Otkrivamo: Šta je važno kada kupujete prečišćivač vazduha sa hepa filterom?

Članak poslednji put ažuriran November 19, 2021
Author: Portal Svet Zdravlja
Prečišćivači vazduha sa HEPA filterom
Foto: Shutterstock

Pregledali ste na desetine sajtova koji reklamiraju razne varijante prečišćavanja vazduha, ali i dalje ne možete da se odlučite koji biste prešišćivač odabrali? Niste sigurni ni na koje kriterijume treba da obratite pažnju prilikom kupovine prečišćivača vazduha za svoj dom?

Dok Vam se oči sklapaju od umora i dok priželjkujete da sa ovom temom što pre završite, posvetite još koji minut tekstu koji smo brižljivo pripremili za Vas. Želja nam je da posle čitanja ovog teksta tačno znate šta Vam je potrebno!

Značajno je da krenemo od činjenice da HEPA filteri imaju širok spektar primene u prečišćavanju vazduha. Mogu se naći u prečišćivačima vazduha, usisivačima, klimama i ostalim proizvodima kojima je svrha prečišćavanje vazduha.

REKLAMAŠta je HEPA filter?

Naziv HEPA predstavlja skraćenicu od ,,High-Efficiency Particulate Air”, što podrazumeva visoku efikasnost prilikom prečišćavanja čestica iz vazduha. HEPA filter je zapravo prostirka sastavljena od gustih vlakana koja služi da bi mehanički hvatala štetne čestice iz vazduha (prašinu, spore buđi, polen, perut, dlake kućnih ljubimaca i čađ).

Da bi ispunio HEPA specifikaciju, uglavnom filter mora da zarobi prosečno 99,97% štetnih čestica koje imaju prečnik 0,3 mikrona. Izuzetno je efikasan i za hvatanje većih čestica, ali se može desiti da i čestice manje od 0,3 mikrona ostanu u HEPA filteru.

HEPA efikasnost - grafikon

HEPA filter je nastao 1940. godine i korišćen je u vojne svrhe za hvatanje radioaktivnih čestica iz vazduha. Komercijalizacija HEPA filtera dogodila se  50-ih godina prošlog veka, kada su se pojavili prvi primerci u medicinske svrhe, automobilskoj industriji i domaćinstvima.

Prostirka HEPA filtera je obično presavijena u naborima, poput harmonike. Tim savijanjem prostirke od gustih vlakana se dodatno zgusnula površina koja prima i zadržava štetne čestice iz vazduha. Na taj način je filter efikasniji, ali mu je i vek trajanja duži.

Prilikom kupovine prečišćivača sa HEPA filterom važno je posebno obratiti pažnju na standard koji se primenjuje u klasifikaciji HEPA filtera. Oznaka koju HEPA filter nosi direktno govori o njegovoj efikasnosti u prečišćavanju.

Šta je stvarno važno u vezi sa HEPA standardom?

HEPA standard definiše američko Ministarstvo energetike. Standard ne definiše kako filter mora biti izgrađen i od čega, ali propisuje količinu čestica koje filter mora zadržati.

HEPA filteri se označavaju oznakom ,,H”. To su filteri od H10 do H14.

U Tabeli koja sledi možete pogledati efikasnost svakog tipa HEPA filtera u procentima kada je reč o česticama veličine 0,3 mikrona.

Tabela HEPA klasa i njihova efikasnost

 

Zašto je veoma važno da izaberete ,,True” HEPA filter?

Važno je da se fokusirate samo na one HEPA filtere koji imaju oznaku ,,True”, jer su samo ti HEPA filteri standardizovani, odnosno pravi HEPA filteri.

Određeni proizvođači su se vremenom dosetili da oznaka HEPA može označavati generalno filtere koji su visoko efikasni u prečišćavanju štetnih čestica, pa su počeli proizvoditi razne vrste filtera koje nazivaju HEPA filterima, a koji uopšte ne podležu standardima po kojima se HEPA filteri proizvode. Jasno je da, ukoliko takvi filteri nisu urađeni prema propisanim standardima, niko ne garantuje njihovu efikasnost.

Zbog toga su proizvođači koji ozbiljno prilaze procesu izrade HEPA filtera i koji su ih napravili po propisanim standardima, odlučili da u naziv svojih proizvoda ubace oznaku ,,True”, kako bi potrošači znali da razlikuju one HEPA filtere koji su standardizovani od onih koji nisu.

Dakle, ukoliko neki HEPA filter poseduje oznaku ,,True”, to znači da je urađen prema standardima Ministarstva za energetiku SAD-a i da Vam se njime garantuje da će HEPA filter prečistiti onaj procenat čestica iz vazduha koji je propisan u tabeli iznad.

Uglavnom se kao najčešći tip HEPA filtera za prečišćivače vazduha u domaćinstvima uzima onaj koji hvata 99,97% čestica iz vazduha. Dakle, takav standardizovan HEPA filter neće zadržati samo 3 čestice od 10.000 čestica koje prođu kroz njega.

Efikasnost HEPA filtera - dijagram

Takođe, naglašavamo da izaberete HEPA filter sa što višim brojem uz oznaku ,,H”, jer taj broj podrazumeva višu efikasnost filtera (npr. filteri sa oznakom H10 su manje efikasni od filtera koji imaju oznaku H14).

Problem sa običnim HEPA filterima, koji nisu urađeni prema bilo kakvim standardima, jeste u tome što kompanije koje ih proizvode nisu obavezne da dokažu performanse za koje tvrde da ih takvi filteri imaju. Zapravo znači da te performanse ni ne garantuju! Zbog toga preporučujemo da budete oprezni prilikom kupovine svog HEPA filtera!

U čemu HEPA filter za vazduh nije toliko efikasan?

Kako smo još ranije naglasili u našim tekstovima, HEPA filteri nisu efikasni u hvatanju onih jedinjenja koja ne spadaju u čvrste materije, tj. čestice.

U njih svakako ne spadaju:

  • isparljiva organska jedinjenja – gasovi koji nastaju kao produkt disanja, građevinskog materijala ili različitih proizvoda za vođenje higijene u našim domovima (sredstva za čišćenje, kozmetika itd). Određena isparenja koja se javljaju kao produkti duvanskog dima (poput ugljen-monoksida i formaldehida) su veoma kancerogeni, a HEPA filteri nisu efikasni u njihovom prečišćavanju;
  • virusi – takođe su premali da bi ih HEPA filter uklonio. Ranije su se HEPA filteri prodavali na tržištu uz tvrdnju da mogu efikasno ukloniti viruse iz vazduha, ali istina je da HEPA filteri mogu ukloniti jedino čestice koje na sebi imaju virus, poput prašine, buđi, polena, plesni i sl;
  • spore plesni – iako ih HEPA filter zapravo može zadržati, one ostaju žive na površini filtera i čine ozbiljnu opasnost za Vaše zdravlje. Ostale čestice koje filter zadrži postaju hrana za ove sitne spore i omogućavaju im da se šire u filteru. Tako HEPA filter može postati rasadnik spora plesni u Vašem domu.

Veoma je važno naglasiti da je česta zamena HEPA filtera neophodna i da je od izuzetnog značaja po Vaše zdravlje da razmotrite opcije koje se tiču prečišćivača vazduha sa HEPA filterom koji, osim HEPA filtera, imaju dodatne vidove prečišćavanja. Ovo je posebno važno upravo zbog toga što će ostali filteri, ukoliko se patogeni mikroorganizmi nađu na HEPA filteru, uspeti da zadrže te mikroorganizme da ne odu dalje u vazduh koji udišete.

Tehnologija prečišćavanja vazduha je poslednjih godina toliko napredovala, da se danas na sprskom tržištu mogu pronaći prečišćivači vazduha koji kombinuju razne tipove filtera čiji pravilan raspored obezbeđuje kvalitetan i svež vazduh, a istovremeno se nadomeštaju njihovi pojedinačni nedostaci.

Kako se nadoknađuju nedostaci HEPA filtera?

Da biste svom prečišćivaču sa HEPA filterom olakšali posao, možete pribeći nekim osnovnim radnjama koje će osvežiti vazduh u Vašem domu i smanjiti zagađivače, poput:

  • češćeg usisavanja i čišćenja prašine
  • čestog otvaranja prozora (tokom i nakon čišćenja pogotovo)
  • promenom nameštaja i dekoracija enterijer koji su statični i odlično sakupljaju prašinu
  • ograničavanjem kućnih ljubimaca na određene prostorije u kući itd.

Sve ovo, ipak, neće biti dovoljno efikasno da biste u svakom trenutku imali svež i čist vazduh u svom okruženju.

Tajna je u tome da svojim plućima pružite vazduh koji je dovoljno prečišćen i sigurno ne sadrži nikakve štetne zagađivače. To se lako može postići sa prečišćivačima koji su usavršili više nivoa filtracije, ali i onima koji imaju različite vrste HEPA filtera.

Najpoznatiji modeli prečišćivača vazduha sa HEPA filterom

Na našem tržištu najčešći su prečišćivači sa HEPA filterima i dodatnim filterima koji pokrivaju prečišćavanje onih jedinjenja koja sâm HEPA filter ne uspeva da prečisti. Tako su napravljeni prečišćivači sa dva, tri, četiri ili pet različitih tipova filtera, tzv. čišćenje u više faza.

Kod nekih naprednih tipova prečišćivača može se naći i predfilter čija je funkcija da hvata najkrupnije čestice i održi HEPA filter i ostale filtere čistijim što duži period.

Philips

PHILIPS prečišćivači vazduha iz Serije 2000, koji rade po osnovu troslojne filtracije (predfilter, filter sa aktivnim ugljem i Nanoprotect HEPA filter. Nanoprotect HEPA filteri imaju oznaku ,,Nano” jer su napravljeni da hvataju i ultra fine mikro čestice do 0,02 mikrona, ili 20 nanometara, što je 2 500 puta manje od debljine ljudske dlake.

Kao i svi drugi predfilteri, i ovaj predfilter služi da zadrži najkrupnije čestice, dok filter sa aktivnim ugljem apsorbuje neprijatne mirise i štetne gasove. Važno je da Vam napomenemo da Philips-ovi prečišćivači vazduha poseduju Nanoprotect HEPA filtere sa oznakom ,,True” koja naglašava da su urađeni po  propisanim standardima

LG PuriCare

Za one koji bi da prečišćavaju vazduh u prostoriji do 58 m2, odličan izbor bi bio LG PuriCare 360°. Puri Care prečišćivač poseduje “True” HEPA filter koji uklanja 99,97% čestica prečnika 0,3 mikrona, i dezodorišući filter sa aktivnim ugljem koji uklanja štetne gasove, zagađivače i isparenja u Vašem domu.

Namenjen je da prečisti PM čestice veličine i od 0.1 mikrona. Uklanja amonijak, isparavanja iz novih domova, glavne komponente smoga, čestice prašine, dlake kućnih ljubimaca, polen, spore plesni i buđi.

Therapy Air® by Zepter

Therapy Air® iOn

Specifičan po tome što ima šestostepeni sistem filtriranja: antistatični, antibakterijski, HEPA, antialergijski i filter od aktivnog uglja kao i integrisanu dodatnu funkcionalnost emitovanje negativnih jona (1.236.000 cm/3).

Njegov HEPA filter temeljno, uklanja najsitnije čestice prašine i dima cigareta, jer je ovaj filter visoko efikasne klase prečišćavanja sa oznakom H13. Prema oceni nemačkih stručnjaka uklanja 99,995% čestica iz vazduha, kao što su: prašina, polen, spore buđi, čestice dima, izlučevine grinja, pa čak i gasove koji nastaju upotrebom kamina i automobila.

Sledeći je antibakterijski (srednji) filter koji uklanja preostale čestice prašine zajedno sa bakterijama većim od jednog mikrona, ali služi i kao zaštita susednog HEPA filtera.

Još jedna od prednosti ovog prečišćivača je što je peti filter izrađen je od mešavine srebra, minerala apatita i sadrži ekstrakt lišća ginko bilobe, koji je veoma efikasan u lečenju astme, bolesti pluća i problema sa krvotokom.

Therapy Air® Smart

Prečišćivač vazduha nove generacije sa višestepenim sistemom filtriranja vazduha od 360°. Poseduje HEPA H13 filter koji elimiše 99.97% zagađujućih čestica veličine do 0.3 mikrona. Takođe, poseduje filter od aktivnog uglja od kokosa visoke efikasnosti kao i predfilter sa nanočesticama srebra koji uklanja viruse i bakterije iz vazduha.

Dyson Pure Humidify + Cool Link PH01

Dyson prečišćivač, ovlaživač vazduha i ventilator Pure Humidify + Cool Link PH01 kombinuje prečišćavanje, ovlaživanje i hlađenje. Poseduje zatvoreni sistem filtracije od 360°, a kombinuje i filter sa aktivnim ugljem i HEPA filter sa staklenim vlaknima. Filter od aktivnog uglja upija mirise i štetne gasove, dok HEPA filter uklanja 99,95% čestica prašine, polena, čađi, spora plesni itd. iz vazduha. Takođe, opremljen je UV-C prečišćavanjem, čime uklanja 99,9% bakterija.

Poseduje rezervoar od 5 litara koji osigurava konstantno ovlaživanje vazduha bez čestog dosipanja vode. Biostatski ovlaživač apsorbuje toplotnu energiju i pretvara je u ohlađen vazduh. Integrisani sistem podseća kada je vreme za zamenu filtera (zamena je brza i jednostavna), a oba filtera se menjaju jednom godišnje.

Daikin MCK55W

Poslednji u nizu prečišćivača koje smo samo za Vas izdvojili je svakako Daikin prečišćivač i ovlaživač vazduha oznake MCK55W sa Flash Streamer tehnologijom. Ovaj tip  prečišćivača obuhvata predfilter, elektrostatični HEPA filter, dezodorišući filter, filter za ovlaživanje i tzv. streamer.

Predfilter služi za zadržavanje krupnih čestica prašine, buđi, spora plesni, čađi itd,  dok eletrostatični HEPA filter zadržava fine čestice od 0.1 do 2.5 mikrona, ali se ne zapušava kao obični HEPA filteri, jer su vlakna u vidu mreže obogaćena statičkim elektricitetom koji privlači zagađivače, čime i dalje ostaje prostora da vazduh nesmetano prolazi.

Dezodorišući filter apsorbuje neprijatne mirise, dok filter za ovlaživanje (dvoslojni) čini da vazduh u Vašem domu ne bude previše suv. Tehnologija jonizujuće plazme radi po principu: streamer (vrsta jonizatora) emituje elektrone velike brzine, elektroni se sudaraju i mešaju sa azotom i kiseonikom u vazduhu i tako stvaraju četiri elementa, koji, pak, obezbeđuju energiju razlaganja štetnih čestica. Streamer razlaže i otrovne hemijske supstance

Xiomi

Xiaomi ima nekoliko verzija prečišćivača koje su dostupne na našem, domaćem tržištu. Može se pronaći nekoliko modela Xiaomi  prečišćivača vazduha sa sledećim oznakama: 2, 2S, 2H, 3H, 3C i PRO EU verzija. Najbolja, PRO verzija, poseduje visokoefikasni troslojni HEPA filter, koji se sastoji od primarnog filtera, ,,True” HEPA filtera i filtera sa aktivnim ugljem.

Primarni filter izrađen je od termoplastičnog PET polimera, otporan je na savijanje, masti, kiseline, baze i većinu rastvarača. Cilindričnog je oblika od 360° i ima ulogu filtriranja krupnijih čestica prašine, pamuka, dlaka i peruti kućnih ljubimaca, čađi. Drugi sloj je pravi HEPA filter koji zadržava aerosole u vidu PM 2.5, PM 0.3-0.5 čestica i polen.

Treći sloj ovog naprednog HEPA filtera jeste sloj filtera sa aktivnim ugljem koji apsorbuje formaldehid, neprijatne mirise i ostala jedinjenja poput amonijaka, vodonik-sulfida, etanola, radona itd. Boja je najčešće bela, a filter se lako menja na svakih 6 meseci.

Na tržištu se mogu naći Xiomi HEPA filteri kod kojih je akcenat na drugim aspektima efikasnosti, pa tako nalazimo Xiomi antibakterijski HEPA filter i Xiomi HEPA filter verzija sa antiformaldehidnom formulom.

Mi antibakterijski HEPA filter poseduje četvoroslojni efekat čišćenja, jer se sastoji od glavnog filtera, antibakterijskog sloja, visokoefikasnog filtera i filtera sa aktivnim ugljem.

Mi HEPA filter verzija sa antiformaldehidnom formulom je tip filtera sa troslojnom strukturom: PET primarni filter, HEPA filter i filter sa katalizatorom i aktivnim ugljem. PET primarni filter je napravljen od polietilen tereftalata.

Sve tri vrste XiaoMi HEPA filtera mogu biti kompatibilne za sve dostupne verzije Xiaomi prečišćivača vazduha: 2S, 2H, 3H, 3C, PRO, osim verzije sa antiformaldehidnom formulom koja nije kompatibilna jedino sa prečišćivačem vazduha sa oznakom PRO. Ova tri tipa filtera Vam posebno mogu biti interesantna ukoliko ne želite da menjate sva tri filtera posebno, nego jedan sa tri vrste delovanja.

S obzirom na to da smo Vas spoveli do samog kraja našeg detaljnog istraživanja, nadamo se da smo Vas opremili potrebnim informacijama koje Vam mogu pomoći pri adekvatnom odabiru prečišćivača vazduha sa HEPA filterom za Vaš dom!

Pored toga što je izuzetno važno odabrati prećišćivač vazduha sa kvalitetnim HEPA filterom, prilikom kupovine kvalitetnog prečišćivača važno je obratiti pažnju i druga važnja pitanja. Više o tome možete pročitati u okviru članka ,,Koji prečišćivač vazduha kupiti u 2021. godini?”.

Podeli članak:
0
Želeli bismo da čujemo vaše mišljenje, ostavite komentar!x
()
x