera će dopustiti alergenima, prašini itd. da se vrate u prostor u kom boravite.

Više informacija o tome koji bi prečićivač vazduha odgovarao vašem prostoru i bužetu možete naći u članku “Koji prečišćivač vazduha kupiti?“.

 

Nadoknada nedostatka HEPA filtera

Kao što je gore spomenuto, s obzirom da HEPA nije kompletno rešenje koje bi moglo da reši sve zagađivače u zatvorenom prostoru, ovo su neki koraci koje možete preduzeti za poboljšanje kvaliteta vazduha u zatvorenom prostoru uklanjanjem izvora zagađivača vazduha:

Ograničite kućne ljubimce na određene prostore u kući.

Usisavajte i često čistite prašinu, kako biste smanjili količinu čestica u sobi i uklanili zagađivače zarobljene u tepisima, zavesama i nameštaju do kojeg HEPA prečišćivač vazduha ne može da dođe.

Otvorite što više prozora tokom i nakon čišćenja.

Za one osetljive na alergene, posebni madrac i jastučnice mogu značajno da smanje zagađivače kojima ste izloženi.

Ako ne živite u blizini glavnog izvora zagađenja, uvek možete da poboljšate kvalitet vazduha u vašem domu čestim otvaranjem prozora i puštanjem svežeg vazduha.

Kuće imaju tendenciju da hvataju i koncentrišu zagađivače, pa vazduh u zatvorenim prostorijama može biti mnogo više zagađeniji, i zato je poželjno da se nabavi prečišćivač vazduha na bazi HEPA filtera.

Podeli članak: