Otkrivamo: Šta je važno kada kupujete prečišćivač vazduha sa hepa filterom?

Članak poslednji put ažuriran January 21, 2021
Prečišćivači vazduha sa HEPA filterom

Pregledali ste na desetine sajtova koji reklamiraju razne varijante prečišćavanja vazduha, ali i dalje ne možete da se odlučite koji biste prešišćivač odabrali? Niste sigurni ni na koje kriterijume treba da obratite pažnju prilikom kupovine prečišćivača vazduha za svoj dom?

Dok Vam se oči sklapaju od umora i dok priželjkujete da sa ovom temom što pre završite, posvetite još koji minut tekstu koji smo brižljivo pripremili za Vas. Želja nam je da posle čitanja ovog teksta tačno znate šta Vam je potrebno!

Značajno je da krenemo od činjenice da HEPA filteri imaju širok spektar primene u prečišćavanju vazduha. Mogu se naći u prečišćivačima vazduha, usisivačima, klimama i ostalim proizvodima kojima je svrha prečišćavanje vazduha.

Šta je HEPA filter?

Naziv HEPA predstavlja skraćenicu od ,,High-Efficiency Particulate Air”, što podrazumeva visoku efikasnost prilikom prečišćavanja čestica iz vazduha. HEPA filter je zapravo prostirka sastavljena od gustih vlakana koja služi da bi mehanički hvatala štetne čestice iz vazduha (prašinu, spore buđi, polen, perut, dlake kućnih ljubimaca i čađ).

Da bi ispunio HEPA specifikaciju, uglavnom filter mora da zarobi prosečno 99,97% štetnih čestica koje imaju prečnik 0,3 mikrona. Izuzetno je efikasan i za hvatanje većih čestica, ali se može desiti da i čestice manje od 0,3 mikrona ostanu u HEPA filteru.

HEPA efikasnost - grafikon

HEPA filter je nastao 1940. godine i korišćen je u vojne svrhe za hvatanje radioaktivnih čestica iz vazduha. Komercijalizacija HEPA filtera dogodila se  50-ih godina prošlog veka, kada su se pojavili prvi primerci u medicinske svrhe, automobilskoj industriji i domaćinstvima.

Prostirka HEPA filtera je obično presavijena u naborima, poput harmonike. Tim savijanjem prostirke od gustih vlakana se dodatno zgusnula površina koja prima i zadržava štetne čestice iz vazduha. Na taj način je filter efikasniji, ali mu je i vek trajanja duži.

Prilikom kupovine prečišćivača sa HEPA filterom važno je posebno obratiti pažnju na standard koji se primenjuje u klasifikaciji HEPA filtera. Oznaka koju HEPA filter nosi direktno govori o njegovoj efikasnosti u prečišćavanju.

Šta je stvarno važno u vezi sa HEPA standardom?

HEPA standard definiše američko Ministarstvo energetike. Standard ne definiše kako filter mora biti izgrađen i od čega, ali propisuje količinu čestica koje filter mora zadržati.

HEPA filteri se označavaju oznakom ,,H”. To su filteri od H10 do H14.

U Tabeli koja sledi možete pogledati efikasnost svakog tipa HEPA filtera u procentima kada je reč o česticama veličine 0,3 mikrona.

Zašto je veoma važno da izaberete ,,True” HEPA filter?

Važno je da se fokusirate samo na one HEPA filtere koji imaju oznaku ,,True”, jer su samo ti HEPA filteri standardizovani, odnosno pravi HEPA filteri.

Određeni proizvođači su se vremenom dosetili da oznaka HEPA može označavati generalno filtere koji su visoko efikasni u prečišćavanju štetnih čestica, pa su počeli proizvoditi razne vrste filtera koje nazivaju HEPA filterima, a koji uopšte ne podležu standardima po kojima se HEPA filteri proizvode. Jasno je da, ukoliko takvi filteri nisu urađeni prema propisanim standardima, niko ne garantuje njihovu efikasnost.

Zbog toga su proizvođači koji ozbiljno prilaze procesu izrade HEPA filtera i koji su ih napravili po propisanim standardima, odlučili da u naziv svojih proizvoda ubace oznaku ,,True”, kako bi potrošači znali da razlikuju one HEPA filtere koji su standardizovani od onih koji nisu.

Dakle, ukoliko neki HEPA filter poseduje oznaku ,,True”, to znači da je urađen prema standardima Ministarstva za energetiku SAD-a i da Vam se njime garantuje da će HEPA filter prečistiti onaj procenat čestica iz vazduha koji je propisan u tabeli iznad.

Uglavnom se kao najčešći tip HEPA filtera za prečišćivače vazduha u domaćinstvima uzima onaj koji hvata 99,97% čestica iz vazduha. Dakle, takav standardizovan HEPA filter neće zadržati samo 3 čestice od 10.000 čestica koje prođu kroz njega.

Efikasnost HEPA filtera - dijagram

Takođe, naglašavamo da izaberete HEPA filter sa što višim brojem uz oznaku ,,H”, jer taj broj podrazumeva višu efikasnost filtera (npr. filteri sa oznakom H10 su manje efikasni od filtera koji imaju oznaku H14).

Problem sa običnim HEPA filterima, koji nisu urađeni prema bilo kakvim standardima, jeste u tome što kompanije koje ih proizvode nisu obavezne da dokažu performanse za koje tvrde da ih takvi filteri imaju. Zapravo znači da te performanse ni ne garantuju! Zbog toga preporučujemo da budete oprezni prilikom kupovine svog HEPA filtera!

U čemu HEPA filter za vazduh nije toliko efikasan?

Kako smo još ranije naglasili u našim tekstovima, HEPA filteri nisu efikasni u hvatanju onih jedinjenja koja ne spadaju u čvrste materije, tj. čestice.

U njih svakako ne spadaju:

  • isparljiva organska jedinjenja – gasovi koji nastaju kao produkt disanja, građevinskog materijala ili različitih proizvoda za vođenje higijene u našim domovima (sredstva za čišćenje, kozmetika itd). Određena isparenja koja se javljaju kao produkti duvanskog dima (poput ugljen-monoksida i formaldehida) su veoma kancerogeni, a HEPA filteri nisu efikasni u njihovom prečišćavanju;
  • virusi – takođe su premali da bi ih HEPA filter uklonio. Ranije su se HEPA filteri prodavali na tržištu uz tvrdnju da mogu efikasno ukloniti viruse iz vazduha, ali istina je da HEPA filteri mogu ukloniti jedino čestice koje na sebi imaju virus, poput prašine, buđi, polena, plesni i sl;
  • spore plesni – iako ih HEPA filter zapravo može zadržati, one ostaju žive na površini filtera i čine ozbiljnu opasnost za Vaše zdravlje. Ostale čestice koje filter zadrži postaju hrana za ove sitne spore i omogućavaju im da se šire u filteru. Tako HEPA filter može postati rasadnik spora plesni u Vašem domu.

Veoma je važno naglasiti da je česta zamena HEPA filtera neophodna i da je od izuzetnog značaja po Vaše zdravlje da razmotrite opcije koje se tiču prečišćivača vazduha sa HEPA filterom koji, osim HEPA filtera, imaju dodatne vidove prečišćavanja. Ovo je posebno važno upravo zbog toga što će ostali filteri, ukoliko se patogeni mikroorganizmi nađu na HEPA filteru, uspeti da zadrže te mikroorganizme da ne odu dalje u vazduh koji udišete.

Tehnologija prečišćavanja vazduha je poslednjih godina toliko napredovala, da se danas na sprskom tržištu mogu pronaći prečišćivači vazduha koji kombinuju razne tipove filtera čiji pravilan raspored obezbeđuje kvalitetan i svež vazduh, a istovremeno se nadomeštaju njihovi pojedinačni nedostaci.

Više informacija o najtraženijim modelima prečišćivač vazduha na tržištu Srbije možete naći u okviru članka “Koji prečišćivač vazduha kupiti u 2021.?“.

Podeli članak: