Naslovna ZABRINJAVAJUĆE: Zagađen vazduh može oštetiti svaki organ u našem telu

ZABRINJAVAJUĆE: Zagađen vazduh može oštetiti svaki organ u našem telu

Članak poslednji put ažuriran 1. januar 2024. 19:49

Sveobuhvatnom studijom o uticaju zagađenog vazduha na čovekov organizam utvrđeno je koje posledice ostavlja zagađen vazduh po naše zdravlje je od glave do pete.

Prema globalnom izveštaju o štetnosti zagađenog vazduha, utvrđeno je da zagađenje vazduha može oštetiti svaki organ i gotovo sve ćelije u ljudskom telu.

Istraživanje pokazuje posledice od glave do pete, od bolesti srca i pluća do dijabetesa i demencije, od problema jetre i raka bešike do krrhkih kostiju i oštećene kože.

Zagađen vazduh takođe utiče na plodnost, fetuse i decu, navodi se u studiji.

Sistemsko oštećenje je posledica taloženja zagađivača, koji izazivaju upale i raznose po telu putem krvotoka.

Zagadjene vazduha u Srbiji
Zagađenje vazduha u Beogradu

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Prema Svetskoj Zdravstvenoj Organizaciji, zagađenje vazduha predstavlja “vanrednu situaciju za javno zdravlje”. Nova studija ukazuje na 8.8 miliona prevremenih smrti svake godine kao posledica zagađenog vazdzha u svetu – dvostruko više nego što su bile ranije procene, što zagađenost čini većim ubicom nego duvanski dim.

Ostaje da se utvrdi uticaj različitih zagađivača na mnoga oboljenja, dok su trenutno poznata oštećenja srca i pluća samo “vrh ledenog brega“.

Zagađenj vazduh može štetiti akutno, kao i hronično, potencijalno ugrožavajući svaki organ u telu, zaključak je naučnika sa Foruma međunarodnih respiratornih udruženja u dva pregledana rada, objavljena u časopisu “Chest” (grudi). Ultrafine čestice koje dospeju u pluća, brzo se krvotokom prenose preko ćelija u ostale delove tela.

Kako zagađen vazduh dospeva u svaki deo našeg tela

Svetska Zdravskvena Organizacije nazvala je zagađenje vazduha tihim ubicom, jer se njegovi široko rasprostranjeni efekti često ne prepisuju toksičnom vazduhu.

MOŽDA VAS ZANIMA

Uticaj zagađenog vazduh na produktivnost

Uticaj zagađenog vazduh na produktivnost Pročitaj više

Pluća i srce

Štetni efekti zagađenog vazduha prikazani u studiji počinju nakon udisanja zagađivača.

To dovodi do problema sa sa disanjem, od astme preko emfizema do raka pluća. Sada postoje mnogi dokazi da zagađen vazduh dovodi do ozbiljnih oštećenja ne samo na plućima već i na srcu. Izloženost zagađenom vazduhu povećava rizik od srčanog udara jer se arterije sužavaju a mišići slabe.

Jedan od razloga šta zašto zagađen vazduh čini tako opasnim je taj što vrlo male čestice mogu dospeti u pluća i raznositi se po celom telu. One direktno dospevaju u organe.

Studije sprovedene na životinjama pokazale su da ultra fine čestice mogu putovati čak do nerava čula mirisa smešenih u mozgu. Takođe, postoje navodi da zagađen vazduh može uticati na to kako geni funkcionišu.

Mozak i svest

Moždani udar, demencija i smanjena inteligencija su stanja koja mogu biti povezana sa štetnim uticajem zagadjenjog vazduha.

Takođe. postoje dokazi da loš san može biti posledica udisanja zagađenog vazduha.

Glavni razlog za dalekosežne posledice od zagađenog gazduha predstavlja sistemska upala.

Ćelije imunog sistema misleći da je čestica zagađivača bakterija, kreću za njom pokušavajući da je eliminišu oslobađanjem enzima i kiselina.

Ovi upalni proteini šire se kroz telo, utičući na mozak, bubrege, pankreas itd. U evolucijskom smislu, telo je evoluiralo da se brani od infekcije ne od zagađenja.

Trbušni organi

Zagađen vazduh može oštetiti i jetru čija je uloga u uklanjanju toksina iz tela, navodi se u studiji.

Istaknuto istraživanje u novoj studiji takođe povezuje zagađenje vazduha sa brojnim karcinomima, uklučujući bešiku i creva, gde je takođe naveden porast sindroma “nervoznih creva”.

Čak su koža i kosti, ubrzano starenje kože, osip i krhke kosti povezani sa štetnim uticajem zagađenog vazduha.

Reprodukcija – bebe i deca

Možda i najviše uznemirujući podatak je uticaј zagađenog vazduha na reproduktivne organe. Plodnost se smanjuje a pobačaji povećavaju dugotrajnim izlaganjem zageđenim vazduhom.

Nisu pošteđeni ni oni koji tek trebaju da se rode, a nedavna studija je otkrila zagađivače u posteljici čija je uloga da neguje fetus.

Zagađenje vazduha je jako povezano sa malom porođajnom težinom kod beba, što ostavlja doživotne posledice.

Deca su posebno ranjiva jer se njihovo telo konstantno razvija.

Dugotrajnim izlaganjem zagađanjenim vazduhom može dovesti do zakržljalih pluča, gojaznosti kod dece, leukemije i mentalnih problema.

Podeli članak

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});